Ce dotări trebuie să aibă un cărucior pentru copii

E plină piața din România de cărucioare pentru copii. Unele mai bune, altele mai proaste, unele mai scumpe, altele mai ieftine. Sunt multe oferte și viitorii părinți, aflați în căutarea unui astfel de produs, pot fi bulversați.

Cum e o perioadă de târguri de profil, am decis să vă povestesc în detaliu ce calități ar trebui să îndeplinească un cărucior, astfel încât să fie confortabil pentru bebe, dar și pentru părinți.

Import în România, de vreo trei ani deja, prin Taticool Shop, un brand premium de cărucioare- Mutsy, și cred că sunt expert în acest domeniu. Așa că, vă pot face câteva sugestii, indiferent de unde veți alege voi, ulterior, să cumpărați.

Prețul unui cărucior de la care puteți emite pretenții începe de la 3000 de lei. Sub acest preț, vă spun din experiență, nu putem vorbi de calitate. Îmi pare rău pentru cei care caută cărucioare ieftine și bune. Nu există așa ceva. Și în acest domeniu, calitatea crește odată cu prețul.

Începând cu 3000 de lei, poți cere diverse lucruri. La 5000 de lei, deja găsești cam vârful de gamă la toate mărcile, cărucioare excepționale, foarte, foarte bune. Și am să vă explic, mai jos, ce înseamnă un cărucior foarte bun.

Pe cei care au timp să vadă și un video, îi invit să-i dea [play] celui de mai jos. E povestea articolului, argumentată cu imagini.

Celorlalți grăbiți, le scriu cu „liniuță”:

ÎN GENERAL, E BINE SĂ AI O VARIANTĂ 3 ÎN 1

Pe același cadru, se pot pune: landou, scoică și scaun sport. Pe primele două, le folosești foarte puțin, dar sunt foarte importante. Le folosești în primele 6 luni, cele mai importante luni pentru dezvoltarea nou-născutului. În această perioadă, trece de la fetus la bebeluș, se acomodează cu noua lume.

landoul

Aveți nevoie de landou, dacă vreți să vă plimbați copilul. În acesta va petrece cel mai mult timp, în primele șase luni, pe durata zilei. Mergeți la plimbare, apoi în casă și din nou la plimbare.

E bine să căutați un landou cu o saltea foarte bună. Spuma cu memorie ar fi ideală. Cu cât salteaua e mai comodă, cu atât veți putea lăsa copilul mai mult în landou. Am clienți ai căror copii ajung doar seara în patul lor, pentru că nu le mai deranjează nimeni somnul în landoul foarte confortabil.

Apoi, ideal ar fi ca landoul să fie foarte ușor. 3,4 kg are cel mai ușor landou din lume, și da, îl au cei de la Mutsy, pe Igo. De ce e bine să fie ușor? Pentru că adaugi și greutatea copilului, la cărat. Iar, dacă ești o mămică fără ajutoare, încă nerefăcută după naștere, chiar te vei resimți după ce cari o greutate de vreo 10 kg.

SCOICA

Mulți vor spune că n-ai nevoie de ea. Așa este, teoretic. Dacă nu vrei să pleci cu mașina. Asta pentru că scoica este singurul mijloc de transport al copilului în mașină. Nimic nu e mai sigur ca scoica, special creată pentru transportul în autoturism. Copilul nu trebuie transportat în altceva. Dincolo de faptul că, potrivit noului cod rutier, ați încălca legea, siguranța bebelușului vostru ar fi pusă în pericol, dacă ați folosi altceva.

Dacă are sau nu isofix, contează prea puțin. Centurile sau isofix-ul oferă aceeași siguranță. E mai ușor, însă, de fixat scoica pe o bază isofix, dar e mult mai scumpă ca una care se prinde în centuri.

Scoica o poți folosi și pe cadrul căruciorului. Practic, scoți copilul în scoică și, cu cadrul în portbagaj, plecați la plimbare. Atenție! Copilul nu trebuie ținut în scoică mai mult de două ore. Scoica e pentru siguranță, nu pentru confort. Și iată de ce ai nevoie de landou.

Varianta optimă ca utilitate în timp ar fi un scaun auto utilizabil direct de la naștere. Așa înlocuiți scoica, pe care o veți folosi doar vreo șase luni, cu un produs care poate fi folosit vreo patru ani. Sirona de la Cybex este considerat cel mai bun scaun din lume la testele de specialitate, în privința siguranței, și este utilizabil de la 0 la 4 ani. Vine cu baza isofix integrată, are o protecție suplimentară în caz de impact lateral, este rotativ și poate fi folosit și cu spatele și cu fața la sensul de mers. E o investiție pe termen lung, care cred că își face banii.

SCAUNUL SPORT ȘI CADRUL

Pe acestea le veți folosi cel mai mult, deci mare atenție la ce alegeți! De când copilul va sta singur în funduleț, până când nu va mai suporta căruciorul, îl veți folosi la greu.

În privința scaunului, e bine să aibă o saltea comodă. Cea cu spumă cu memorie este, evident, ideală. Apoi, să aibă mai multe poziții de odihnă, copilul poate adormi în cărucior și, atunci, vrei să întinzi scaunul cât mai la orizontală. O prelată împotriva ploii sau a razelor soarelui ajută și ea. Iar, dacă scaunul este reversibil, adică poate fi pus pe cadru și cu fața și cu spatele la sensul de mers, atunci aveți un cărucior foarte bun!

Cadrul căruciorului trebuie să fie ușor, dar mai ales rezistent. Un cadru din aluminiu va fi, evident, mai greu decât unul din plastic, dar cu siguranță va fi mai trainic. Mă gândesc că vreți să folosiți un cărucior fără grija că s-ar putea rupe dacă ia copilul în greutate. Sau poate îl veți folosi și pentru al doilea copil.

Apoi, roțile căruciorului sunt și ele importante. Niște roți mai mari, din spumă cauciucată sunt mai bune decât unele mici și din plastic. Evident, sunt mai grele, dar vă garantează că nu veți căra căruciorul în spate la plajă, ci că veți merge liniștiți cu el într-o plimbare romantică în trei, pe malul mării.

E bine ca modelul pe care îl alegeți să aibă și suspensii. Pe nisip, la mare, sau la munte, pe teren accidentat, sau chiar pe pietrișul din parcuri, suspensiile își fac treaba. Absorb șocurile și lasă copilul să se odihnească fără ca gropile să-i deranjeze somnul.

MODUL DE PLIERE A CĂRUCIORULUI

Cu cât se pliază mai compact, cu atât înseamnă calitate mai mare, intervin în discuțiile tehnologiile de ultimă oră. De ce e bine să fie compact? Pentru că vrei să-ți încapă în portbagaj. Un cărucior care se pliază cu scaunul sport pe el este senzațional. Există modele, nu sunt cele mai ieftine, dar îi vin părintelui în ajutor. Mai puține mișcări de făcut, mai puțin spațiu ocupat. Iar, dacă vei pleca în vacanță cu cățel și purcel, cu siguranță vei spune că și-a meritat banii un cărucior compact la pliere.

Acestea fiind spuse, spor la cumpărături, sper că v-am răspuns la toate întrebările. Mă găsiți aici pentru răspunsuri detaliate, iar, pentru promoții și produse de calitate aveți Taticool Shop.