9 lucruri pe care trebuie să le facă părinții când își trimit copiii pentru prima dată TABĂRĂ

Trimiterea copilului în tabără pentru prima oară poate fi o experiență destul de emoționantă, dar și benefică atât pentru pentru dezvoltarea și independența copilului, cât și pentru „tăierea cordonului ombilical” cu care acesta este încă legat de părinți.

Indiferent cât de mare este copilul, când vă decideți să‑l lăsați să plece pentru prima oară în tabără, vă garantez eu, din propria experiență, că emoțiile vor fi mari și le vor avea ambii părinți, chiar dacă unii se vor strădui să nu le arate și să lase loc sexului slab, îndreptățit întru totul să se jelească de faptul că puiul lor își ia ușor zborul. Dar până la urmă, nu acesta este scopul nostru? Să‑i învățăm să se descurce singuri? Să stăm pe margine și să‑i urmărim să nu cadă?

Este absolut normal ca părinții să aibă îngrijorări și întrebări atunci când copilul lor le pleacă de acasă. La noi în familie, această experiență a Sophiei a fost descrisă în detaliu aici. Am depășit de mult aceste sentimente, Soph a fost în mai multe tabere de atunci, iar de ceva vreme îl ia și pe fratele ei cu ea.

Încerc să ofer câteva sfaturi practice pentru părinții care se pregătesc să‑și trimită copiii în tabără, pentru a asigura o experiență pozitivă și sigură pentru ambele părți. De cele mai multe ori, se pare că, plecarea unui copil este mult mai stresantă pentru părinți, decât pentru cei mici.

  1. Informeazăte despre tabără!

Primul lucru pe care trebuie să‑l faci, începe prin a obține cât mai multe informații despre tabăra în care îți trimiți copilul. Citește recenzii, vorbește cu alți părinți care au avut copiii acolo sau cu organizatorii și personalul didactic. Vezi facilitățile, personalul, programele și politicile de siguranță ale taberei. Verifică amplasarea în detaliu a taberei pe Google maps, dacă se poate intra din afară în incintă sau dacă cei mici pot pleca singuri de acolo. Aici aș putea să vă spun o serie de povești despre taberele în care am fost eu și plecăm seara la discoteca din zonă sau mergeam și cumpăram alcool, fără să‑i pese cuiva de noi. Parcă n‑aș vrea să facă și copiii mei la fel.

Pentru prima tabără, aș recomanda să alegeți una cât mai aproape de casă, asta pentru situația în care cel mic nu se va adapta și veți fi nevoiți să mergeți după el.

  1. Anunțăl pe copil că va merge în tabără

În niciun caz nu‑i spune înainte să luați voi adulții o hotărâre sigură. Își va face iluzii inutile și va suferi. Abia după ce ați studiat bine toate informațiile despre tabără, despre preț (pentru că da, este și acesta un aspect important), despre activități, meniu și organizatori, și ați decis că este în regulă, abia atunci îi poți spune și copilului. Ba chiar puteți să studiați împreună cu atenție tabăra: cum este amenajat teritoriul, unde este sala de mese și unde este piscina. Cum arată camerele și zona de relaxare. Cum poți să ajungi dintr‑un punct în altul. Studiați pozele și chiar îi poți printa o hartă. Ajuns la destinație, copilul se va orienta mai bine și se va simți mai încrezător.

  1. Simulați „independența”

Înainte să plece, pregătește‑l pe cel mic pentru tabăra. Lasă‑l să se spele singur pe dinți și urmărește‑l dacă o face bine. Pune‑l să‑și facă singur patul și să‑și strângă hainele. Va trebui, de asemenea, să învețe să‑și facă singur baie, să se spele pe mâini înainte de masă, să se îmbrace și să‑și aleagă singur hainele. Va trebui să țină minte să‑și schimbe lenjeria intimă zilnic, să se pieptene și să‑si prindă părul, în cazul fetelor. De asemenea, va trebui să știe că un prosop umed (după duș sau piscină) trebuie pus la uscat și nu aruncat pe pat.

  1. Implicăl în pregătirile pentru tabără

Implicarea în procesul de pregătire îi va da o senzație de control și responsabilitate. Ajută‑l să‑și pregătească echipamentul, bagajul și să‑și facă o listă cu ce va avea nevoie în tabără.

Este important ca părinții să verifice și să respecte lista de bagaje și cerințele taberei înainte de a începe să împacheteze. Unele tabere pot avea restricții privind anumite obiecte sau pot oferi o listă mai detaliată de elemente necesare. Sunt tabere unde, spre exemplu, nu au voie cu telefoane sau tablete.

9 lucruri pe care trebuie să le facă părinții când își trimit copiii pentru prima dată TABĂRĂMama, desigur, știe cel mai bine ce să pună într‑o valiză. Dar când copilul va participa la acțiune, va ști exact ce ia cu el. De la numărul de perechi de șosete, până la pelerina pentru vreme ploioasă.

