Cum alegi un animal de companie pentru copilul tău? 5 pași!

Vă spun din start, noi încă nu avem un animal de companie, suntem la capitolul studiu, discuții aprinse și negocieri intense. Atât Sophi, cât și Dan Christian își doresc un animăluț, fiecare altceva evident, pentru că altfel nu ar mai fi frați, dar încă nu am ajuns la un consens, chiar dacă am vorbit mult și am analizat problema.

         Atât noi, adulții, cât și ei, am înțeles (sper!) că, încă nu ne putem permite, factorul timp fiind primordial. Le-am mai zis și de vacanțe, că nu vom avea cu cine să-l lăsăm, atâta timp cât noi vom fi plecați cu toții. Dar, chiar și așa, am parcurs toți pașii pe care orice familie ar trebui să îi treacă, atunci când vor un nou membru printre ei și vi-i împărtășim și vouă.

Când alegi un animal de companie pentru copilul tău, trebuie să iei în considerare mai mulți factori, cum ar fi:

 

  1. Responsabilitatea. Este important să discuți cu copilul despre responsabilitățile implicate în a avea un animal de companie și să vă asigurați că este pregătit să se ocupe de acestea. În funcție de vârsta și maturitatea copilului, poate fi necesar să-i oferiți mai mult sau mai puțin ajutor. Dacă stați la curte, un cățel nu ar fi atât de greu de întreținut. Însă, cel mic va trebui avertizat că va cam fi obligat să adune de pe gazon dupa ce cainele își face nevoile, lucru care, s-ar putea să nu-i prea convină.

Dacă locuiți la bloc, va face același lucru, doar ca pe la orele 6.00-7.00, afară prin ploaie sau frig. Poate o săptămână va rezista, dar pe termen lung, animalul va trece, cu siguranță, în custodia unuia dintre adulți și trebuie să ne asigurăm că acesta își permite această îndatorire. Nu este deloc o fericire să te trezești cu o jumătate de oră mai devreme ca să scoți cățelul afară, chiar dacă în timp poate deveni o activitate plăcută.

  1. Spațiul. Trebuie să luați în considerare spațiul disponibil pentru animalul de companie și să alegeți unul care se potrivește acestei locații. De exemplu, dacă locuiți într-un apartament mic, este posibil ca acesta să nu fie potrivit pentru un câine de talie mare, dar vă puteți orienta spre un papagal.
  2. Resursele financiare. A avea un animal de companie implică cheltuieli, cum ar fi hrană, îngrijirea veterinară și alte nevoi specifice. Este important să luați în calcul acest lucru înainte de a-l alege. O analiză amănunțită, vă va arăta că orice animal implică niște cheltuieli, iar unele pot fi foarte mari, mai ales când vine vorba de afecțiuni specifice rasei sau chiar îngrijiri obișnuite, cum ar fi deparazitări, vaccinuri.
  3. Personalitatea copilului. Este important să alegeți un animal de companie care se potrivește personalității copilului. Dacă cel mic este energic și îi place să petreacă timp în aer liber, poate fi potrivit pentru el un câine. Dar dacă fiica sau fiul tău preferă să stea mai mult în casă, poți să-i iei o pisică sau un hamster.

De asemenea, poți încerca să-i schimbi comportamentul cu achiziționarea unui patruped. Dacă stă prea mult la calculator și îl vrei afară, un câine, pe care îl va iubi din tot sufletul și îi va deveni un bun prieten, îl va scoate din zona de confort și copilul va petrece de dragul lui mai mult timp plimbându-se în parc.

  1. Durata de viață. Acesta este cel mai dureros capitol. Cu mult timp înainte de a căuta un animal, ar trebui să discuți în familie despre cât traiește fiecare. Copilul trebuie să fie pregătit și să știe din timp că va supraviețui oricărui suflețel venit în viața lui. Cum va trece peste asta? Cât de mult va suferi? Trebuie să-i spunem din timp că un hamster, spre exemplu, trăiește doar 2-3 ani, asta dacă nu cumva i se întâmplă un accident domestic. Chiar și așa, veți suferi cumplit cu toții după pierderea lui. De aceea, în funcție de asta, puteți lua decizia să alegeți un animal mai longeviv.

Aici aș vrea să vă povestesc o întâmplare anecdotică, dar reală, pe care mi-a relatat-o un medic veterinar. În timpul unei excursii a copiilor, a decedat de bătrânețe pisica familiei. Părinții, ca să nu-i facă pe aceștia să sufere, au găsit de urgență, împreună cu medicul, o altă pisică identică, însă, mult mai tânără. Avea în jur de un an. În prezent, copiii au devenit adulți și tot dau târcoale cabinetului veterinar pentru că vor să înscrie pisica în Guiness Book, ca fiind cea mai bătrână pisică din lume. Dacă ar fi aceeași pisică, ar avea vreo 36 de ani.

 În general, este important să alegeți un animal de companie care se potrivește nevoilor și stilului de viață al familiei. De asemenea, este important să discutați cu un veterinar și să faceți cercetări înainte de a-l aduce acasă pentru a fi siguri că sunteți pregătiți să-i îndepliniți nevoile și să-i oferiți un mediu sigur și sănătos. Nu uitați, că unele animale pot declanșa alergii serioase și chiar boli unor oameni.

Un animal de companie nu este o păpușă care, după ce te joci, o poți arunca într-un colț sau o scoți din dulap o dată pe săptămână. Are nevoie de timp și afecțiune zilnică. Oare îi poți oferi așa ceva?