1. VERIFICAȚI DACĂ JOCUL ALES ESTE POTRIVIT PENTRU COPILUL TĂU
Fac pariu că nu știați, dar există o aplicație care indică foarte clar acest lucru. Se numeste PEGI (Pan European Game Information) și arată clasificarea vârstei și descrierea conținutului pentru o sumedenie de jocuri din 38 de țări europene.
De altfel toate jocurile video celebre au coduri PEGI. Aplicația este ușor de descărcat și este gratuită. Puteți filtra rezultatele în funcție de vârstă, gen și platformă pentru a găsi jocul perfect pentru copilul dvs.
Vi se spune foarte clar în descrierea jocului ce tip de imagini și acțiuni conține acesta. De exemplu, PEGI 3 este pentru toate vârstele, pe când pentru PEGI 16 sau chiar 18, apar restricții ferme. Dacă alegi un astfel de joc, fii sigur că al tău copil va fi expus unui limbaj dur sau unor imagini explicite cu activitate sexulă, droguri, crime sau tortură. Deci no way, Hose, pentru minori!
2. UTILIZAȚI CONTROLUL PARENTAL ȘI APLICAȚIILE PENTRU SMARTPHONE
Chiar dacă aveți încredere în copilul vostru, curiozitatea lui nu are limite. Așa că mai bine previi și instalezi rapid controlul parental pentru toate gadgeturile.
Toate consolele de jocuri video, dispozitivele portabile și sistemele de operare pentru PC și Mac sunt echipate cu sisteme de control parental și există, de asemenea, aplicații disponibile pentru ca părinții să gestioneze cât mai ușor interacțiunea online, timpul de joacă, cheltuielile și accesul la jocurile video adecvate vârstei.
3. DISCUTAȚI CU COPIII DESPRE LIMITE
Asta e partea dificilă, știu foarte bine. Dar poate funcționa. Vorbiți cu copiii atunci când setați controlul parental, stabiliți regulile împreună și asigurați-vă că ei înțeleg de ce faceți acest lucru.
Toți producătorii importanți de console și jocuri video recomandă utilizatorilor să ia o pauză de la jocuri la fiecare 45-60 de minute. Așa că impuneți pauzele de la ecrane în combinație cu alternative plăcute sau obligatorii precum sportul, joaca în aer liber sau temele.
Doar nu vom abandona acum tema la matematică pentru că trebuie să trecem un nivel greu în Fornite!
4. JUCAȚI-VĂ ÎMPREUNĂ!
Universul jocurilor video poate fi un prilej de a aduce împreună copii și părinți sau chiar copii și bunici. Jocurile ne pot apropia de universul celor mici, creând astfel o relație mai puternică.
Putem fi aliatul sau adversarul copilului în joc, dar sigur vom fi aliatul lui în lumea reală. Jocurile video sunt un mod foarte bun de a învăța de la cei mici. Lasă-i să-ți explice regulile și să îți arate cum să controlezi personajele.
Cercetările arată că familiile care se joacă împreună au cea mai sănătoasă relație cu jocurile video, profită la maximum de ea și au cele mai puține discuții contradictorii despre timpul de joacă.
5. JOCURILE VIDEO AU FOARTE MULTE BENEFICII
Priviți și astfel: cea mai ușoară metodă de învățare e prin joacă! Toți experții în parenting o recunosc, iar jocurile video o arată din plin. De exemplu, Sophia învață spaniolă accesând o aplicație de pe telefonul mobil sau DCC face exerciții de mate numărând oițele dintr-un joc.
Alte beneficii ale jocurilor video? Îmbunătățirea abilităților motorii, abilități de team building, memorie, atenție și concentrare, multi-tasking și abilități sociale.
Pe lângă starea de bine, interacțiunea si bucuria pe care le oferă, jocurile au fost folosite de-a lungul timpului și în scop terapeutic, pentru ameliorarea simptomelor unor boli la copii și vârstnici, contra anxietatii, stresului sau depresiei.
De asemenea, este important să ne gândim la viitor. Industria jocurilor video poate oferi cariere fantastice. Programatori, designeri, artiști, iar veniturile sunt consistente.
Știați că cel mai tânăr programator din lume are 6 ani? Este o fetiță și face deja carieră din pasiunea ei.
Așa că iată foarte multe motive pentru care vă recomand să le construiți copiilor voștri o relație sănătoasă cu jocurile video. Pam, pam!
*** Material video realizat în colaborare cu Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România. Puteți găsi mai multe informații utile despre jocurile video și utilizarea lor responsabilă pe www.desprejocurivideo.ro.