8 sfaturi pentru a-i încuraja pe copii să nu te mintă

Copiii, până la o anumită vârstă, nu mint deloc, ci doar reproduc ceea ce văd sau aud. În timp, însă, ajung ușor să deformeze realitatea, de multe ori chiar fără să conștientizeze asta, ci doar pentru că ei trec printr-un proces de învățare.

Ei pot minți din diverse motive, iar unele dintre acestea nu sunt departe de cele pe care le folosesc și adulții.

Copiii pot minți pentru a testa limitele și pentru a vedea cum reacționează adulții în anumite situații. Ei pot să nu înțeleagă încă noțiunea de minciună și de adevăr și să încerce să învețe din experiența lor.

Copiii pot să mintă pentru a atrage atenția adulților sau a fi mai mult băgați în seamă decât sunt în mod normal. Acest comportament poate fi mai pronunțat în cazul celor care cred că nu petrec suficient timp cu persoanele dragi, cei care au părinții divorțați, de exemplu. Aveam un coleg de clasă care mereu ne povestea și ne uimea (până la invidie) cu întâmplări haioase de la pescuit sau de la vânătoare, unde mergea cu tatăl lui, ca să aflăm peste mult timp, că tatăl lui plecase din familie și nu mai luase legătura cu el de ani de zile.

Încercând să te impresioneze, copiii mai mari sau adolescenții pot să mintă pentru a-și îmbunătăți imaginea. De exemplu, un adolescent poate să spună că a fumat sau a băut alcool pentru a fi considerat „cool” de către prieteni.

Dar cel mai des, copiii pot minți pentru a se proteja de pedepse sau de consecințele negative ale acțiunilor lor. De exemplu, un copil care a spart un obiect poate să mintă și să spună că nu el a fost cel care a făcut-o pentru a evita o pedeapsă. De asemenea, poate „uita” să spună că a luat o notă proastă pentru a nu-și dezamăgi familia.

Este important să încercăm să înțelegem motivele din spatele minciunilor copiilor și să îi ajutăm să învețe să comunice și să ia decizii corecte în situații dificile. Este important, de asemenea, să încurajăm și să recompensăm comportamentul sincer și onest pentru a dezvolta o relație sănătoasă și de încredere cu copiii noștri.

 

8 modalități de a-i ajuta pe copii să nu te mintă

  1. Stabilește o legătură de încredere: Cel mai important lucru este să stabilești o legătură de încredere cu copilul tău. Asigură-l că îți poate spune orice fără teama de repercusiuni. Convinge-l că, indiferent de ce face sau i se întâmplă, tu ca părinte îi ești alături și se poate baza pe tine. Regula trebuie să fie asta: „Chiar dacă te certăm, te ajutăm să scapi de problemă!”.
  2. Fii un exemplu de onestitate: Copiii învață din exemplul pe care îl văd și îl arată oamenii mari. Dacă vrei să-ți obișnuiești copilul să fie sincer, trebuie să fii onest și tu la rândul tău. Nu-l minți și nu-i promite lucruri pe care nu le poți îndeplini. O promisiune mincinoasă doare și un adult, cu atât mai mult ea va răni un copil.
  3. Nu judeca: Copiii au nevoie să se simtă în siguranță ca să împărtășească adevărul. Nu îi judeca, nu râde de ei și nu-i pedepsi, atunci când vin spășiți la tine și îți spun ce au făcut, chiar dacă nu-ți place adevărul.
  4. Ascultă cu atenție: Ascultă cu atenție ceea ce spune copilul tău și arată-i că îți pasă de ceea ce are de spus. Dă dovadă de empatie și spune-i cu blândețe părerea ta. Asigură-l că este o experiență și că a greșit, dar va învăța din asta, iar data viitoare cu siguranță va proceda diferit. Acest lucru îl va face pe copil să-ți împărtășească mai ușor adevărul.
  5. Apreciază-i comportamentul onest: Felicită copilul atunci când este sincer. Arată-i că apreciezi onestitatea și că este un comportament important. Spune-i că ești mândru că a ales să-ți zică adevărul. Sigur va repeta experiența, măcar din dorința de a-ți fi pe plac.
  6. Vorbiți despre consecințele minciunilor: Discutați cât de grav poate fi în cazul în care minți, despre urmările minciunilor sau cum pot afecta alte persoane. Îi poți da exemple concrete din viața ta sau a prietenilor tăi. Acest lucru va ajuta copilul să înțeleagă cât de important este adevărul.
  7. Fii răbdător: Învățarea onestității este un proces care poate dura mult timp și necesită multă răbdare și perseverență. Fii răbdător și continuă să lucrezi cu copilul tău pentru a-i dezvolta un caracter integru.
  8. Stabilește reguli clare: Stabilește reguli cu privire la ce comportamente sunt acceptate în familia voastră și care nu. Copilul tău trebuie să știe care sunt consecințele pentru minciună.