Copiii au nevoie de distracție, de timp cu ei, de ajutorul nostru! Acum, mai mult ca oricând!

Doamne, cum a explodat Sophia în vacanța asta! Am fost plecați, de curând, două săptămâni în Egipt, dintre care una doar cu ea. Și, pur și simplu, a fost un vulcan! De veselie, de energie, de fericire! N-a stat locului o secundă, ba după fiecare activitate, cerea încă una. Și încă una.

Își dorea parcă să recupereze tot ce a pierdut în mai bine de un an de când a început nebunia asta globală. Și chiar a pierdut enorm de multe.

STATISTICI DURE

“Un raport UNICEF vorbește despre un regres cu privire la aproape toți indicatorii cheie. A crescut numărul copiilor înfometați, abuzați, afectați de anxietate, care trăiesc în sărăcie ori sunt forțați să se căsătorească. În același timp, a scăzut accesul lor la educație, socializare, sănătate, nutriție și protecție. Copiii s-au confruntat cu anxietate, depresie și izolare în toată această perioadă, iar cei mai afectați sunt cei aflați în situații vulnerabile.”- sursa Digi24

“Potrivit raportului UNICEF, în martie 2021, 13% din 71 de milioane de cazuri de COVID-19 din 107 țări (62% din totalul infectărilor la nivel mondial), care au date în funcție de vârstă erau copii și adolescenți cu vârsta sub 20 de ani.

Cel puțin unu din trei elevi nu a avut acces la educația la distanță în perioada în care școlile au fost închise.

O întreagă generaţie riscă să rămână traumatizată după pandemia de COVID-19, este de părere și directorul general al Agenţiei de Sănătate Publică din Suedia, relatează Xinhua, citată de Agerpres„Trebuie să fim atenţi şi să evidenţiem problemele rămase în urmă. Una dintre acestea este reprezentantă de afecţiunile fizice şi psihice ale copiilor şi tinerilor. Dacă nu ne ocupăm de acest lucru, riscăm să pierdem o generaţie întreagă”, a subliniat Carlson.”

E teribil ce se întâmplă cu ai noștri copii. Habar n-avem cât de afectați vor fi pe termen lung. Dar îi vedem cum se transformă zi de zi. Am observat la Sophia că zâmbește mai puțin, că e din ce în ce mai serioasă. Mina gravă îi domină chipul mult mai mult decât râsul. Adesea refuză să iasă afară și își lipește nasul de calculator. A devenit ceva banal să stea câteva ore bune pe net. Cu teme, adesea. Dar, uneori, pur și simplu doar ca să piardă timpul. O împingem de la spate să iasă afară. Cumva, însă, nu i se mai pare așa de distractivă compania prietenilor reali față de cei virtuali.

Așa că escapada aceasta a fost o mare gură de oxigen pentru ea. Dar și pentru noi, că ne-am regăsit copilul plin de energie.

PSIHOLOGIC, COPIII NOȘTRI SUNT FOARTE AFECTAȚI

“Pandemia determină emoții, precum anxietatea, stresul și incertitudinile, resimțite cu atât mai puternic de copiii de toate vârstele. Deși au mecanisme proprii prin care fac față acestor emoții, în condițiile în care școlile sunt închise, evenimentele au fost anulate și trebuie să stea departe de prieteni, copiii au nevoie să se simtă iubiți și sprijiniți acum mai mult ca oricând.”- sursa UNICEF

Da, noi, părinții, suntem singurul sprijin al copiilor în această perioadă. Dacă până în pandemie, aveau zeci de prieteni și activități, acum sunt doar cu părinții lor. Iar ei trebuie să devină prieteni, astfel încât cei mici să se simtă confortabili în a-și exprima emoțiile. În a le spune adulților ce simt, ce suferințe au, ce își doresc.

Potrivit unui psiholog de prestigiu intervievat de UNICEF sunt lucruri pe care le putem face. Acasă, față în față, sau prin escapade.

