Știți vorba aceea cu „ce nu știi nu te afectează?”. Ei bine, când vine vorba despre sănătate, mai ales despre sănătatea copiilor noștri, ba te afectează. Și te poate afecta tare de tot.
Să vă povestesc o întâmplare trăită de o prietenă foarte bună.
Era într-o zi acasă cu soțul, copilul lor și fetița vecinilor, prietenă foarte bună cu cel mic. Toate bune și frumoase. Cei mici se jucau de zor în sufragerie și prietena mea se gândește să-i răsfeţe și le face o pizza de casă, cu tot felul de bunătăți specifice vârstei lor.
Pune pe blat cașcaval, mozzarela, măsline, condimente, niște cărniţă de pui fiartă în prealabil și o bagă la cuptor. Mirosul i-a ademenit pe cei mici instant în bucătărie și băteau din picioare, nerăbdători să mănânce.
Într-un final scoate a mea pizza din cuptor, le taie câte-o felie în bucăţele mici și le-o servește copiilor. Au devorat-o și nu altceva. Cu gura plină, fetița vecinilor îi spune entuziasmată bucătăresei noastre:
-Este atât de bună pizza asta! Cu ce ai făcut-o? Să îi spun şi eu lui mami.
-Păi am pus mozzarella, cașcaval, măsline, oregano, roşii, rozmarin și cărniţă de pui. Mă bucur că îți place.
Și a venit replica exact ca o cărămidă aruncată de pe casă:
-Eu sunt alergică la cașcaval.
Prietena mea s-a panicat peste măsură. A luat-o cu transpirații reci pe şira spinării și nu mai știa ce să facă. S-a adunat rapid și a început să mitralieze copilul cu întrebări:
-Ce păţeşti de la cașcaval? Faci bubiţe? Te umfli? Te doare ceva? Ți se face rău? Ce îți dă mami când faci alergie?
La toate aceste întrebări, răspunsul copilului a fost: „nu știu”. Un singur lucru era de făcut.
A luat copilul de mână și s-a dus la mama ei la ușă. A bătut, a deschis bona.
-Bună ziua. Cea mică e alergică la cașcaval. Nu am știut lucrul acesta și i-am dat pizza. Ce îi dăm ca să nu aibă vreo reacție?
Șoc și groază! Bona:
-Nu știam că e alergică la cașcaval… Și eu îi mai dau uneori.
Bucătăreasa a rămas mască. A pus mâna pe telefon și a sunat-o pe mama fetiţei, mai ales când a văzut că bona nu a avut nicio trăire când i-a spus de alergie…
Într-un final, mama copilul a răspuns și a liniștit pe toată lumea. Dacă mănâncă lactate, fiicei ei îi ies niște bubiţe pe corp. Atât!
Întâmplarea a avut totuși un final liniștitor, însă, NU E DE GLUMIT!!!
Alergiile, mai ales la cei mici, sunt extrem de periculoase și nu trebuie trecute cu vederea. În cazul lor nu se aplică vorba „lasă, măi, că merge și așa!”. NU! O alergie, care la prima vedere este inofensivă, poate să tragă după ea fel și fel de probleme care apar în timp. Probleme destul de grave!
Printre ele se numără:
- Probleme digestive
- Probleme respiratorii
- Probleme ale pielii
- Agitaţie extremă
- Probleme de greutate: prea slab, prea gras.
Așa că, dragi părinți, când știți că odorul vostru are vreo alergie, la orice, anunțați pe toată lumea care intră în contact cu el. Mai ales bona… Nu, nu vă va judeca nimeni. Nu va spune nimeni despre voi că sunteți ultra protectivi. Nu vă spune nimeni că vă țineți copilul într-un bol de sticlă! ESTE SPRE BINELE LUI ŞI E NORMAL SĂ O FACEŢI!
În altă ordine de idei:
I-am făcut prinţului meu analize uzuale de sânge. Am avut noi o problemă la naștere, iar acum am vrut să ne asigurăm că e totul în regulă. Din aceeași raţiune, cu această ocazie, am zis să îi facem și testul de alergii la alimente, chiar dacă nu aveam niciun motiv. Să fim noi siguri că e totul ok. Cu o singură înţepătură ne linişteam în două privinţe. Așa am zis…
Da, analizele uzuale au fost mai mult decât bune. Cele de alergie însă… au fost un șoc. Copilul are teren alergic la alune, albuş de ou și lapte. Acest teren alergic poate duce la o alergie în toată regula, care îl poate ţine o viață.
Dacă nu făceam testul, probabil nu am fi aflat niciodată. Însă, acum știu! Și știu ce trebuie să fac pe viitor.
P.S: Nu ignoraţi alergiile sau semnele lor și tratați-le cu maximă seriozitate. Nu e de glumă!