Ce n-a reuşit mama, a reuşit fi-miu: sunt spirt!

Când eram tânăr fecior, eram spaima fast-food-urilor!

Când eram tânăr fecior, nu-mi păsa de viitor

Când eram tânăr fecior, alegeam tot ce-i nasol.

Să mai zic? Hai, că mă opresc. Ce vroiam să spun cu asta? Că înainte să devin tată, eram un haos de om. Mâncam toate nenorocirile planetei, nu ştiam că apa e bună şi la altceva decât la o baie fierbinte sau un duş rapid, sportul era aşa… ceva utopic… somnul era o fiţă, programul clar era pentru alţii, rutina pentru vecini. Un haos de om, vă spun.

A apărut prinţul familiei şi tot un haos de om am fost, cel puţin la capitolul sănătate personală. Brusc şi dintr-o dată, însă, m-am trezit un bărbat disciplinat din toate punctele de vedere.

  1. Alimentaţia

N-am băgat de seamă când a intervenit schimbarea. Pur şi simplu a venit. M-am trezit într-o zi că ne-am aşezat toţi trei la masă şi soaţa ne-a servit aceeaşi mâncare. S-a întâmplat o dată, de două ori, de trei ori şi se tot întâmplă. Iniţial am bănuit-o de inconştienţă şi am zis că i-a adaptat meniul după al nostru. Nu! L-a adaptat pe al nostru după al lui. Pa pa fast-food, pa pa prăjeli, pa pa tot ce e naşpa. Acum mănânc chiar şi brocolli…

M-am trezit că în casă nu mai există urmă de suc acidulat. Replica a fost simplă: “M-am săturat să tot fiu cu ochii pe el ca nu cumva să guste dintr-un pahar, aşa că mai bine nu mai bem că şi aşa nu e sănătos. Facem fresh şi bem fresh!” Asta ultima a tunat-o din voce şi m-am supus. Ba chiar mi-am dat seama că e mult mai ok fără sucuri acidulate.

N-am mâncat în viaţa mea cereale, dar acum rad tapioca, quinoa, mei sau năut. Sunt bune, recomand.

După 7 nu mai pup mâncare. A devenit obişnuinţă şi mă simt de 100 de ori mai bine.

  1. Odihna

V-am zis că eram haos şi la capitolul ăsta. Acum, după o zi petrecută cu fi-miu, cad lat cu mare potenţial de a adormi înaintea lui. Uneori mă chinui, mă zbat să îmi ţin ochii deschişi până intră el în lumea viselor.

  1. Rutina

Doamne, fugeam de ea ca de mere acre. Acum o iubesc şi ştiţi de ce? Pentru că îi creează copilului meu un confort minunat. Îi dă stabilitate, îl ajută să aibă încredere în el, să fie stăpân pe situaţie şi pe tot ceea ce e în jurul lui. Şi asta mă face cel mai fericit. Da, ador rutina! Am mai scris eu despre asta aici.

N-am abonament la sală, nu alerg prin parc la primele ore ale dimineţii şi nici nu am niciun aparat de forţă sub acoperiş. Îmi ajunge fi-miu! Fac cu el mai mult sport ca în orice sală de forţă. Dacă mai prindem şi un tobogan în zare, intru la program de cardio. Dacă prind vreo zonă verde, bag viteză şi tot aşa. Cu el am şanse să devin unul dintre cei mai antrenaţi părinţi ever.

  1. Banii

Înainte cheltuiam exact cât aveam, poate chiar mai mult. Mergeam pe ideea că nu e bine să mă obişnuiesc cu bani în buzunar că poate începe să îmi placă. Acum am schimbat foaia. De cum s-a născut, am deschis un cont şi am început să pun acolo cât am avut. Nu vă imaginaţi sume uriaşe… dar se adună. Acum că or fi buni pentru şcoală, pentru o bicicletă sau pentru prima lui tabără, mai vedem. Important e că m-am disciplinat şi din punctul ăsta de vedere.

Da, un copil are şanse foarte mari să te schimbe ca om. Dacă nu o face, problema e la tine. Apare în viaţa ta, îţi dă ecosistemul peste cap şi îţi reconfigurează traseul. Lasă-te dus de val, învaţă cot la cot cu el şi să vezi ce viaţă mişto te aşteaptă. Pe cuvânt de bărbat disciplinat!