A făcut un an? Dă-i un hamburger, o cola și ia-l cu tine în club! (P)

Pe bune! Adică, dacă tot e plin fb-ul de sfaturi, care mai de care mai neavizate, de ce ar fi așa o trăznaie titlul acestui articol? Mda, sunt în câteva grupuri de fb, mămici cu…, tătici cu…., mămici și gravidutze etc. Le știți și voi. E bine că le citiți. Puteți povesti, împărtăși, afla lucruri noi. Chiar acest articol este share-uit pe multe grupuri de acest fel. Insist să-l răspândesc cât mai mult pentru a ajunge la cât mai mulți părinți.

Una peste alta, citiți toate grupurile astea, dar aplicați pentru copiii voștri doar sfaturile specializate. Iar, în privința nutriției lor, musai consultați un expert. Nu de alta, dar am citit/ văzut multe sfaturi complet eronate. „Că doar ce mare lucru i se poate întâmpla lui bebe dacă îi dau o ciorbiță la nici trei luni?! Ce mare lucru?! Sau, ce i se poate întâmpla dacă îl țin cu mine la petrecere până după miezul nopții? Sau, dacă stă cu tableta în mână la un an e o tragedie?”

Cam da, cam toate excesele astea sunt tragedii. Sau măcar lucruri pe care un copil mic nu trebuie să le cunoască. Pentru că, în primii 3 ani de viață, sistemul imunitar i se dezvoltă cel mai mult. Cel mai mult. Are cea mai rapidă dezvoltare din toată viața lui. Iar, în perioada asta scurtă, îi creezi întregul viitor legat de sănătatea lui.

“Primii trei ani de viață sunt cei mai importanți pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Ulterior acestei vârste, dezvoltarea sistemului imunitar încetinește până în perioada adolescenței, când putem spune că ajunge la maximum de dezvoltare. În perioada 1-3, ani vorbim de o fragilitate a sistemului imunitar, perioadă în care părinții sunt responsabili să prevină îmbolnăvirile copilului, dar și să asigure creşterea acestuia în mod sănătos, astfel încât sistemul său imunitar să fie pregătit să lupte cu microbii şi să vindece întreg corpul. Construind un sistem imunitar puternic în primii 3 ani de viață, părinții asigură și protejarea copiilor în fața unor boli care pot avea efecte agresive asupra organismului și îi protejează în fața unor complicații care pot provoca sechele pentru restul vieţii.O spune doamna doctor Ioana Ardeleanu, medic primar pediatru în cadrul compartimentului Recuperare Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu din București și șef de lucrări la UMF Carol Davila, adică un mare specialist.

Noi nu suntem niște părinți model. Am să fiu sincer cu voi. Am învățat multe pe parcurs, mai ales de când m-am apucat de Taticool. Dar, la începuturile de părințeală, eram praf. Am făcut multe greșeli. Da, din cele enumerate mai sus. Am ținut copilul cu noi la petreceri, mult peste programul lui. Sau, pur și simplu, de atâta joacă, acceptam să se culce mai târziu decât îi era stabilit programul. Iar a doua zi, parcă nu mai era copilul nostru. Mofturos, obosit, plângăcios.

În primii 3 ani de viață ai copilului, trebuie să fim foarte atenți. La alimentație, în special, dar și la programul de somn. Nu trebuie făcute excese, alimentația trebuie atent controlată, iar copilul trebuie să aibă un program clar și ferm. Asta dacă îi dorim un sistem imunitar puternic.

Dr. Ioana Ardeleanu: “Primele și cele mai importante lucruri de care trebuie să se preocupe părinții sunt:
– o nutriție corespunzătoare, având în vedere faptul că
nevoile nutriţionale ale copiilor în perioada 1-3 ani sunt diferite faţă de cele din primul an de viaţă, ele fiind influenţate de rapida dezvoltare a organelor, țesuturilor și celulelor din organismul unui copil. Pentru a asigura o alimentație corectă, e nevoie de integrarea în planul nutrițional a unor vitamine şi minerale, acizi graşi şi prebiotice.

– un regim de viață adaptat nevoilor copilului care să includă exerciții fizice și plimbări în aer liber, prin care părinții să antreneze sistemul imunitar al celor mici expunându-i la factorii din mediul înconjurător;

– să le creeze un program de somn, perioadă în care țesuturile afectate de microbi și viruși ale copilului se refac;

…..

Cel puțin până la vârsta de 3 ani, părinții nu trebuie să neglijeze programul de somn al copiilor, chiar dacă ei sunt expuși acum la un mediu nou. Lipsa somnului presupune și o dezvoltare mai lentă la copii și poate conduce la un organism în general slăbit, aspecte care pot crea contextul favorabil pentru răceli și infecții.

Mai mult, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită nutriției. Alimentația trebuie să fie bogată în nutrienți esențiali pentru dezvoltarea imunității celui mic, cum ar fi alimentele bogate în vitaminele A, C, D și prebiotice.

În privința alimentației, noi am respectat sfaturile specialiștilor destul de mult. Bine, mai scăpa Sophia în ciocolată câteodată, dar nimic în exces. Totuși, pentru că nu am făcut lucrurile ca la carte, fiică-mea a avut un sistem imunitar precar. Ne-a răcit destul de des, a avut puseuri de temperatură foarte mare, ne-am speriat. În timp, însă, am învățat. Niciun părinte nu e specialist de la început. Am citit mai mult, am ascultat mai mult de specialiști, am suplimentat necesarul de nutrienți cu tratamente naturiste.

Acum, Sophia e foarte bine. Ne-a ieșit până la urmă, dar ne-am chinuit destul de mult. Scriu acest articol ca tu, proaspăt părinte, să nu repeți greșelile mele.

Așa că iată, concret, pentru o imunitate puternică, ce alimente indică specialistul.

Pentru sugar, cel mai bun este laptele matern datorită conținutului său bogat în anticorpi. Când începe diversificarea, copilul mic (1-3 ani) trebuie să aibă parte de o nutriție complexă care să conțină alimente îmbogățite cu prebiotice, vitaminele A, C, D, fier, calciu și zinc.

Ca alimente în dieta copiilor, în primii ani de viață, se recomandă morcovii, dar și alte fructe și legume colorate în galben și portocaliu, legume cu frunze verzi pentru asigurarea aportului de vitamina C, precum și lactate, semințe, gălbenuș de ou, ficat de vită și pește, care asigură necesarul de vitamina D, dar și alimente care conțin prebiotice.

Desigur, sunt mulți părinți care continuă cu formula de lapte și după vârsta de 1 an. Acest lucru poate fi benefic și e bine de știut că unele dintre formulele de lapte suplimentate cu un amestec specific de prebiotice și vitaminele A, C și D contribuie și ele la dezvoltarea imunității. Un astfel de lapte de creștere poate oferi aportul zilnic necesar de nutriențiși poate susține dezvoltarea unui sistem imunitar puternic pentru copii în perioada 1-3 ani.

Întregul interviu cu doamna doctor Ioana Ardeleanu, medic primar pediatru în cadrul compartimentului Recuperare Pediatrică la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu Rusescu din București și șef de lucrări la UMF Carol Davila, poate fi consultat AICI

În plus, găsiți informații ample despre crearea unui sistem imunitar puternic pentru copii pe www.aptanutricia.ro.