Ce îi dau copilului să mănânce pentru un sistem imunitar puternic? Uite aici lista exactă (P)

Hai, puiule, mănâncă o sărmăluță!

Dar ia și un mic!

Auzi, voi, părinții ăștia, sunteți nebuni! Cum să nu-i dați măcar un pic de ciorbiță?

Uite, am o tocăniță de-ți lasă gura apă, dă-i și copilului că sigur i se face poftă!

Hai să mâncăm un hamburger împreună, puiule! Și bem și o cola? 

Vi se par cunoscute replicile astea? Hai, recunoașteți! Sigur v-ați întâlnit cu ele, sigur vreo bunică vi le-a spus. Sau unii dintre voi chiar le-ați rostit. Sau ați fost în vizită pe la nu știu ce prieteni și ați fost asaltați de replicile astea.  

Dacă suntem sinceri, trebuie să recunoaștem că ne-am confruntat toți cu momente în care cineva (sau chiar noi) ne-a invitat să ne hrănim copiii altfel decât cum scrie la carte. Și… chiar și eu recunosc… uneori am cedat.

Ce rău poate să-i facă o sărmăluță?

Aparent nu e nicio problemă. Mai ales dacă sunt excepții. Și, totuși, dacă vorbim despre un copil mic, de până în 3 ani, atunci alimentația neadecvată vârstei este foarte periculoasă.

Dincolo de faptul că poate sensibiliza copilul către obezitate, ALIMENTAȚIA ÎI INFLUENȚEAZĂ SISTEMUL IMUNITAR.

DA!!!! Pare paradoxal, dar așa este: copilul răcește des? Alimentația e de vină! Face copilul otite? Și alimentația e de vină! Este apatic, lipsit de energie? Da, tot alimentația e de vină.

Și nu o spun eu, tată de un singur copil, ci un mare expert în domeniu- doamna doctor Doina Anca Pleșca, medic primar pediatru cu supraspecializarea în domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie din cadrul Facultății de Medicină de la UMF ”Carol Davila” și managerul spitalului Clinic de Copii ”Victor Gomoiu”.

Citiți, vă rog, informațiile furnizate de doamna doctor. Dacă le știam pe vremea când Sophia era mică, nu mai ajungeam cu ea prin spitale o dată pe lună. Habar n-aveam de datele astea pe atunci. Și vă rog să distribuiți cât mai mult acest articol, ca să afle mulți părinți aflați la început de drum. Lăsați băbismele, lăsați miile de păreri lipsite de substanță de pe facebook și citiți ce spune specialistul.

De ce este sistemul imunitar mai fragil în primii ani de viață

Prof. dr. Doina Pleșca: În primii 3 ani de viață, capacitatea funcțională a sistemului imun nu atinge maturitatea, motiv pentru care orice întâlnire a copiilor cu diferiți agenți infecțioși poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt, de departe, cele mai frecvente. Așadar, prioritar pentru părinți în această perioadă a dezvoltării este să întreprindă toate măsurile (igienă, alimentație, stil de viață etc.) pentru a asigura sugarilor și copiilor mici un sistem imun cât mai puternic. (sursă interviu Copilul.ro)

Primii pași pe care trebuie să-i facă un părinte pentru a-i construi copilului un sistem imunitar puternic 

Prof. dr. Doina Pleșca: Un element important în limitarea episoadelor de infecții acute respiratorii și digestive îl reprezintă, pe de o parte prevenția, și pe de altă parte adoptarea unor măsuri care să permită dezvoltarea normală a copilului în primii 3 ani de viață. În acest sens, este important ca părinții să ia mai multe măsuri, precum: educația părinților cu scopul de a asigura o alimentație diversificată, echilibrată, bogată în legume și fructe; igiena somnului; expunerea la mediul înconjurător și respectarea calendarului de vaccinări, imunostimularea. 

NUTRIȚIA CORECTĂ PENTRU UN COPIL MIC

Prof. dr. Doina Pleșca: În cazul copiilor 1-3 ani, se recomandă o alimentație diversificată, sănătoasă și echilibrată, bogata în legume, fructe și proteine de calitate.

Vitaminele esențiale pentru o alimentație sănătoasă a copiilor în primii 3 ani de viață sunt: 

Vitamina A (Retinol) care este esențială pentru vederea normală, pentru sinteza unor proteine, ajută la creșterea oaselor și dinților și are rol în creșterea imunității. De asemenea, ajută la protejarea organismului de infecții prin stimularea sistemului imunitar și asigură o piele sănătoasă pentru copil, aceasta având și rolul de barieră împotriva bacteriilor. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi și toate legumele și fructele colorate în galben și portocaliu.

Vitamina C contribuie la dezvoltarea oaselor și țesuturilor, are proprietăți antioxidante, ajutând la protejarea celulelor față de factorii dăunători din mediu, cum ar fi fumul de țigară, poluarea din aer și alți factori externi. Această vitamină ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor și facilitează absorbția fierului din alimente, fiind esențială în protejarea organismului copiilor de boli. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele roșii, ananasul, legumele cu frunze verzi.

„The sunshine vitamin” sau vitamina D este, în prezent, considerată mai mult decât o simplă vitamină, contribuind nu doar la buna funcționare a organismului, ci stimulând și apărarea împotriva infecțiilor (creșterea imunității). Vitamina D se găsește în carnea de pește gras, carnea roșie, gălbenușul de ou, ficatul de vită, laptele și derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc.Se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariției infecțiilor respiratorii la copil. 

O componentă importantă a alimentației este reprezentată de laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D,formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului în cazul copiilor 1-3 ani.

Ce sunt prebioticele

Prof. dr. Doina Pleșca: Prebioticele, prezente și în laptele matern, sunt ingrediente alimentare (fibre) nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului prin stimularea creșterii și a activității unor bacterii intestinale, astfel reușind să contribuie la îmbunătățirea sănătății organismului. Prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase, care contribuie la asigurarea unui sistem imun optim.

Prebioticele acționează la mai multe niveluri de apărare ale sistemului imun intestinal:

  • favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase;
  • stimulează sinteza de acizi grași cu lanț scurt și realizează un mediu acid intestinal, ambele având efecte antibacteriene;
  • stimulează dezvoltarea țesutului care are un rol important în dezvoltarea imunității.

BUUUUN! Deci nu sărmăluțe? Nu hamburgeri? Nu cola? Nu tocăniță?

NU.

Morcovi, citrice, pește, vită, lapte, prebiotice.

Plictisitor, anost, mâncare sănătoasă. Poți gândi și așa. Dar, dacă vrei ca al tău copil să aibă o sănătate de fier încă de mic, atunci îți notezi aceste sfaturi. Nu de alta, dar, și vă spun din experiență, cea mai mare durere a unui părinte este să-și vadă copilul bolnav, suferind pe un pat de spital.

Mai multe detalii despre sistemul imunitar, despre prevenția îmbolnăvirii copiilor găsiți pe www.aptanutricia.ro