Băbăiatule! Am început nebunia cu diversificarea! (P)

Mda, au trecut șase luni! Habar n-am când. Dar au trecut. Și începusem să ne obișnuim cu bebele. Somn, scutece schimbate, lăptic, joacă, plimbări. Eram bine. Am început să-l cunoaștem, să știm ce-i trebuie și, mai ales, când îi trebuie. El, la fel cu noi. Deci ne regăsisem Zen-ul.

Mă nene, dar a venit chestia asta cu diversificarea. La ultimul control, ne-a dat doctorul vestea. “A cam venit momentul să treceți la diversificare!”Am primit știrea cu bucurie pentru că, na, zici că a evoluat copilul, mai atinge o etapă, e bine. Ne-a făcut doctorul lista despre ce să-i dăm de mâncare și când, și am plecat fericiți acasă.

De a doua zi, însă, a început haosul! Noi îndatoriri pentru părinți, noi provocări. Bebex-ul nostru râde la noi sau de noi! Prima legumă: morcovul. Fiert și pasat. Și apoi hrănirea. Bine, hrănire e mult spus. Că mă milogesc de el să înghită, să nu dea pe el, să deschidă gura, să facă și el lucrurile cum trebuie.

N-ai să vezi. Râde ștrengărește, îmi smulge lingurițele din mână, și le bagă în nas, în barbă, în ochi, oriunde mai puțin în gură. Și toată procedura asta durează măcar juma de oră, timp în care pe mine mă apucă toate pandaliile. N-ai cum așa ceva! E aproape război cu el. El râde, eu mă înfurii. Sfârșim amândoi murdari din cap până în picioare de piure de morcov. Și unde mai pui că a și început să umple scutecul cu niște chestii de omoară și cel mai înfundat nas din lume!

În fine, mănâncă el câte ceva acolo. Clar! Că am dovada în scutec, două ore mai târziu!

Dincolo de bătălia mea cu el pe momentul mesei, a început și bătălia căutării de produse cât mai bio. Ținem mult la aspectul ăsta. Indiferent de costuri, copilul trebuie hrănit cât mai sănătos.

Și uite așa, bunica s-a apucat de crescut pui de țară și legume bio. Până or fi gata, din piață, le luăm pe cele mai urâte posibil. Morcovi vai mama lor, țelină de zici că e ceapă, legume care clar nu au chimicale în ele. Sau măcar așa arată. 🙁

În paralel, copilul are nevoie de suplimente de hrană, fie că vorbim de snacks-uri între mese, fie că, la cină, trebuie să primească cereale, care se dizolvă în laptele de dinainte de somn. Ulterior, toate mesele vor conține alimente noi.

Dacă trebuie să alegeți din mai multe sortimente de cereale, căutați să fie organice, fără zahăr adăugat și, mai ales, fără gluten. Orezul și porumbul sunt cele mai ok.

Încă de când era Sophia bebeluș, deci de șapte ani, am descoperit cerealele de la Organix. Îndeplinesc exact cerințele de mai sus: fără zahăr, fără gluten, fără aditivi și coloranți alimentari. Ecologice! Fiică-mea s-a împăcat bine cu ele, iar bebele e și el ok acum.

Am început deja să-i dăm cereale din orez, o cupă în biberonul de seară.

Peste o lună, vom încerca și autodiversificarea. După ce îl vom fi obișnuit cu legumele noi, îl vom lăsa să ciugulească și singur. Iar snacks-urile Finger Food de la Organix mi se par exact ce trebuie.

Rondele ecologice din orez expandat sau snacks-uri din porumb expandat, biscuiți ecologici în formă de inel, cu diferite arome, de ex- chiar roșii-, toate astea vor intra în gustările lui Bebex. Le va putea apuca singur de pe măsuță, le va putea duce singur la gură. Sau măcar în direcția aia! 🙂

Bine, mi-e teamă că, deși acum avem stoc pentru următoarele luni, va trebui să mai cumpărăm. Sophia și-a adus aminte că îi plac și, ghici ce?, a atentat deja la rezervele frățiorului. Sincer vorbind, nici eu n-am stat pe dinafară. Că doar trebuia să gust ce va urma să mănânce bebele, nu?

Una peste alta, sfaturi pentru diversificare:

  1. Căutați să le dați copiilor mâncare sănătoasă! Învățați-i de mici cu alimentele sănătoase! Cum le creăm acum obiceiurile alimentare, așa îi vom avea mai târziu.
  2. Respectați indicațiile specialiștilor, de ex- pe cel al pediatrului. Țineți-vă de lista aceea, nu introduceți alimente noi prea devreme. Stomacul copilului nu este obișnuit și pot apărea complicații. Plus că, dacă el, genetic, are o intoleranță, nu veți reuși să depistați alimentul cu probleme, dacă nu urmați pașii cu strictețe.
  3. Dincolo de legume și fructe bio, cereale și snacks-uri, aveți grijă la ustensilele pentru mâncat. Castronașe aderente, fără colțuri, lingurițe prietenoase cu copiii mici, potrivite pentru gurițele lor.
  4. Cel mai important sfat, din punctul meu de vedere: făceți-vă tone de rezerve de răbdare. Nu știu unde le găsiți, căci și eu încă le caut. Dar aveți mare nevoie de ele. Pentru că, în acest caz, este situația aceea în care nu poți trage pe nimeni la răspundere. Copilul va face haos, va umple casa de piureuri, se va murdări din cap până-n picioare, te va umple și pe tine de mâncare, dar n-ai ce să-i faci. Trebuie să treceți și prin asta!

Așa că… zâmbiți vă rog! Sau… trageți aer în piept, spuneți UUUUUUSSSSSAAAA și luați o nouă linguriță din bol! La atac spre copil! Poate asta va ajunge cu tot conținutul în gura lui! N-ai să vezi! 🙂 )))))))

Voi cum ați trecut prin diversificare? Cum a fost la voi?