8 sfaturi de parenting de la miliardarul fără mâini și fără picioare

sursa foto: www.motivationalpicturequotes.com

sursa foto: www.motivationalpicturequotes.com

Nick Vujicic este unul dintre cei mai fericiți oameni de pe pământ!!! Este, poate, cel mai de succes speaker motivațional din lume și, mai presus de toate, este soț și tată a doi copii. Asta deși nu are mâini și picioare. Așa s-a născut, are o malformație genetică foarte rară. Teoretic, ar fi trebuit să sfârșească precum un nimeni și să se stingă în propria neputință. Totuși, el a reușit să învingă toate obstacolele vieții (și ce obstacole!!!!). A vândut milioane de cărți, are milioane de dolari în conturi, face surf, joacă golf, are o soție minunată și doi copii! Și este mai fericit ca mulți dintre noi!

Așa că merită ascultat în tot ceea ce spune, inclusiv în domeniul de parenting. Iată opt dintre sfaturile lui pentru părinți:

ar trebui să ne învățăm copiii încă de mici că nu e nimic rău să fii diferit de alții

Ar trebui să le explicăm că și prietenii lor pot fi diferiți și că asta este frumusețea diversității. Tocmai de aceea avem nevoie unul de altul. Eu cred că e foarte important ca toți copiii să studieze la un loc, împreună, fie că au dizabilități fizice sau nu.

Când copiii comunică unul cu altul, își descoperă sufletele și încep să vadă cu inima, nu cu ochii. Doar așa vor reuși să depășească învelișul exterior și să descopere adevărata persoană.

De exemplu, colegii mei din școală au aflat, până la urmă, că nu sunt un simplu copil cu dizabilități, ci un individ deschis la minte, interesant și cu un dezvoltat simț al umorului. Am fost șeful clasei în liceu, iar părinții mei m-au încurajat tot timpul să comunic cu colegii mei.

Una peste alta, am avut experiențe pozitive în școală. Chiar dacă am fost uneori ținta răutăților, am reușit să-mi construiesc propriul sistem împotriva lor și le-am depășit.

Ar trebui să-ți înveți copilul valorile morale. Nimeni nu îl poate trata diferit.

Poate că unii dintre colegi vor fi contrariați dacă un copil cu dizabilități, în loc să facă un pas în spate, va întinde mâna ca să lege o prietenie. O atitudine deschisă spre dragoste, în loc de frică, panică sau ură îl va ajuta pe copil să descopere sentimente puternice și, implicit, să devină mai înțelept.

Copilul tău ar trebui să învețe că poate deveni o sursă de fericire chiar pentru el însuși.

Învață-l să descopere și să se bucure de cele mai mărunte lucruri din lume, precum răsăritul soarelui, îmbrățișările mamei sau de cățelul care sare în jurul lui când ajunge acasă. Învață-l să-și conștientizeze și să-și aprecieze talentele și înzestrările din naștere. Toate astea sunt investiții pe drumul lui către succes și îl vor ajuta să redescopere bucuria, când se va simți deprimat sau va fi ținta răutăților unora.

învăță-ți copilul să aibă mai multă răbdare.

De fiecare când eram batjocorit de colegii de clasă, credeam că nu am șanse de scăpare, că acel coșmar nu se va termina niciodată. Lipsa de speranță și de perspectivă crează depresie și disperare. Dacă aș fi știut unde voi ajunge ca adult, n-aș mai fi suferit atât de mult. Pe atunci, însă, credeam doar că voi fi torturat toată viața. Răbdarea mi-ar fi spus că toate vor trece, însă.

învață-ți copilul să se accepte și să se iubească

Dacă o persoană e puternică și are încredere în ea, produce în jurul ei un fel de aură pe care toți o simt. O astfel de persoană devine foarte atractivă.

În general, oamenii nu știu cum să se poarte sau ce să zică când sunt în preajma unora diferiți de ei. Tocmai de aceea e important să realizezi că fiecare dintre noi are problemele și nevoile lui și că nu contează cu adevărat dacă ai toate mâinile și picioarele sau dacă ai un ten perfect. Altele sunt valorile și, până la urmă, putem deveni prieteni.

cel mai bun sfat este: fii sincer, implică-te și sari să dai o mână de ajutor

Nu răspunde cu „N-am nevoie de ajutorul tău.” sau cu „N-am nevoie de ajutorul nimănui”. Nu-l respinge. Explică-i copilului că aveți nevoie unul de altul. Zi de zi, pas cu pas, veți deveni tot mai apropiați.

Părinții n-ar trebui să ezite în a le prezenta copiilor lor copii cu dizabilități. În caz contrar, se va crea un zid între ei, copiilor sănătoși le va fi milă sau chiar rușine cu astfel de posibili prieteni. Mai mult, toți copiii ar trebui să știe că prietenii lor diferiți ar putea avea nevoie de o mână de ajutor, iar ei ar trebui să le-o ofere imediat.

cele mai importante două cuvinte pe care ar trebui să i le spui copilului tău în fiecare zi sunt „te iubesc”

Repet asta tot timpul la seminariile mele. Mulți oameni încep să plângă când se gândesc la aceste cuvinte. Dar adevărul este foarte simplu: adesea spunem cuvinte mari, dar ne ascundem sentimentele reale. Spune simplu: „Te iubesc!”. Repetă-i de un milion de ori, iar copilul tău va înțelege că îl iubești și că ai nevoie de el. E foarte important.

sursă articol- mel.fm

*** dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share să-l citească toată lumea

*** poate te interesează și „50 de fraze pe care ar trebui să i le spui copilului tău”