„Dacă mama e bine, toată familia e bine.”
Îmi place mult fraza aceasta și are foarte mult sens pentru mine și, cred eu, pentru cele mai multe familii. Și nu pentru că nu aș crede că fiecare membru e la fel de valoros sau pentru că idealizez ideea de mamă. Ci pentru că e o realitate: mamele dau tonul în familie. În cele mai multe familii…
Ele dau naștere la copii, fac meniuri, decorează camere și transformă casa în cămin, organizează cele mai colorate și vesele petreceri și cumpără cele mai „nimerite” cadouri.
Așa că e important ca mama să fie bine, ca să coloreze totul în jurul ei.
3 moduri în care stresul sau emoțiile negative ale mamei pot influența (psihologic și nu numai) întreaga familie.
1. Copiii absorb stresul mamei
Indiferent de vârsta lor, dar cu precădere copiii mai mici, simt emoțiile mamei dincolo de cuvinte. Mai exact, studiile arată că peste 70% dintre copii preiau stresul părinților, chiar și atunci când acesta nu este exprimat direct. Iată de ce, pe termen mediu și lung, copiii pot deveni mai anxioși, iritabili sau retrași, iar în unele cazuri, pot dezvolta probleme de somn sau dificultăți de concentrare. Chiar și un bebeluș simte când mama lui este neliniștită, răspunzând prin plâns frecvent sau agitație.
Poate ai observat și tu că, în zilele în care ești copleșită, și copilul pare mai puțin cooperant și mai sensibil la reacțiile tale.
2. Dinamica familiei se schimbă
Atunci când mama e stresată, are o zi grea sau e furioasă pentru ceva ce s-a întâmplat la job, relațiile din familie pot deveni tensionate. Comunicarea se reduce, apar mai multe conflicte, iar armonia din casă este înlocuită de iritare și distanțare. Chiar și partenerul poate resimți acest dezechilibru, ceea ce poate duce la răcirea relației și la o atmosferă apăsătoare.
Copiii se pot simți dați la o parte și, dacă nu li se explică în cuvinte simple, pe care să le înțeleagă, că mama a avut o zi grea la serviciu și că nu din vina lor se simte așa, pot ajunge să simtă vinovăție sau anxietate.
3. Stresul îmbolnăvește
Fie că e vorba de sănătatea mamei, fie că e vorba despre sănătatea copiilor, nu mai e un mister faptul că emoțiile grele pot să scadă imunitatea și să lase loc virozelor și bolilor de tot felul.
Nu vreau să sune amenințător, ci doar să vă invit, cum spuneam la început, să căutați drumul către locul 1 în viața voastră, pentru a putea să aveți grijă de familie sau de meseriile pe care le iubiți. Iar partenerul poate contribui masiv la acest lucru. Cum? Citiți mai jos!
3 pași ca să revii pe primul loc. Prețuiește-te și lasă-l să te ajute!
📍 1. Învață să spui „nu” fără vinovăție
Mamele tind să își pună nevoile pe ultimul loc, crezând că astfel își protejează familia. Însă o mamă echilibrată emoțional și împlinită personal creează un mediu mai sănătos pentru toți cei din jur. A te pune pe primul loc nu este egoism, ci un act de iubire pentru întreaga familie.
Un studiu realizat de American Psychological Association arată că 91% dintre mame se simt copleșite de responsabilități, iar acest stres se transmite asupra copiilor, crescând riscul de anxietate și probleme emoționale. În schimb, mamele care prioritizează echilibrul personal au copii mai siguri pe ei și mai fericiți.
Deși există o presiune enormă de a te sacrifica pentru copii, de a fi mereu disponibilă, adevărul e că toate astea duc la epuizare, frustrare și chiar reproșuri către familie, către copii.
Un prim pas este să conștientizezi că nu trebuie să mulțumești pe toată lumea și că a spune „nu” unor solicitări externe înseamnă a spune „da” timpului pentru tine. Mergi la alergat, citește cartea ta preferată, ieși cu o prietenă la o cafea, participă la cursul acela de olărit sau de portugheză pe care îl tot amâni și fă asta cu inima împăcată.
Vei vedea că toate astea te ajută să îți recapeți încrederea în tine, să ai mai multă energie și chiar să le predai un model de sănătate emoțională copiilor tăi. Copiii învață mai mult din modelul nostru, decât din vorbele noastre.
CUM POATE AJUTA PARTENERUL- exemplul familiei Taticool
Ajut-o și dă-i timp!
1. Facem o echipă genială. Nu există treburi doar pentru ea sau doar pentru mine. Când e vorba de familie, ne băgăm împreună în toate.
În plus, ne programăm totul în detaliu. Amândoi suntem oameni de carieră, avem doi copii, viața e plină, iar ziua n-are decât 24 de ore. Așa că da, ne organizăm exemplar.
2. Ne susținem în proiecte până în pânzele albe. Am hotărât de la începuturi că trebuie să acceptăm șansele profesionale chiar dacă asta ar însemna ca greul casnic să cadă pe celălalt. Și așa am făcut.
Eu am fost plecat șase luni de acasă, în Dominicană, să prezint Survivor. Iar ea a rămas acasă cu copiii. De-a lungul carierei ei, și eu am avut perioade însemnate în care a trebuit să mă descurc cu toată casa.
