Cum îl înveți să nu trișeze

sursa foto: http://northstateparent.com/
sursa foto: http://northstateparent.com/

Fiică-mea trișează. La jocuri, la micile noastre glumițe. Vrea să câștige tot timpul. Mai târziu, la școală, chiar și cei mai buni elevi mai copiază unele răspunsuri de la colegi. Cum îl ajuți pe copilul tău să reziste tentației de a trișa la școală?

Cam din clasa a III-a, atunci când la școală se predau lucruri mai grele, copiii au tendința de a se “inspira” de la colegi atunci când nu știu. Te trezești că îți vine copilul acasă și se plânge că a fost prins copiind. Începi să-ți pui întrebări: Oare ce n-am făcut bine? Cum pot remedia situația? Poate că ai mai vorbit despre înșelăciune cu el înainte, dar iată ce ar trebui să faci acum:

Inițiază discuția.

Uită-te împreună cu copilul tău la un film sau desen animat și întreabă-l ce părere are despre personajele care le înșală pe celelalte și despre personajele înșelate. De aici poți începe discuția despre modul în care oamenii trișează. Mulți copii nu știu clar ce anume e considerat înșelăciune, deci trebuie să explici acest lucru. Și… din timp, ca să nu te trezești, mai târziu, că iubitul tău copil își copiază comentarii pentru școală de pe internet!

Explică-i care sunt așteptările.

Tema de acasă, mai ales când e prea grea, îl poate face pe copil să copieze. Ca să eviți asta, laudă-l ori de câte ori reușește prin eforturile sale proprii. “Ai scris foarte bine și foarte frumos”, “Ai găsit multe explicații pentru întrebarea din carte” etc. Fă-l să înțeleagă că faptul că învață și se chinuie să dea ce are mai bun este mai important decât o notă bună. Explică-i că a lua o notă proastă pentru eforturile proprii e mai important decât să ia o notă bună pentru ceva ce a copiat. Faptul că îi arăți că nu îi ceri perfecțiunea îl va face mai relaxat, îi va atenua stresul și teama, îl va determina să facă ceea ce trebuie.

Pregătește-l pentru influența colegilor.

Copiii sunt foarte sensibili la acceptarea de către comunitate, de către prieteni. De aceea, copilului tău îi va fi greu să-l refuze pe un coleg care îi cere răspunsurile la test sau îi cere compunerea, pentru a i-o copia. Învață-l ce să răspundă unor astfel de solicitări. De exemplu: “Am muncit prea mult pentru a risca să iau o notă mică pentru că ți-am dat tema să o copiezi. Sigur o să ne prindă!” Învață-l cum să stea în bancă la extemporale și teste, astfel încât colegii să nu poată copia de la el. Spune-i că e în regulă dacă, după oră, îi spune profesoarei că un coleg i-a copiat răspunsurile. Da, probabil nu va câștiga simpatia colegilor care au vrut să copieze, dar cred că e mai bine nici măcar să nu-și dorească prietenia unor astfel de oameni.

DĂ un bun exemplu.

Practică și tu ceea ce “predici”. Dacă te aude că îți însușești ceva ce nu ai făcut tu sau dacă, de exemplu, într-o zi mergeți la film și îi ceri să spună la casă că e mai mic, pentru a nu plăti bilet, el va face la fel la școală, adică îi va “păcăli” și el pe alții.

Știu că multe dintre sfaturile din acest articol nu vă sunt pe plac pe deplin, căci vorba aia „Românul se descurcă!”, dar sunt convins că doar aplicându-le putem crește copii verticali, puternici și cu un caracter minunat.