Anxietatea de separare. 5 strategii pentru a ușura despărțirile

Al doilea Paste 4

Între 8 luni și un an începe să se manifeste anxietatea de separare. Citesște cum te descurci în această situație și cum faci despărțirile mai puțin dureroase – atât pentru copil, cât și pentru tine.

Sincronizarea este totul.

Nu-ți lăsa copilul încă din prima zi cu o persoană necunoscută, mai ales dacă are între 8 luni și un an, vârsta la care este foarte posibil să înceapă să se manifeste anxietatea de separare. De asemenea, nu pleca de lângă copil când acesta este obosit, flămând sau agitat. Dacă este posibil, programează-ți plecările după ce doarme și după ce mănâncă.

Totul se face treptat.

Fă-i cunoștință treptat cu oameni și locuri noi. Dacă dorești să-ți lași copilașul cu o rudă sau cu un baby-sitter, fă-i cunoștință în avans cu acea persoană, lasă-i să se împrietenească atunci când ești și tu acasă. În cazul în care copilul urmează să meargă la grădiniță sau la o grădiniță nouă, faceți câteva vizite înainte de a începe programul full-time.

Fii calm și consecvent.

Creează un ritual de plecare în care spui „la revedere” pe un ton calm, iubitor, dar ferm. Fii liniștit și arată-ți încrederea în copil. Reasigură-l că te vei întoarce folosind concepte pe care copilul le înțelege – după masă sau somnul de prânz, de pildă – deoarece la o vârstă mică nu înțelege încă timpul. Oferă-i toată atenția atunci când vă despărțiți, iar când spui “la revedere”, chiar trebuie să pleci. Să prelungești acest moment înseamnă să înrăutățești lucrurile.

Ține-te de promisiune.

Întoarce-te atunci când i-ai promis copilului tău. Acest lucru este esențial- este felul în care copilul tău își dezvoltă încrederea în el, în tine și că poate să petreacă acest timp departe de părinții lui.

Important de reținut!

Nu încerca să te strecori/ ascunzi de copil pentru a evita despărțirile de el! Nu vei face decât să înrăutățești lucrurile! Specialiștii au căzut de acord asupra faptului că, deși pe termen scurt este o strategie comodă, aceasta poate să determine anxietatea de separare. În loc să te ascunzi, ia-ți un rămas bun calm, iubitor, dar ferm și rapid și pleacă. Desigur, copilul va plânge dar se va calma. Stabilind un ritual al despărțirilor, copilul va deveni mai încrezător în tine, în el și în relatia pe care o aveți.

Sursa: www.kidshealth.org