15 momente când, ca părinte, te panichezi degeaba

Ca părinți avem sute, mii, milioane de motive de panică. Sunt multe rău de tot. Ca proaspăt părinte, cel puțin, motivele de panică apar în fiecare zi, ba chiar de mai multe ori. Pot apărea odată ce se schimbă minutul pe ceas. Depinde doar de tine cât ești de stresat şi implicat.

În 70% din cazuri, motivele de panică sunt total nejustificate, dar na, n-ai de unde să știi ce și cum pentru că n-ai mai fost părinte până acum, nu? Sau chiar dacă ai fost, ai uitat multe lucruri și cum fiecare copil e unic, problemele și întrebările care ți se ridică sunt diferite.

Tocmai de aceea ți-am întocmit o listă cu lucruri general valabile pe care trebuie să ți le ștergi din start de pe lista de panici și întrebări. N-are sens să le ții acolo pentru că doar ocupă spațiu pe hârtie sau în propria-ţi minte.

Așa că, bagă la cap, relaxează-te, respiră, bucură-te de tot ceea ce ți se întâmplă:

1. Nu se trezește să mănânce din trei în trei ore, așa cum scrie la carte.

Somnul e tare dulce când sunt foarte mici și crede-mă pe cuvânt: când îi e foame, îl auzi! N-ai cum. Îl aud și vecinii.

1. Doarme copilul într-o dimineață mai mult decât de obicei.

Așa și? Tu nu ai dimineţi în care nu te-ai da jos din pat decât pentru cină? Eu am și zile de astea. Să nu uităm că și cei mici sunt oameni.

2. Doarme mai mult decât de obicei la somnul de prânz.

Nici joaca asta nu e ușoară, sa știți. Și nici mâncarea aia bună servită la prânz nu e ușor de digerat, iar Moș Ene e un prieten tare bun.

3. Dacă într-o zi nu e prieten cu mâncarea…

Se întâmplă și de astea… Nici noi nu avem chef în fiecare zi să mâncăm trei feluri de mâncare la o masă. Mai ales că lor le mai apare câte-un dinte, au mâncat mai mult la masa precedentă sau pur și simplu nu au chef. Ori… nu e pe gustul lor ceea ce primesc.

4. Dacă într-o zi mănâncă mai mult decât ai mânca tu în trei zile

Ohooo se întâmplă și așa ceva. Fi-miu ar putea mânca o roată de cașcaval și nu cred că s-ar sătura. Pe bune! Am ajuns să ascundem caşcavalul în figider.

5. Dacă îi apar 2, 3, bubiţe pe corp

Să nu uităm că ei au pielea foarte sensibilă, iar, în contact cu diferite obiecte sau texturi, reacționează. Căldura îi afectează foarte mult, lucrurile pe care mereu le bagă în gură, la fel. Dacă sunt puține și nu par periculoase, chiar nu e motiv de îngrijorare.

6. Dacă nu își bea tot laptele

La fel ca și cu mâncarea solidă, au zile și zile. Vei avea poate surpriza ca la următorul biberon să ceară supliment.

7. Dacă refuză comunicarea cu tine

Tu ai chef să vorbești tot timpul? N-ai! Așa și ei. Mai au nevoie chiar și copiii de momentele lor de liniște. Nu e periculos atât timp cât nu se întinde pe o perioadă foarte lungă de timp. Și când spun asta, mă refer la ore bune, sau chiar o zi întreagă.

8. Dacă într-o seară fuge de baie ca şi câinele de lanţ 

Aici e cu distracție. Cunosc copii care vor să își spele părul doar o dată la două săptămâni şi atunci doar cu rugăminţi şi promisiuni scumpe. Pur și simplu n-au chef de bălăceală. Nu e vorba de frica de apă în cele mai multe cazuri.

9. Dacă are o stare febrilă

Starea febrilă poate să fie din cauza dinţişorilor, dar nu te grăbi să suni pediatrul sau să îi administrezi antitermice dacă febra nu devine serioasă, adică dacă nu ajunge la 38,5. Lasă organismul să lupte și el.

10. Dacă regurgitează laptele când e mic

Asta se întâmplă des pentru că stomăcelul lor e mic, mic, iar ei sunt haplea, haplea. Mai uită să râgâie, mănâncă prea cu poftă… sunt multe cauze. Nu e motiv de panică nici ăsta.

11. Dacă zile la rând vrea să se joace cu aceeași jucărie

Și noi, adulţii, avem „obsesii” pentru un joc sau pentru o tabletă sau pentru un telefon. Dacă lui îi place să potrivească cuburi, lasă-l să le potrivească. Are treabă multă.

12.Dacă e „sociopat”

Orice copil se simte în siguranță lângă mama și tata. Nu e obligatoriu să fie deschis din prima cu cei din jur. Dacă nu vrea să o pupe pe mătușa pe care nu a văzut-o niciodată, nu înseamnă că e rău, că nu e educat sau te mai miri ce. Nu! Pur și simplu oferă-i spațiu să se obişnuiască cu persoanele din preajma lui.

13.Dacă nu face treaba numărul 2 o zi. 

Nu te repezi să suni doctorul, să îi pui supozitor cu glicerină sau să-l îndopi cu prune. Lasă-i organismul să lucreze şi o să ai o surpriză pe cinste a doua sau a treia zi.

14. Dacă îl preferă pe celălalt părinte când e vorba de nani

Asta e cu gelozie, cu dureri de suflet. Dacă într-o seară îl preferă pe celălalt părinte când trebuie să se culce nu înseamnă că nu te mai iubeşte sau că ai făcut ceva greşit.

15. Dacă nu vorbeşte până la vârsta de 1 an.

Ştiu că noi, părinţii, suntem stresaţi cu asta, dar chiar nu avem motiv. Fiecare copil are timing-ul lui. Sunt copii care încep să vorbească de abia la 3 ani. Şi să te ţii, nene, când începe, că nu se mai opreşte.

Hai, completaţi lista să ne facem cu toţii viaţa mai uşoară şi să avem mai mult timp să ne bucurăm de puiii noştri.