7 pași pentru a menține un echilibru între viața de familie și carieră

Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă părinții în zilele noastre este menținerea unui echilibru între viața de familie și carieră. Cu atât de multe cerințe și responsabilități în fiecare aspect al vieții noastre, este ușor să pierdem cursa și să ne simțim copleșiți, vinovați, fără soluții. Dar soluții există întotdeauna. Doar trebuie stabilite niște criterii de care să ne ținem. Sunt câteva strategii-cheie care pot ajuta părinții să-și mențină un echilibru sănătos între viața de familie și carieră.

  1. Stabilește-ți prioritățile

         Începe prin a-ți stabili prioritățile și apoi planifică-ți timpul în consecință. Fiecare familie și fiecare carieră sau job sunt diferite, așa că, va trebui să identifici ce este important pentru tine și ai tăi. Poți să-ți faci o listă cu cele mai importante lucruri din viața ta și să îți dedici timpul în consecință.

  1. Creează un program clar

         Este chiar necesar să-ți planifici săptămânal activitățile în așa fel, încât să aloci timp pentru fiecare activitate în parte, respectă-l pe cât se poate și nu „fura” din timpul familiei pentru activitățile de serviciu.

Un program clar și structurat poate fi un instrument eficient pentru menținerea echilibrului între viața de familie și carieră. Creează un program care să îți permită să-ți îndeplinești responsabilitățile la muncă, dar să îți ofere și timp de calitate cu familia ta. Încearcă să fii consecvent cu programul tău, astfel încât atât familia, cât și colegii de muncă să se poată baza pe tine.

  1. Învață să delegi și să ceri ajutor

Este important să înveți să delegi și să-ți implici partenerul sau alte persoane din familie în îndeplinirea anumitor sarcini. Împărțirea sarcinilor poate fi o modalitate eficientă de a reduce stresul și de a-ți permite să-ți petreci mai mult timp cu familia ta. Apelează la socri, parinți sau prieteni când ai nevoie de ajutor. Desigur, nu poți trimite un prieten la meciul copilului, dar îl poți ruga să-l ia de la scoală atunci când tu chiar nu poți ajunge.

  1. Fii flexibil

Este important să fii flexibil și să ai posibilitatea să-ți adaptezi programul tău în funcție de nevoile casei tale. În unele situații, poate fi necesar să acorzi timp suplimentar jobului, în timp ce în altele, vei dori să dedici mai mult timp pentru a fi cu familia ta. Fii deschis la schimbare și găsește soluții creative pentru a răspunde nevoilor tale. Este adevărat, unele meserii nu-ți permit flexibilitatea, dar măcar dacă ai posibilitatea, nu accepta posturi în care vei lucra în week-end.

  1. Fii prezent atunci când ești acasă

Atunci când ești cu familia ta, asigură-te că ești cu adevărat prezent și că îți petreci timpul cu ei în mod conștient. În loc să îți verifici telefonul sau să răspunzi la e-mail-uri, ia o pauză totală de la munca ta și concentrează-te pe activitățile și conversațiile cu cei dragi. Luați cina împreună, jucați jocuri de societate, urmăriți un film sau mergeți la activități sportive. Toate acestea construiesc nucleul sănătos al unor relații frumoase și de durată atât cu cei mici, cât și cu partenerul.

Dacă reușiți, puteți organiza o cutie la intrarea în casă, unde toată lumea să-și lase telefoanele. Este dus la extrem, noi nu am ajuns până aici, dar am prieteni la care funcționează metoda.

  1. Nu ratați pentru nimic în lume evenimentele importante

         Aici nici nu trebuie să vă motivez eu în vreun fel, fiecare părinte știe cât de importante sunt aceste momente pentru toată lumea, se clădesc unele peste altele în istoricul familiei voastre, în amintirile voastre. În spirit de glumă vă spun, că ele vor rămâne și mai adânc impregnate în memoria copilului, dacă nu veți ajunge la ele. Nu le vor uita niciodată, dar nici nu vă vor ierta pentru asta!

  1. Nu sacrificați viața de cuplu

         Toți cei care mă urmăresc îmi cunosc părerea în ce privește relația cu soțul sau soția și copiii. Nu vă distrugeți cuplul și nu vă neglijati partenerul în detrimentul celor mici. Relația este sfântă. Atenție! Nu doar pentru voi, ci mai ales pentru copii. Doar de la voi pot învăța cum să se comporte în familiile pe care le vor avea mai târziu, doar de la voi vor deprinde cum să-și trateze iubitul sau iubita, cum să respecte, cum să surprindă sau să dea „focul mai tare” în relațiile lor.

Așa că, nu vă feriți de gesturi tandre, îmbrațisări și pupici. Certuri vor fi destule, vă asigur, dar copiii trebuie să vadă neapărat și împăcările, scuzele, iertările.

         De asemenea, este foarte important să vă oferiți unul altuia momente doar ale voastre. Fie o cină romantică acasă, fie o ieșire la restaurant, fie o plimbare în doi sau un sejur undeva departe de casă și de copii. Le meritați din plin, viața nu este niciodată ușoară, cu toții avem mereu destule pe cap.

         Și vă mai spun ceva: lumea s-a schimbat. Copii cresc, pleacă, își iau zborul. Partenerul tău ramâne. El va fi langă tine până la final, el îți va da acea cană cu apă cu care ne tot „amenințau” încă de mici ai noștri. Oare nu merită tot ce-i mai bun?!

         Menținerea echilibrului între viața de familie și carieră poate fi uneori dificilă, dar nu este imposibil. Putem spune că ne rotim într-un cerc vicios: muncim ca să ne permitem un trai decent, o viață frumoasă și dacă nu am face-o, poate, momentele petrecute nu ar mai fi atât de plăcute.

Dragilor, nu vă îndemn să vă lasați de serviciu ca să faceți pe bonele, ci doar ca atunci când sunteți acasă, fie că v-ati întors dintr-o cursă lungă sau dintr-o deplasare, fie că ati ajuns după o zi grea de la birou, să aveți puterea să lasați problemele de muncă la ușa blocului până a doua zi și să intrați în casă cu zâmbetul pe buze, să vă îmbrățișați copiii și partenerul și să petreceți o seară minunată cu toții.

 

Foto credit – https://www.cristianandrei.ro/