6 Momente când te panichezi degeaba. Frici inutile de părinte.

Ca părinți avem sute, mii, milioane de motive de panică. Sunt multe rău de tot. Ca proaspăt părinte, cel puțin, motivele de panică apar în fiecare zi, ba chiar de mai multe ori. Pot apărea odată ce se schimbă minutul pe ceas. Depinde doar de tine cât ești de stresat şi implicat.

În multe din cazuri, motivele de panică sunt total nejustificate, dar na, n-ai de unde să știi ce și cum pentru că n-ai mai fost părinte până acum, nu? Sau chiar dacă ai fost, ai uitat multe lucruri și cum fiecare copil e unic, problemele și întrebările care ți se ridică sunt diferite.

Tocmai de aceea ți-am întocmit o listă cu lucruri general valabile pe care trebuie să ți le ștergi din start de pe lista de panici și întrebări. N-are sens să le ții acolo pentru că doar ocupă spațiu pe hârtie sau în propria-ţi minte.

 

Așa că, bagă la cap, relaxează-te, respiră, bucură-te de tot ceea ce ți se întâmplă:

  1. Doarme copilul într-o dimineață mai mult decât de obicei.

Pe bune? Culcă-te și tu la loc. Bucură-te de momentul ăsta. De bonusul pe care ți-l oferă. Tu nu ai dimineţi în care nu te-ai da jos din pat decât pentru cină? Eu am și zile de astea. Să nu uităm că și cei mici sunt oameni.

  1. Dacă într-o zi nu e prieten cu mâncarea…

 

Se întâmplă. Nici noi nu avem chef în fiecare zi să mâncăm trei feluri de mâncare la o masă. Mai ales că lor le mai apare câte-un dinte, au mâncat mai mult la masa precedentă sau pur și simplu nu au chef. Ori… nu e pe gustul lor ceea ce primesc. Te-ai gandit la asta?

 

  1. Dacă îi apar 2, 3, bubiţe pe corp

 

Să nu uităm că ei au pielea foarte sensibilă, iar, în contact cu diferite obiecte sau texturi, reacționează. Căldura îi afectează foarte mult, lucrurile pe care mereu le bagă în gură, la fel. Dacă sunt puține și nu par periculoase, chiar nu e motiv de îngrijorare.

  1. Dacă refuză comunicarea cu tine

Tu ai chef să vorbești tot timpul? N-ai! Așa și ei. Mai au nevoie chiar și copiii de momentele lor de liniște. Nu e periculos atât timp cât nu se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp. Și când spun asta, mă refer la ore bune, sau chiar o zi întreagă. 

  1. Dacă are o stare febrilă

Starea febrilă poate să fie din cauza dinţişorilor, dar nu te grăbi să suni pediatrul sau să îi administrezi antitermice dacă febra nu devine serioasă, adică dacă nu ajunge la 38,5. Lasă organismul să lupte și el.

  1. Dacă nu vorbeşte până la vârsta de 1 an.

Ştiu că noi, părinţii, suntem stresaţi cu asta, dar chiar nu avem motiv. Fiecare copil are timing-ul lui. Sunt copii care încep să vorbească de abia la 3 ani. Şi să te ţii, nene, când începe, că nu se mai opreşte.