Cât de sigur este să ne lăsăm copiii singuri în casă?

Am crescut cu cheia de gât. Ai mei părinți lucrau de dimineața până seara și trebuia să mă descurc. De pe la 10 ani, eram, deja, expert într-ale autogospodăririi. Plecam dimineața la școală, încuiam. Mă întorceam, descuiam, îmi încălzeam prânzul. Da, făceam toate astea singur. Aprindeam aragazul, puneam cratița pe foc și toată procedura.

Am fost în siguranță, nu mi s-a întâmplat nimic rău toată preadolescența. Dar asta pentru că am respectat întocmai sfaturile maică-mii. Ai grijă să închizi gazul! Ai grijă să nu dai ochiul la aragaz prea puternic! Nu uita cratița pe foc că-ți poate da supa pe-afară și îți stinge focul!

Și multe altele pe care le transmit acum fetiței mele.

Doar că am niște emoții cât casa! Cred că asta simțea și mama când era momentul prânzului! Oare copilul meu este în siguranță? Eu încă n-am curajul să-i ofer Sophiei autonomie completa. O las să fac anumite treburi casnice, dar încă o supraveghez atent.

S-au schimbat multe de atunci, tehnologia a avansat enorme, dar sfaturile trebuie să rămână aceleași! Siguranță, siguranță, siguranță!

Mai ales că, parcă, acum, totul mi se pare mai periculos. Sunt mai multe gadgeturi în jurul nostru, copiii sunt tentați să bage tot felul de lucruri în priză, aragazurile pot fi activate mai ușor ( mă gândesc la cele cu butoane tactile, electrice etc).

Iar statistica îmi confirmă temerile. Potrivit datelor IGSU, în ultimii opt ani, 378 de copii au fost victime ale incendiilor la locuinţe, iar 104 dintre aceştia şi-au pierdut viaţa. Majoritatea au fost lipsiţi de supraveghere din partea adulților, la momentul producerii incendiilor.

Așa că e nevoie de informare. E nevoie de discuții cu copiii, e nevoie de supravegherea lor, mai ales la vârste mici, e nevoie de campanii de conștientizare. Trebuie să le explicăm pe înțelesul lor la ce pericole se expun.

Tocmai de aceea m-am bucurat sincer când cei de la E.ON România ne-au propus să ne alăturăm campaniilor lor de informare.

Împreună cu Sophia, am realizat o serie de clipuri foarte, foarte faine pentru cei mici. În cadrul unor lecții amuzante, în care am făcut tot felul de experimente trăznite (Am obținut electricitate din doi cartofi, de exemplu!), i-am explicat ei și, implicit, altor copii despre energie, despre măsuri de siguranță, dar și despre alte subiecte, precum covid-ul, la care trebuie să fie atenți.

Videoclipurile sunt publicate pe pagina pagina de Facebook Romania Sigura, pagina care a strâns deja aproape 30.000 fani și unde sunt postate în mod constant informații utile legate de siguranța acasă.

Vă rog arătați-le copiilor voștri clipurile acestea! Ei sunt categoria cea mai vulnerabilă, atunci când vorbim despre incendii produse la locuințe sau gospodării. În cele mai multe situații, cei mici nu pot aprecia pericolele din jur și le lipsește puterea de a se salva din calea focului.

Informați-i, supravegheați-i, țineți-i în siguranță!