Ce-și dorește puiul tău în fiecare zi? Doar vreo trei lucruri esențiale.

articol realizat de psihologul Monica Berceanu

Pentru săptămâna aceasta, m-am gândit că ar fi util, ca și cuplu, să vă gândiți câteva clipe la efectele pe care o familie sănătoasă emoțional le are asupra dezvoltării psihice a copilului.

Așadar, vă scriu azi despre iubire. Din iubire, de la puiul de om care tot ce își dorește este să fie acceptat, validat și înconjurat de dragostea lui mami și a lui tati.

Ce-Și dorește puiul tău în fiecare zi?

1. Să vă vadă pe amândoi.

Chiar dacă tu te trezești, Tati, mult mai devreme pentru a pleca la serviciu, și nu mai ai cum să îți îmbrățișezi minunea înainte să ieși pe ușă, compensează seara, dublând timpul pe care îl petreci cu el, împreună cu mami. Pentru copil este foarte importantă unitatea. Stați cât mai mult timp împreună, pentru ca el să simtă siguranța.

2. Să audă TE IUBESC

Dar știi, Tati? Nu doar de 14 sau 24 februarie, ci zilnic. Spune-i atât lui, cât și lui mami, pentru că faptele au nevoie și de susținere verbală, nu doar invers! Copilul tău are nevoie să audă că o iubești pe mami și azi, și mâine, și toată viața!

Dacă până acum nu ai fost atât de concis, fă din luna februarie luna nașterii unui obicei care schimbă viața familiei tale: spune TE IUBESC! ca și când în fiecare zi ar fi 14 februarie.

3. Să primească surprize

Nu vorbesc aici despre a veni zilnic acasă cu pungile pline de jucării sau dulciuri, ci vorbesc despre gesturi mici, cu mare impact emoțional asupra dezvoltării emoționale a copilului tău: cât de des poți, spune-i pe un ton jucăuș: am o surpriză pentru tine!

Și scoate din buzunarul inimii tale gesturi mici, cărora să le dai un impact puternic prin faptul că le verbalizezi pe un ton plin de dragoste și suspans: vom merge în 15 minute la o super plimbare cu mașina, să-ți arăt locul unde eu și mami ne-am cunoscut! (Dacă faci asta, fii sigur că și mami va fi cel puțin la fel de validată ca și puiul vostru!)

Nu-ți spun mai multe idei azi, Tati, pentru că ai nevoie să performezi în a dovedi iubirea, motiv pentru care te provoc să îți faci o listă personală cu activități și atitudini pe care le-ai putea afișa zilnic față de mami și de puiul vostru. Așa că scrie-ne ideile tale și împărtășește-le cu alți tătici, și vei putea crea astfel o lume a celor mai cool dovezi de dragoste!

Nu-ți fie teamă că vei eșua sau că ideile tale nu vor da roade, pentru că perseverența îți va arăta că doar făcând ceva repetat, vei deveni tot mai bun!

Și nu uita: nimic nu merită mai mult timp pe lumea asta decât a investi în familia ta! Așa cum investești să devii cel mai bun în jobul tău, investește să devii cel mai bun în iubire!

Și nu vei regreta niciodată! Până săptămâna viitoare, pregătește-ți lista cu dovezile că a-ți arăta dragostea, chiar funcționează! Notează-ți reacțiile copilului tău la fiecare gest pe care l-ai făcut pentru el și acea listă îți va fi cea mai bună motivație de a continua să te perfecționezi în arta iubirii!!!

CINE ESTE MONICA BERCEANU, SPECIALISTUL ROMANTIC,  WWW.MONICABERCEANU.RO

  • de 12 ani psihopedagog și logoped
  • de 3 ani expert în terapie de familie și cuplu

„Odată ca niciodată, am vrut să mă fac om mare. Când am înţeles că-n viaţă chiar trebuie să ai grijă ce-ţi doreşti, m-am răzgândit. Şi-atunci am ales să mă-ntorc la copilărie. Şi, pentru că numai poveştile oamenilor dau elixirul tinereţii fără bătrâneţe şi al vieţii fără de moarte, m-am făcut psihopedagog şi psihoterapeut de familie şi cuplu: să dau viaţă basmelor nespuse din inimile copiilor şi să construiesc împreună cu voi, părinţi frumoşi, castele de iubire pe care nimeni să nu le poată dărâma.”