Ai ochii căprui ca mama ta și picioarele lungi ca tatăl tău. E incredibil când te gândești că anumite atribute fizice sunt moștenite de la părinții noștri, prin copierea genelor lor. Dar ce mai moștenim de la ei?
Site-ul Bright Side a făcut un rezumat al ultimelor cercetări în domeniul genetic și a creat o listă de 10 „moșteniri” surprinzătoare.
-
Nivelul ridicat de colesterol
Mulți oameni cred că nivelul ridicat de colesterol este legat de alimentație. Dacă vrei să ai o viață lungă și fericită, trebuie să mănânci legume și fructe și să faci mult sport. Dar, uneori, nivelul ridicat de colesterol nu depinde de stilul de viață, ci de… gene.
1 persoană din 500 are o anume mutație genetică ce duce la acumularea de colesterol în sânge. Acești oameni vor avea un nivel ridicat de colesterol chiar dacă nu vor mânca decât legume.
2. Chelia la bărbați vine de la… mamă!
Una dintre genele care influențează apariția calviției este localizată în cromozomul X. Bărbații o moștenesc de la mamele lor. Dar nu vă grăbiți să o acuzați doar pe ea de raritatea părului vostru- sunt și alte gene care joacă un rol în acest proces, inclusiv de la tată, dar și factori de mediu care pot duce la căderea părului.
3. SUccesul academic
Când o mamă își ceartă copilul pentru o notă proastă obținută la școală și scoate în evidență faptul că ea s-a descurcat mult mai bine la vârsta lui, chiar are dreptate, dintr-un anumit punct de vedere.
Succesul academic este 55% dependent de moștenirea genetică. Mii de gene sunt direct responsabile despre cât de bine se descurcă cel mic la școală. Deci, dacă părinții au avut succese remarcabile în timpul școlii, și copilul are un mare potențial.
4. plăcerea de a bea cafea
Bei multă cafea. Ei bine, vinovate de asta sunt… genele tale! Oamenii de știință au făcut studii comparative între cei care nu pot trăi fără cafea și cei care n-au nevoie de ea. S-a demonstrat că grupul al doilea studiat are un set deosebit de gene, care-i determină să absoarbă cofeina mai greu. Asta a însemnat că nu simt o nevoie deosebită să bea cafea regular, ca să-și ia o doză de energie.
5. Apariția diabetului de la vârste tinere
Diabetul de tip 2, de obicei, apare în rândurile vârstnicilor. Uneori, însă, apare și la copii și adolescenți cu o viață foarte activă. E cunoscut faptul că această boală apare din cauza unei mutații genetice, deși o alimentație nesănătoasă are și ea un rol important.
6. imposibilitatea de a distinge culorile
Imposibilitatea de a distinge între anumite culori este foarte des ceva ce moștenești prin gene. Gena care provoacă asta este, de obicei, moștenită de băieți de la mamele lor. Cel mai des, bărbații sunt cei care suferă de această boală. Asta tot de la cromozomul X „stricat” li se trage, spre deosebire de femei, care mai au un cromozom X „de urgență” moștenit de la tații lor.
7. Intoleranța la lactoză
Pare surprinzător, dar 65% dintre adulți au o toleranță scăzută în a digera lactoza. O genă anume este responsabilă pentru asta. Când un copil este foarte mic și are nevoie de lapte, ca să supraviețuiască, corpul lui creează o enzimă pentru a digera lactoza. Odată ce înaintează în vârstă, abilitatea de a absorbi produsele lactate dispare. Doar unii oameni au gena care le permite să tolereze lactoza și pot consuma lapte la orice vârstă.
8. Abilitatea de a conduce o mașină
Ceea ce unii dintre noi bănuiam de mult timp a fost dovedit și științific: nu toată lumea poate conduce o mașină. Poți învăța regulile de circulație, poți trece testele pentru permis, dar dacă ai niște gene speciale care îți afectează capacitatea de a te orienta, capacitatea de a reacționa rapid sau memoria, atunci să conduci chiar poate fi o idee proastă. Ai șanse mari să faci un accident. Oamenii de știință cred că aceste gene există în aproximativ 30% din populație.
9. Miopia
Miopia este moștenită de la părinți. Dacă ambii părinți au probleme cu vederea, atunci riscul ca și copilul să aibă aceste probleme este de aproximativ 50%.
Totuși, oamenii de știință spun că nu poți da integral vina pe gene. Cei care petrec mai puțin timp în fața computerului și evită să-și forțeze ochii au mai puține șanse să sufere de miopie.
10. Popularitatea
Pare de necrezut, dar secretul popularității cuiva este ascuns… în genele lui. Oamenii de știință de la Harvard au ajuns la concluzia aceasta după mulți ani de studii. Ei cred că, la originea existenței umane, cei care dețineau informații prețioase despre resursele de hrană sau despre posibile pericole erau în centrul atenției grupului din care făceau parte. Acei oameni au transmis genetic aceste informații moștenitorilor lor. Iar cei care le-au primit sunt, astăzi, persoanele populare din cercurile noastre.
*** articol tradus și adaptat după Bright Side