  1. Fiți calmi și luați inițiativa

„Cu calm și controlat, părinții trebuie să discute cu copiii despre boala provocată de coronavirus (COVID-19) și despre rolul important pe care copiii îl au în protecția propriei sănătăți. Putem ajuta copiii să capete o perspectivă mai largă. Așadar, spuneți-le: «Îți cerem să faci unele lucruri: să te speli pe mâini, să stai în casă, nu doar de teama îmbolnăvirii de coronavirus, dar și pentru a avea grijă de oamenii din jurul tău. Ne gândim și la cei din jurul nostru.”

  1. Stabiliți și respectați o rutină

„Copiii au nevoie de organizare. Punct. Recomand insistent părinților să aibă grijă să existe un program al zilei, program care să cuprindă timp de joacă, când copilul poate să țină legătura cu prietenii prin telefon, perioade fără echipamente electronice și timp alocat pentru treburi gospodărești. Copiii se vor simți mult mai bine știind că ziua are o structură, știind când este vremea să lucreze și când este vremea să se joace.”

  1. Lăsați-vă copiii să își trăiască emoțiile

“Lăsați copiii să fie triști. Așteptați-vă să fie foarte triști și frustrați din cauza pierderilor pe care le deplâng, acceptați ca normale aceste trăiri și sprijiniți-vă copiii să treacă prin ele”. Când nu știți exact ce să faceți, empatia și sprijinul oferă soluția sigură.

  1. Faceți loc distracțiilor

Pentru a putea depăși emoții dificile, „inspirați-vă de la copii dumneavoastră și gândiți-vă bine cum să asigurați un echilibru între discuții și distracții. Când copiii sunt foarte triști și au nevoie să se destindă, lăsați loc divertismentului”. La câteva zile, organizați o seară de jocuri cu întreaga familie sau gătiți împreună. Dr. Damour folosește ora cinei pentru a-și consolida relația cu fiicele sale. „Am decis să avem câte o echipă responsabilă de cină în fiecare seară. Lucrăm în perechi și, pe rând, pregătim cina pentru întreaga familie.”

În cazul adolescenților și a ecranelor lor, lăsați-le ceva libertate, dar nu totală. Dr. Damour ne sfătuiește să fim deschiși cu copiii și să le spunem că înțelegem că au mai mult timp la dispoziție, dar că nu este o idee bună să aibă acces nelimitat la ecrane și rețele de socializare. „Întrebați-vă copilul adolescent: «Cum procedăm în acest caz? Propune-mi tu un program, iar eu am să-ți spun ce părere am.»

ȘI SĂNĂTATEA FIZICĂ ARE NEVOIE DE SPRIJIN

Spălat pe mâini. De foarte multe ori pe zi.

Dezinfectat mâinile. De și mai multe ori pe zi. Geluri de toate felurile.

Măști pe față. Ieșiri mai puține. Soare doar ocazional. Aer curat respirat, aproape deloc.

Sensibilitate din ce în ce mai mare. Copiii noștri se fragilizează.

Mi-e dor să-mi las copiii în praful de la țară. În noroi, în picioarele goale.

Așa că, repet, a fost o mare gură de oxigen vacanța cu ei în Egipt.

În țară, însă, totul e așa cum știm. Cu restricții, cu încă multă limitare. Așa că, din ce în ce mai multe companii vin cu produse pentru întărirea imunității, pentru sprijinul copiilor. Vin cu aport de vitamina C, vitamina D, cu calciu. Cu minerale și vitamine de care au nevoie cei mici.
Asta face și Danonino, cu noul iaurt lansat. E unul cu fructe, care include toate cele trei elemente esențiale pentru întărirea imunității, pentru energie și oase puternice. E o gustare delicioasă și hrănitoare.

Oricum, Sophiei îi plac de mult iaurturile de la Danonino. Sunt ușor de luat în bagaj, le ai la îndemână pentru o gustare când ești pe fugă. Iar, în Egipt, chiar am fost pe fugă, nu glumă. Așa că s-au combinat perfect cu nevoia noastră de libertate, dar și cu necesitatea hrănirii copilului.