Dragă cititorule, te rog printează chestionarul ăsta. Vei avea nevoie de el de fiecare dată când vei căuta un scaun auto pentru copilul tău.
Conține întrebări simple la care, însă, trebuie să primești răspuns afirmativ pentru fiecare în parte. Cele cinci întrebări rezumează zeci de studii, sute de teste și mii de produse. Sunt multe de discutat, dar, dacă primești răspuns pozitiv măcar la aceste cinci întrebări, atunci ai ales bine.
1.Scaunul auto este adaptat vârstei copilului meu?
Aceasta este întrebarea cheie. E foarte important ca scaunul auto să fie potrivit copilului tău. Pe înălțime și greutate. Să nu-i fie mare, să nu-i fie mic și să îl strângă și, cel mai important, să-l protejeze suficient de bine.
Scaunele auto se împart pe mai multe categorii de vârstă: de la nou- născuți, până la scaune pentru copii de 12 ani. Potrivit studiilor unor instituții independente de renume mondial, cea mai sigură poziție de transport a copilului este cea cu spatele la sensul de mers. Mulți producători de scaune auto recomandă RF- rear facing-ul- până la măcar doi ani ai copilului. În țările nordice, recomandarea de RF este până la 4 ani și chiar mai mult. Sunt scaune auto care permit asta.
Legislația românească nu prevede nimic despre RF sau FF- forward facing- ci doar menționează că, până la 135 cm, copiii trebuie transportați în dispozitive speciale. La noi, totul este mult mai relaxat și, din acest motiv, sunt multe produse slabe calitativ pe piață.
Să mergem, totuși, pe recomandarea minimă: primii doi ani de viață, copilul trebuie transportat cu spatele la sensul de mers.
Pentru nou-născuți, cele mai apreciate sunt scoicile- acele mini- scaune auto, cu centuri interne, care fixează copilul în scaun. Acestea, la rândul lor, sunt prinse cu centurile mașinii sau în bază isofix. Automat, scoicile se fixează doar cu spatele la sensul de mers. Cele mai multe dintre ele sunt create pentru 0-13 kg, cu o perioadă de utilizare de aproximativ un an. Sunt produse care se duc și până la 1, 5 ani.
De vreo doi ani, au apărut și landouri care se fixează în mașină, care revoluționează paradigma poziționării copilului cu spatele la sensul de mers. Unele dintre ele au obținut chiar și note bune la teste, dar rămân niște produse controversate din cauza duratei foarte mici de utilizare și a greutății lor.
Apoi, scaunele 0-4 ani pot înlocui încă de la naștere clasica scoică. Doar că, fiind construite pentru o utilizare mai îndelungată, în primele luni de viață ale bebelușului vor fi destul de incomode pentru acesta. După ce va sta în funduleț, da, devin niște produse foarte atractive.
Atenție! Prețul reflectă calitatea produselor. NU EXISTĂ IEFTIN ȘI BUN. De la plasticuri de proastă calitate, la lipsa unor protecții, la materialele textile folosite, de undeva trebuie tăiat, ca producătorii să obțină un scaun ieftin.
Apoi, NU EXISTĂ UN SCAUN AUTO CARE SĂ LE FACĂ PE TOATE BINE, DACĂ ARE O PERIOADĂ FOARTE LUNGĂ DE UTILIZARE. Un scaun care poate fi folosit de la naștere până la 12 ani va avea rezultate mai proaste la teste ca scaunele create pentru grupe de vârste mai scurte, precum 0-13 kg sau 0-18 kg. O tetieră care poate fi folosită și de un copil de 12 ani, dar și de un bebeluș, nu-i va da celui din urmă prea mult confort, iar capul lui se va mișca în toate părțile. La fel și cu protecțiile împotriva impactului. Un scaun potrivit pentru un preadolescent nu va strânge la fel de bine și un bebeluș, în comparație cu un scaun creat special pentru bebeluș.
Așadar, din punctul meu de vedere, criteriul costuri ar trebui să fie ultimul după care să alegi scaunul auto pentru copilul tău.
Și, ca să răspund la întrebarea 1 a acestui articol, ar trebui să cumperi un scaun cu o perioadă de utilizare scurtă și apropiată vârstei copilului tău: pentru un nou născut- o scoică, pentru un copil de 1-4 ani- un alt scaun, iar, peste 3 ani, un scaun utilizabil până la 12 ani sau măcar un înălțător. Și ideal ar fi ca scaunele până în 4 ani să permită RF.
Ar trebui să te mai uiți la:
A. Calitatea materialelor textile– de ex, există scaune care folosesc și bumbac în textil, iar asta le face să fie foarte confortabile pentru copil. Absorb transpirația.
B. Elementele de protecție– sunt scaune cu “bumpere” împotriva impactului lateral, elemente suplimentare de protecție, sau cu perne dure pe post de airbag-uri frontale.
C. Rotația– da, dacă alegi un scaun cu rotație, deja discutăm despre un nivel foarte ridicat. Sunt scaune rotative 360 de grade, care îți permit să scoți sau să bagi copilul în mașină foarte ușor. Sunt, evident, mai scumpe, dar, cum spuneam, confortul se plătește.
2. Scaunul auto este potrivit mașinii mele?
Din acest punct de vedere, sunt două tipuri de scaune pentru copii: scaune ce se fixează cu centurile mașinii sau isofix. Dacă mașina ta are sistem isofix, mergi pe varianta asta. Sunt scaune cu mai multă tehnologie, cu mai mult confort inclusiv pentru părinte.