Dacă i‑ați cumpărat hăinuțe noi special pentru tabără, arătați‑i‑le să știe de ele. Mulți copii sunt destul de indiferenți față de haine și, în general, nu își amintesc cum arată lucrurile lor. Mulți dintre ei au aceleași lucruri. Pentru a nu le încurca între ei sau pierde, le poți face un semn „secret”, dacă nu au etichetă pentru nume.

  1. Discută despre reguli și siguranță

Stabilește reguli clare cu copilul în legătură cu comportamentul și siguranța în tabără. Spune‑i cât de important este să asculte, să respecte regulile și indicațiile personalului supraveghetor. Încurajează‑l să aibă încredere în aceștia și să anunțe dacă are orice problemă.

La rândul tău, ar trebui să oferi orice informație relevantă despre copil, cum ar fi alergii, afecțiuni medicale, tratamente pe care le urmează sau alte nevoi speciale, de exemplu, că nu știe să înoate și va trebui supravegheat la piscină. Faceți o listă de „interzise”, lucruri pe care nu ar trebui să le facă niciodată. (De exemplu: să nu plece singur din tabără, să nu înoate în apa adâncă, să nu mănânce fructe din pădure pe care nu le cunoaște etc. )

  1. Nui arăta îngrijorarea ta, ci doar încrederea

Este normal să‑ți faci griji pentru copilul tău, dar încearcă să menții un echilibru între a fi precaut și a avea încredere în el și în tabără. Fii sigur că personalul va face tot ce trebuie, iar copilul tău se va descurca de minune în această experiență și va reveni cu o mulțime de amintiri frumoase. Nu suna din oră în oră, nu dispera copilul sau cadrul didactic cu telefoane și întrebări despre cum și ce face. Este foarte bine! Dacă nu te sună, înseamnă că se simte excelent și, oricât de dureros ar suna, chiar se descurcă fără tine.

  1. Fii disponibil pentru copil!

Asigură‑ți copilul că vei fi disponibil pentru a‑l asculta și sprijini pe parcursul experienței sale în tabără. Stabilește orele pentru apeluri telefonice, pentru amenține legătura cu el în timpul șederii acolo. Dacă este speriat, spune‑i că vei veni oricând să‑l iei acasă dacă o va cere. Mai mult ca sigur, n‑o va face, dar va conta că poate să se bazeze pe tine.

Poate că asta va însemna să nu bei și tu liniștit o bere sau un pahar de vin seara, de teamă că te va suna copilul și va vrea acasă. Ce faci atunci? Lacrimile nu înseamnă întotdeauna că totul este rău în tabără, poate este o stare de doar cinci minute: fie s‑a certat cu un prieten, fie a pierdut într‑o competiție. În acest caz, ar trebui să așteptați până când copilul se calmează, să suni mai târziu, să vorbești cu însoțitorul.

Poate că un copil nu este încă pregătit să stea departe de părinți. Perioada de adaptare la noile condiții de viață poate dura până la două‑trei zile. Dacă nici în a patra zi copilul nu s‑a adaptat, continuă să sune și să plângă, chiar trebuie să mergi să‑l iei acasă. Pentru că este greu și pentru el, și pentru alți copii.

  1. Încurajează‑l să țină un jurnal

Să scrie în fiecare seară ce a făcut în ziua respectivă, ce i‑a plăcut, ce nu i‑a plăcut, ce‑a mâncat, ce impresii a avut. La venirea acasă, va realiza singur că a uitat multe din tot ce a scris. Iar tu vei avea o imagine completă asupra întregii perioade.

  1. Schimbați contacte cu alți părinți

Astfel, vei putea suna și verifica dacă totul este în ordine, în cazul în care copilul nu răspunde la telefon. Iar pentru liniștea ta personală, notează pe o foaie numerele voastre de telefon, ale rudelor apropiate și pune‑o în rucsac. Asta pentru a‑i lăsa copilului posibilitatea să te contacteze de pe telefonul altcuiva, dacă i‑a murit bateria sau și‑a pierdut telefonul.

Trimiterea copilului în tabără poate fi o experiență minunată pentru toată lumea. Încearcă să nui arăți copilului că suferi. Folosește‑ți timpul liber pe care îl ai pentru a te relaxa puțin și a face lucruri pe care nu ți le‑ai permis să le faci de mult. Puteți merge la cinema la o oră târzie, la un concert sau puteți petrece o noapte cu prietenii! Sau chiar puteți avea un week‑end romatic în doi. Dar în niciun caz nu la două vile mai încolo de tabăra descendentului tău.

Și nuți suna copilul de o mie de ori pe zi, întrebândul dacă a mâncat bine, sa spălat pe dinți sau ie dor de tine. Lasă‑l pe el s‑o facă primul. Iar când vorbiți la telefon, pune accent pe momentele pozitive ale zilei: „Ce ți‑a plăcut cel mai mult astăzi? „, „Ce mă bucur pentru tine!”. Îl va face și pe el să se concentreze doar pe lucrurile frumoase și va uita de cele negative, de dorul de casă, de distanță sau de faptul că încă nu și‑a făcut prieteni, iar ciorba nu este ca la mama acasă.