Cea mai ușoară rețetă sănătoasă cu care o poți impresiona! Succes garantat!

“Pui cu pastă de avocado și curcubeu de legume”. Sună bine? Chiar are și gust pe măsură. Dar cum de s-a ajuns aici? Adică de ce îndrăznesc eu să vă propun rețete?

Păi e foarte simplu, motive sunt multe.

  1. Chiar mă pricep. În ultima vreme, am și luat cursuri de găteală și a început să-mi placă. Cei care mă urmăriți, ați mai văzut câte un crevete, un pui sau o vită pe stories.
  2. M- a luat soața la rost serile trecute că e obosită și că n-are chef de nimic și să le dau eu copiilor de mâncare. Eu cred că doar se alinta sau că îi era chiar poftă de ceva bun creat de mâinile mele.

Așa că am zis să-i îndeplinesc dorința. Și am creat minunea asta, inspirat de o rețetă descoperită în “Ghidul de alimentație echilibrată și dezvoltare armonioasă” realizat de cei de la Asociația Agricola. Las sursa în link pentru fair play și pentru că poate descoperiți și voi chestii interesante în el. Eu știu sigur că merită lecturat, dar vă povestesc mai târziu.

I-am cooptat și pe copii în pregătirea mesei, pentru că fără ei nu se poate. I-am ținut ocupați, i-am distrat, iar mami chiar s-a relaxat. Deci încă o bilă albă pentru mine! Cu ei în acțiune, au apărut și personaje noi: dl Avocado și dna Ciupercă, niște legume transformate în eroi, care au rămas cu noi încă vreo două zile, deși suratele și frații lor fuseseră trimiși de mult la stomăcel.

“Pui cu pastă de avocado și curcubeu de legume”

Ingrediente

  • Piept sau pulpe de pui crescut lent, fără antibiotice
  • Multe legume- cam orice, dar nu foarte zemoase (păstârnac, țelină, cartofi, cartofi dulci, ardei gras, ciuperci, dovlecel- fără miez, brocolli). Căutați să aveți multe culori în farfurie
  • Avocado, ulei de măsline, zeamă de lămâie, un cățel de usturoi
  • Sare, piper după gust

Legumele se taie pe lung (parcă julienne îi zicea), puiul se taie în bucăți nu foarte groase. Toate se amestecă într-o tavă cu sare, piper și puțin ulei de floare. Dar foarte puțin, cât să le rumenească frumos ulterior.

Totul se dă la cuptorul preîncălzit, la 180 de grade. Cât le ții? Dacă îți zic eu 30 de min, s-ar putea să fie prea crude la cuptorul tău, iar la 60 s-ar putea să le arzi. Deci vezi și tu. Testează! Când se rumenesc frumos, le scoți.

Sfat, sau tips, cum zice americanu’: nu aglomera multe pe tavă, nu vrei să se suprapună. Mai degrabă mai puține în mai multe tăvi sau doar cât mâncați la o cină. Vrem ca toate legumele și carnea să se gătească uniform.

Și încă un tips de la Chef Taticool: dacă brocolli-ul este proaspăt, și e indicat să fie, vă recomand să-l blanșați puțin. Adică îl băgați un minut în apă clocotită. Apoi și în niște gheață ca să-i potențăm culoarea. Scos repede și uscat cu șervețele. De abia apoi îl combin în tava cu celelalte legume.

 

A fost clar până aici? Hai că-i simplu și poate face etapa asta orice bărbat, oricât de neîndemânatic ar fi!

Pasta de avocado e cea care leagă ingredientele și, sincer vă spun, secretul întâmplător care a făcut absolut delicios “dish”-ul. Inițial am vrut să fac un sos cu avocado și iaurt grecesc. E foarte șmecher, am văzut la alții. Doar că ai mei puradici preferă lucrurile mai simple. Așa că a ieșit o super pastă.

Nu i-aș spune neapărat piure pentru că e la rece. Adică am luat două avocado, un cățel de usturoi, niște ulei de măsline și sare și piper. Atât. Le-am băgat pe toate în mixer și s-a creat minunea.

Măi oameni buni, dar știți cât de bună a fost combinația? Cu puiul, cu legumele, cu pasta de avocado? Nebunie în farfurie! Mă jur, au mâncat ai mei tot, tot, tot. Mama lor aproape că nu a mai prins nimic, deși gătisem pentru ea.  Am dovezi concrete, dacă vă uitați pe stories repede, repede, fie pe fb, fie pe insta Taticool.

Bun, delicios a fost, vă recomand cu mare drag să faceți și voi rețeta, dragi tătici! Dar hai să discutăm și serios puțin cu toții despre cum ne hrănim. Obezitatea crește de la an la an în rândurile copiilor și nu numai.

Căutăm mâncare ieftină și preparată rapid. Dar rețeta de mai sus nu e nici scumpă și nici nu mi-a luat mult să o fac. Și e foarte sănătoasă. Pui fără antibiotic de la Agricola și multe legume atât. De altfel, oamenii de la compania asta trag și un semnal de alarmă, printr-un ghid pe care l-au postat online, gratuit pentru toată lumea.

Găsiți propuneri de rețete simple, gustoase și mai ales sănătoase, pentru toate mesele de peste zi, dar și informații utile. Sunt informații despre obiceiurile alimentare care se construiesc încă din copilărie și da, noi, părinții, suntem cei care le construim încă de la nașterea prichindeilor noștri. Sunt și sfaturi foarte bune despre cum să-i alimentezi pe ce mici, când, cum, cu ce. Am aflat și despre “mâncatul emoțional”, un termen despre care eu nu știam.

Mâncatul emoțional apare atunci când reglăm emoții prin funcția de hrănire a organismului. Deși pare la prima vedere o soluție, această modalitate de coping creează probleme în lanț atât pentru organism, cât și pentru psihic. Dacă pentru organism problema se numește obezitate, pentru psihic se numește dependență, care va susține evitarea de sine.”

Ce e în spatele acestui concept? Poate fi depresie. Da!!! Poate fi anxietate! Inferioritate! Vinovăție! Și habar n-ai că toate astea pot fi în sufletul copilului tău. Dar, dacă îl privești cum mănâncă, s-ar putea să primești indicii.

Apoi sunt informații despre risipa alimentară, despre cât de bun e un plan alimentar săptămânal pentru întreaga familie. Sunt multe, multe chestii utile în ghidul ăsta și chiar cred că merită să-l răsfoiți 10 minute.

Așa că citiți, dragii mei! Și fiți creativi în bucătărie! Gătiți sănătos, cu imaginație, cu dragoste, cu joacă și cu zâmbete! Sunt sigur că, dacă adăugați ingredientele astea magice, veți fi cu siguranță niște chefi redutabili.