Atenție, însă, dacă este fixat corect, un scaun prins cu centurile mașinii este un scaun sigur. Centurile nu se rup! Isofixul ține, mai degrabă, de confort.
Și explic: în isofixul mașinii poți prinde o bază isofix, pe care pui scoica bebelușului. E mult mai ușor să fixezi copilul doar cu un click, decât să te chinuiești să prinzi centurile mașinii. Apoi, unele scaune cu isofix permit rotația, care, cum spuneam mai sus, e de mare ajutor pentru părinte. Un scaun fixat cu centurile nu are această opțiune.
În plus, sunt mașini cu centuri foarte scurte. Se poate ca centura mașinii să nu cuprindă scaunul pentru copil pentru a-l putea instala corect. Deci, înainte de a cumpăra un scaun, vezi ce opțiuni îți permit și mașina ta. Verifică dacă ai isofix.
Nu în ultimul rând, trebuie să știi că, în general, scaunele RF, cu bază isofix îți ocupă mai mult spațiu în mașină ca cele care sunt FF, eventual fixate doar cu centurile. Totuși recomandarea e să le alegi pe primele. Sunt mult, mult mai sigure. Îți omoară spațiul din mașină, pasagerul din față va sta mai înghesuit, dar copilul va fi în siguranță și va sta și confortabil.
3. Scaunul întrunește standardele UE?
Uniunea Europeană are niște standarde și acest domeniu. Și e bine că le are pentru că așa avem produse cu o calitate mai mare decât cele de prin Asia, cu teste minime obligatorii. Nu intru acum în detalii, pentru că sunt complicate și multe și merită un alt articol. Pe scurt: scaunul trebuie să aibă pe el eticheta galbenă sau portocalie pe care scrie E. Sunt mai multe reglementări, una mai veche- ECE R44 sau una mai nouă ECE R129 sau cunoscută ca i-Size regulations.
4. Scaunul ales este ușor de instalat?
Poate îți vei alege scaunul după ce îi faci proba în mașină. Ar fi ideal. Ți-l instalează un specialist. Îți place, copilul stă bine. Dar tu vei putea să-l instalezi la fel? Dacă vrei să-l muți dintr-o mașină în alta sau vrei să-i modifici reglajele interioare pentru a-l adapta vârstei copilului?
Sunt scaune și scaune. La cele cu centuri, vezi să poți să le prinzi chiar tu.
Altele au ancore ce se prind în portbagaj. Tu poți să îl instalezi în ele?
Altele, cu bază isofix, au un picior de sprijin suplimentar ce se tensionează în podeaua mașinii. L-ai instalat corect?
Cele mai multe scaune au indicatori, niște marcaje care te avertizează vizual sau sonor dacă scaunul este instalat corect. De exemplu, anumiți indicatori își schimbă culoarea din roșu în verde la clipsarea corectă în tijele isofix ale mașinii sau la instalarea piciorului de sprijin în podea.
Una peste alta, un scaun de calitate se fixează destul de simplu, două, trei reglaje, și asta e tot. Trebuie să fii atent, însă, să-l instalezi corect pentru că, deși are rezultate excepționale la testele de siguranță, un scaun instalat incorect nu mai protejează real.
Pe de altă parte, ține cont și cât de ușor ai acces la reglajele interne, anume cele pentru confortul copilului: tetiera, pozițiile de somn, insertul de nou născut, tensionarea centurilor. Toate astea trebuie să fie reglate perfect pentru înălțimea și greutatea copilului tău, astfel încât el să stea confortabil.
De ex dacă tetiera este prea sus, un bebeluș va veni cu capul în piept. Iar, dacă centurile nu sunt tensionate suficient, își va putea scoate mâinile de sub ele sau, și mai rău, va putea aluneca din centuri. Și aici sunt multe de discutat, așa că detaliem în alt articol.
5. Este sigur să cumpăr un scaun SH?
Eu aș spune din start NU. Dar, totuși, dacă prețul contează, atunci hai să discutăm puțin și despre acest aspect.
Ca la orice produs, și scaunul auto are materiale care îmbătrânesc. În general, durata de viață a unui scaun auto sigur este de 5 ani. Deci, dacă vrei un scaun second azi, nu cumpăra unul mai vechi de 2015 anul de fabricație. Anumite stofe, chiar și centurile pot avea grad mare de uzură și se pot rupe.
Apoi, a fost scaunul implicat în vreun accident auto? Este extraordinar de important să știi istoricul scaunului pe care vrei să-l cumperi. Chiar dacă e un scaun ce vine de la niște prieteni, un scaun de împrumut, cu 0 costuri, mare atenție!
Un producător serios recomandă să fie schimbat orice scaun implicat într-un accident auto la o viteză de 20 de km/ oră! Da, e incredibil, dar e vorba de doar 20 de km/oră! Adică ar trebui schimbat scaunul chiar și în urma unei mici tamponări. Asta pentru că pot apărea fisuri interne, invizibile, care pot influența siguranța oferită de scaun la accidente cu viteze mai mari!
Deci:
Recomandări minime: scaun potrivit înălțimii și greutății copilului, scaun potrivit mașinii voastre, scaun cu istoric clar.
Ideal: scaun recomandat pentru grupe restrânse de vârstă, scaun cu prindere isofix, scaun nou, pentru bebeluși- scoică, pentru copii- scaun rotativ, și rear facing până la 4 ani!
Sursă info și foto: aici.