Când ai fost ultima oară la medic?

NN

Am 35 de ani și sunt în floarea vârstei. Cel puțin asta cred despre mine, când mă uit în oglindă. Da, sunt tare, sunt foarte bine, sunt frumos, „verde”, sunt cel mai cel! Am toată viața înainte și de abia acum știu să mă bucur de ea. Pentru că am ajuns la acea maturitate, la vârsta de om serios, la care știu exact ce vreau de la viață.

Apoi, în timp ce mă bărbieresc, vine fiică-mea la mine și îmi cere să o iau în brațe. Dau să mă aplec, încerc să o ridic, dar mă opresc. Am probleme serioase cu spatele.  Am un început de hernie de disc, o problemă diagnosticată cert în urma unui RMN. Am dat vreo 700 de lei pe el și încă vreo 2000 pe câteva ședințe de tratament la o clinică specializată. Acum sunt mai bine, dar mi-a fost foarte rău. Erau dimineți când nu puteam să mă dau jos din pat, când urlam de durere la cea mai mică mișcare și când aveam nevoie de sprijinul Cristinei ca să mă pot îmbrăca. Da, am trecut prin asta, deși am doar 35 de ani și mă consider foarte tânăr.

O iau, totuși, pe Soph în brațe, după ce-mi aplec genunchii și o pun pe ea să sară puțin spre mine. Nu vreau să vadă că tatăl ei nu este acel rege invincibil pe care ea se poate baza oricând. Îi place enorm să aibă momente de drăgălășenie cu mine, iar ăsta este unul dintre ele. Ne bărbierim împreună și, chiar dacă aș urla de durere, tot i-aș împlini dorința asta.

Acum, hai să fim serioși! Cum ne vedem în oglindă n-are nicio legătură cu starea reală a corpului nostru. Ce se întâmplă pe dinăuntru ne poate spune doar un medic.

Și te întreb: Când ai fost ultima oară la un medic? Când ți-ai făcutun control? De multe ori, lui Dumnezeu îi cerem un singur lucru: sănătate. “Dă-mi, Doamne, sănătate, că de restul mă ocup eu.” Dar, n-ar fi mai bine ca, din când în când, să te mai vadă și un doctor? Că poate Dumnezeu e ocupat și cu alții.

Da, sistemul sanitar românesc are mari probleme. Știu. Cozi, mizerie, șpăgi etc. Iar sistemul privat e scump.

Și, totuși, există niște soluții. Te-ai gândit să-ți faci o asigurare de sănătate? Vorbesc cu tine, adultul cu capul pe umeri, omul serios, cu familie acasă, preocupat de starea lui de sănătate și a familiei sale. Da, o asigurare de sănătate! E un serviciu de care chiar poți beneficia și care te scutește de foarte multe cheltuieli. Plătești lunar înjur de 200 de lei și ai costuri acoperite în caz de spitalizare și operații și chiar prevenție. Totul în sistemul medical privat din România. Acel sistem scump, în care îți dorești să te tratezi, dar care, pentru o spitalizare de câteva zile, îți cere zeci de mii de lei. Să nu mai vorbim despre o operație. Cu asigurarea, însă, toate serviciile astea pot fi gratuite.

În aprilie, anul acesta, cei de la NN au lansat “Asigurarea Privată de Sănătate”. E un serviciu vechi în străinătate, care chiar funcționează.

CONCRET, CE PRIMEȘTI:

  • Oferă acoperire pentru situații care presupun spitalizare sau intervenție chirurgicală ca urmare a îmbolnăvirii sau accidentelor. Te spitalizezi și ești asigurat, plătește NN.
  • Îți oferă posibilitatea să stai în spital cu copilul tău, când acesta este bolnav. Știi foarte bine că asta aduce costuri suplimentare. Nu și dacă cel mic este asigurat.
  • Include o componentă opțională de prevenție care asigură medical o serie de analize anuale, până la 12 consultații generale sau de specialitate și reduceri între 20% și 70% pentru consultațiile sau investigațiile care depășesc beneficiile acoperite, în funcție de tipul pachetului ales. Deci consultații gratuite.
  • Poate fi încheiată de orice persoană cu vârsta de până la 60 de ani și poate acoperi până la 10 persoane, inclusiv copii mai mari de 3 luni. Concret, îți poți asigura întreaga familie.
  • Suma asigurată- 100.000 de lei pe an- acoperă, prin decontare directă, cheltuieli medicale care pot apărea în cazul spitalizării și intervențiilor chirurgicale din accident sau îmbolnăvire, efectuate în spitalele private din rețeaua NN: sunt 15 spitale; în plus, oferă prevenție și în 170 de clinici în rețeaua NN.
  • Suport medical 24/ 7/ 365. Practic există un medic pe care îl poți suna în miezul nopții, dacă micuțul tău se simte rău. El te poate îndruma către cel mai bun spital pentru voi.
  • Câteva beneficii sunt prezentate și aici. Exemple de calcul al costului, în broșură.

Dacă ești asigurat și te spitalizezi într-o unitate privată parteneră, nu te interesează deloc costurile. Plătește asigurarea. Dacă alegi un alt spital privat din afara rețelei, primești până la 80% din costuri, după analizarea dosarului. Dacă mergi la un spital de stat, deși oficial costurile sunt 0, asigurarea îți plătește 450 de lei/ zi pentru spitalizare. Evident, însă, trebuie să fii cu polița la zi.

CÂT PLĂTEȘTI PENTRU ASIGURARE

Ca exemplu, pentru pachetul cu acoperire minimă a serviciilor medicale aferente spitalizării și intervențiilor chirurgicale din accident, o persoană în vârstă de 35 de ani va plăti o primă de 56 de lei pe lună. În același timp, pentru pachetul cu acoperirea maximă, care include spitalizarea și intervenția chirurgicală din orice cauză, precum și beneficiul de prevenție, aceeași persoană va plăti o primă de 221 de lei pe lună.

Orice persoană până în 60 de ani poate să-și facă o astfel de asigurare și, spre deosebire de alte asigurări medicale, o poate păstra toată viața.

Tu știi mai bine de ce are nevoie familia ta. Are nevoie de mâncare, de concedii, de o locuință, de o mașină, de ceva bani puși deoparte pentru studiile copiilor. Dar cred că are nevoie și de sănătate. Știu că ne gândim foarte puțin la asta, în comparație cu toate celelalte nevoi.

Dar, dă-ne, Doamne, sănătate, că pe toate celelalte le facem singuri! În acest caz, eu cred că poți să-l ajuți puțin pe Dumnezeu.