Comportamente “urâte” care sunt, de fapt, sănătoase

sursa foto: http://babiesmagz.com/
sursa foto: http://babiesmagz.com/

Jude Bijou, terapeut al relațiilor familiale, crede că, în general, dacă încercăm să vedem lucrurile dintr-un unghi diferit, ne putem îmbunătăți mult viața. Cartea sa, Attitude Reconstruction, a avut un mare succes, mai ales că metoda ei se aplică și relațiilor părinte/copil.

Copiii își testează părinții încontinuu, plângând, cerșind, bosumflându-se, făcând pe nemulțumiții sau protestând prin refuzul de a mai face ceva. Ei vor să fie în centrul atenției, iar pentru asta sunt în stare de absolut orice. Părinții vor ca ei să fie înțelegători, să coopereze, să fie optimiști, senini… iar, în realitate, copiii fac exact asta, exact ceea ce trebuie. Căci ei învață, de fapt, să-și controleze emoțiile, oricare ar fi acelea. Cum? Exprimându-le imediat ce le resimt. Ei nu-și pot reține emoțiile, resentimentele ca noi, adulții, nu știu să și le reprime. Însă, după ce și le manifestă, trec mai departe fără probleme. Iar acesta este un lucru sănătos.

Iată câteva lucruri “neplăcute” făcute de copii care, de fapt, sunt comportamente sănătoase:

  • Plânsul din orice. În trecut, copiilor (mai ales băieților) li se interzicea să plângă. De fapt, lacrimile vindecă, după cum arată cercetările recente. Nivelul hormonilor stresului scade imediat. Lăsându-ți copilul să plângă după ce s-a lovit îi faci un bine, îl faci să se simtă mai bine. Plânsul îi ajută pe copii să-și rezolve singuri rănile fizice și emoționale.
  • Frica exagerată. Mulți copii se tem de întuneric, de fulgere și tunete, de locuri noi, de străini, mai ales când nu sunt cu părinții. În loc să-i spui copilului să nu se teamă, acceptă-i și validează-i frica. El simte asta pentru că simțul siguranței îi este amenințat. Frica e normală și sănătoasă, ba chiar ne poate salva viața în anumite situații. Asigură-l că totul e în regulă și dă-i voie să “tremure de frică” – copiilor le place să facă asta și, de multe ori, le provoacă râsul, în final. Exprimându-și frica, cel mic este prezent – e mai bine așa decât să se simtă rușinat și temător din cauză că e “slab” și “demn de dispreț”.
  • Furiile. Accesele de furie ale bebelușilor sunt expresii ale supărării lor cauzate de nedreptăți sau de “violarea spațiului personal”. Țipă, urlă, strâng pumnii, dau din picioare… după o vreme se liniștesc și revin la preocuparea inițială. Cel mai bun lucru pe care-l poți face e să-i dai voie bebelușului tău să-și exprime furia în deplină siguranță. Pentru copiii mai mari, poți desemna o anumită camera în care oricine poate urla sau plânge atunci când e supărat.

Vom continua maine cu alte lucruri care ni se par plictisitoare, sâcâitoare și nepotrivite, dar care sunt, de fapt, sănătoase pentru copiii noștri.