Crăciunul e mai mult decât cadouri, brad, aglomerație la cumpărături și mese îmbelșugate. Este toate astea, dar este și unul dintre puținele momente în care suntem cu toții împreună. Este ocazia perfectă pentru a crea amintiri minunate, pentru a strânge relații și, mai ales, pentru a fi mai buni cu noi, dar și cu cei din jurul nostru.
Așa că, mai jos, găsiți o listă cu 10 lucruri pe care eu cred că trebuie să le faci cu copiii tăi. TREBUIE! Nu am inventat roata, dar, adesea, uităm de ele. Sunt chiar faine, sunt de suflețel. Și noi le facem an de an. Mai întâi cu Sophia, acum și cu Dan- Christian. Și este senzațional. Ne bucurăm unii de alții, suntem împreună, suntem bine. Foarte bine.
-
Povestiți despre ce înseamnă Crăciunul. Fiți buni cu voi și cu alții.
E important ca cei mici să știe despre Iisus, despre nașterea lui. Poate ajungeți și la biserică. E important să știe că de Moș Crăciun, dar și despre credință. Și de aici să discutați despre bunătate. Și să faceți gesturi către alții. Măcar acum, donați. Din puținul vostru, chiar și câțiva lei. Sau haine sau încălțări, sau chiar jucării. Participați la acțiuni caritabile la școală sau grădiniță.
Fiți buni, măcar acum. Măcar o dată în an.
-
Împodobiți casa împreună.
Lăsați haosul creat de copii să vă cuprindă! Da, vor răscoli cutiile cu decorațiuni, probabil vor sparge niște globuri, s-ar putea să răstoarne și bradul, dar ce fericire va fi pe ei să își ajute părinții, să se simtă implicați în acest moment deosebit.
La noi în casă, decorăm tot ce putem. Nu doar bradul, ci și scara, fereastra, scările exterioare. Mergem și pe la bunica. Soția este capul răutăților, coordonatorul șef, totul se face după ordinele ei. Este și singura care are răbdare să instaleze toate instalațiile. La globuri și beteală ajutăm și noi. Bine, mai puțin, până când cel mic are propriile idei și particularizează totul.
De altfel, în fiecare an, am căutat să ne facem bradul nostru, ceva inedit. Într-un an a fost roz, în altul am avut patru brăduți, unul pentru fiecare membru al familiei. În alt an l-am împodobit cu plușuri.
-
Creați decorațiuni de Crăciun, scrieți scrisori pentru Moș, dar și de mulțumire pentru cei dragi.
În copilăria mea, mult mai săracă decât a copiilor mei, făceam decorațiuni pentru brad din hârtie creponată. Sau puneam bomboane în brad. Cele cu staniol. Pe care le mâncam și lăsam doar ambalajul, frumos aranjat să nu se prindă nimeni.
Acum decorațiunile pe care le fac copiii mei la școală sau la grădiniță sunt puse la loc de cinste în brad. Uneori mai facem și noi- de ex, într-un an, am creat globuri tip clopoțel din recipiente de iaurt. Au fost foarte haioase.
Scriem scrisori. Pentru Moșul. Anul acesta, au fost chiar elaborate, create pe laptop, cu grafică.
Dar vă sfătuiesc să scrieți scrisori către cei dragi și să le mulțumiți că există. Habar n-aveți cât se bucură o bunică când citește rândurile scrise de nepoțel. Sau chiar de fiu.
Scrieți câteva rânduri. Veți realiza că va fi terapie și pentru voi. Și mulțumiți-vă chiar și vouă! Că sunteți bine, că ați răzbit un an greu, că sunteți acasă.
-
Întâlniți-vă cu Moș Crăciun.
E superbă Laponia, dar nici măcar noi n-am ajuns acolo. Dar am avut grijă ca, în fiecare an, copiii să-l întâlnească pe Moș Crăciun sau măcar un ajutor de-ale lui. E important ca cei mici să-l vadă, să se bucure de îmbrățișările lui, eventual chiar să le spună o poezie. Îl găsiți peste tot, de la petreceri private, la marile târguri de Crăciun.
-
Colindați. Aduceți-vă aminte de tradiție.
Casa noastră răsună de colinde, copiii învață colinde și e chiar distractiv să-l asculți pe Dan Christian cum fredonează stâlcit marile colinde. Și lăsați copiii în Ajun pe la vecini. Anunțați-i înainte, să nu ne trezim cu surprize neplăcute, dar mergeți la colindat. Ne ducem de Halloween, dar nu de Crăciun? E bine să mergem.
-
Faceți o căsuță de turtă dulce.
Asta e un moment minunat. Asezonat cu o ciocolată caldă sau o cană cu vin fiert. E splendid. Găsiți peste tot truse de acest gen. Glazura ce îmbină pereții este delicioasă, vă asigur. Iar copiii vor fi mega încântați.
-
Vizionați filme de Crăciun.
Intrați în atmosfera Crăciunului, ținându-vă în brațe. Adorăm să-l vedem pe Kevin în toate episoadele din Singur Acasă. Copiii stau nemișcați pe toată durata, e genial de dulce atmosfera. De suflețel, cum spuneam.
-
Mergeți să vedeți luminițele.
În orașul în care locuiți sau într-o excursie la București, Sibiu sau Craiova. Sau chiar mai departe. Sau pur și simplu, dați o tură seara cu mașina prin București să admirați din mers instalațiile și decorațiunile. Sunt gesturi care vă vor aduce liniștea în suflet. Vă vor face să uitați de agitația de până acum, vă vor relaxa, vă vor face să fiți bine cu voi înșivă și cu cei dragi.
-
Faceți mâncare de Crăciun!
Trebuie să tăiați cartofii pentru salata de Boeuf sau să frământați un cozonac. Iar copiii pot ajuta, de altfel vor fi tare bucuroși să facă asta. Și vor zice că ei au gătit totul. Merge și o răcitură, merge și o sărmăluță.
-
Neapărat o masă mare de Crăciun, cu cât mai mulți oameni la ea.
Acasă este oriunde ești cu cei dragi. Chiar dacă plecați în vacanță pe undeva, trebuie să stați la masă. Prânzul de Crăciun, început chiar de pe la 10.00 dimineața, e o tradiție la care eu țin tare mult. Sau măcar seara de Ajun trebuie sărbătorită cu o masă mare. Cât de mare se poate. Cu de toate, cu bunătăți una și una. Căci așa e la români, așa ne e obiceiul. Așa e frumos la noi. Și așa ne e bine nouă!
Crăciun fericit, oameni buni! Sărbători luminate, sărbători cu sănătate!
Sărbători cu liniște!