3. Delegăm! Sau mai bine zis, ne facem multe cruci zilnic să o țină Dumnezeu pe maică-mea sănătoasă!
Mai exact și foarte sincer: avem ajutor! Mama s-a mutat foarte aproape de noi și este în fiecare zi în echipă. Și ce echipă!
Sărut mâna, mama!
📍 2. Fă din sănătatea ta emoțională o prioritate
Relația pe care o ai cu tine însăți este baza tuturor celorlalte relații. O mamă care își ascultă propriile emoții și nevoi va avea mai multă claritate și energie pentru familie. Practic, asta înseamnă să îți oferi zilnic momente de respiro – fie că este vorba de 10 minute de liniște, meditație, o oră de terapie sau o discuție vulnerabilă cu o prietenă de încredere. Atunci când îți faci ordine în idei, îți faci ordine și în lucrurile din afară, inclusiv în relația cu copiii.
Când tu ai grijă de stresul tău, ai mai multă răbdare în relația cu puiul tău și poți să te bucuri de zilele și anii care oricum trec în fugă.
Dacă nu ești pe punctul să explodezi de furie, ai mai multă liniște de oferit puiului tău care, poate, a avut o zi grea la grădiniță.
Dacă ai apucat să „te răcorești” la telefon cu o prietenă, după ce șeful sau un coleg ți-au vorbit nepotrivit, ai mai multă răbdare cu un tantrum și șansele ca tu să spui lucruri pe care le regreți scad.
CUM POATE AJUTA PARTENERUL- exemplul familiei Taticool
Pentru că e mai bine să spui imediat ce nu-ți convine, decât să aduni în tine! Secretul este cum dai nervii ăștia afară. Nu ne jignim, nu ne batem! Exclus așa ceva!
Ba mai mult, când mai trec nervii, măcar unul dintre noi caută motiv de împăcare. Nu dormim în paturi separate.
Nu luăm decizii radicale la nervi! În 17 ani, mi-a venit să plec de vreo două ori. Și ei evident! Dar, am zis hai să mai stau puțin. Poate mâine! Iar a doua zi, am văzut lucrurile mult mai relaxat.
📍 3. Construiește-ți tribul, cere-le sprijinul!
Adesea, mamele cred că trebuie să gestioneze totul singure, dar sprijinul celor dragi sau al unei bone poate reduce stresul și îți îmbunătățește sănătatea emoțională.
Învață să ceri ajutor, să delegi sarcini și să îți creezi un cerc de sprijin – fie că este vorba de partener, familie sau prieteni. Nu e semn de slăbiciune, ci de putere să știi când ai nevoie de timp să îți tragi sufletul sau de o soluție pe care nu o poți găsi la o problemă care te macină.
CUM POATE AJUTA PARTENERUL- exemplul familiei Taticool
Gelozia nu e pentru noi. Poate o fi bună la alții, dar noi n-am suferit vreodată de boala asta. Nu ne controlăm telefoanele, nu stăm cu ochii pe ceas când vreunul dintre noi e plecat în oraș și, în general, ne vedem de viețile noastre.
Că e vorba de mers la un film, la o cină cu prietenii sau chiar în vacanțe, plecăm fără copii. Ba chiar plănuim din timp deplasări cu cei mici și unele doar pentru noi.
Iar asta nu ne face părinți răi. Dincontră. Știți de ce? Pentru a fi părinți fericiți, trebuie să fim întâi soți fericiți. Și din păcate multe cupluri uită asta.
Da, fiecare are problemele lui și e ușor să spunem „Nu vreau să-l încarc cu ale mele…” Însă am auzit zilele trecute într-un podcast o frază care mi-a rămas în minte: „Noi nu le câștigăm încrederea celor din din jur atunci când le oferim ajutor, ci atunci când le cerem ajutorul.”
Cum te ajută asta pe termen lung:
Ești mai liniștită și mai încrezătoare, ai relații mai puternice cu cei din jur și le predai copiilor indee că e firesc să ceară și să ofere ajutor.
****
Știu că una dintre cele mai dureroase fraze pe care le aude o mamă atunci când se plânge că îi e greu este „Tu ai vrut copii!”
Iar adevărul e ăsta (și cred că se aplică și la tați, în egală măsură): da, am vrut să știm ce înseamnă iubirea asta sublimă pe care doar rolul de părinte ți-o poate oferi. Dar nu aveam de unde să știm că vine la pachet cu sute de întrebări, cu sute de ore nedormite și griji infinite. Adică… știam de prin cărți sau de la ceilalți, dar nu știam pe pielea noastră. Așa că învățăm în fiecare zi cum să ne bucurăm de minunile din viața noastră, în timp ce navigăm prin stres, vinovăție, epuizare și, adesea, singurătate.
Iată de ce vreau să vă fac o recomandare care să vă mai ia din greul de pe umeri: cursul online „Ghidul mamelor echilibrate: renunță la epuizare și vinovăție și nu-i da mai departe copilului rănile tale” .
E un curs creat de Urania Cremene și, pe parcursul a 27 de episoade, vei afla:
Pentru detalii, dă click aici: https://aap.ac/1wuo