Da, e halucinant: 1 din 4 copii, în țara noastră, are probleme cu greutatea(sursă info). Suntem, ghici ce?, campioni absoluți la nivelul Uniunii Europene. E grav, foarte grav!
Hai să vă mai spun: dacă 25% dintre copiii noștri sunt supraponderali, 1 din 10 este chiar obez. (sursă info).
Mai ales la băieți, situația este dezastruoasă: în ultimii 10 ani, procentul de copii cu probleme cu greutatea s-a DUBLAT!!! Iar, până în 2020, specialiștii spun că vor fi mai mulți copii supraponderali decât cei subponderali. Da, mai mulți grași decât slabi! Sincer, pe mine mă îngrozește chestia asta!
De ce oare? Sunt o mie de motive: am descoperit fast-food-ul, comoditatea, mâncarea gata pregătită. Multe E-uri, grăsimi și mai ales mult zahăr. Avem zahăr în toate. Da, cam toată mâncarea pe care o cumpărăm deja preparată are zahăr în ea. Da, da! Inclusiv cartofii ăia prăjiți de la fast-food.
Și… din ce în ce mai mulți copii fac din ce în ce mai puțin sport. Cu ochii în calculator, tablete sau telefoane mobile, cei mici uită să mai iasă afară, uită să alerge cu prietenii, să se miște pur și simplu.
Și cine e vinovat de toate astea? Nu dați vina pe stat, nici pe companiile americane cu mâncare ieftină și proastă. Nu dați vina nici măcar pe tehnologie. Nu! Uitați-vă puțin în oglindă și veți găsi vinovații.
Da, noi, părinții, suntem principalii vinovați la acest capitol. Fiică-mea nu are probleme cu greutatea, dar, nu de puține ori, am închis ochii și am lăsat-o să mănânce prostii. Uneori, din lipsă de argumente, dar, cel mai des, din comoditate. Mi-era lene să-i pregătesc ceva sănătos, așa că… hai, tată, să cumpărăm niște chinezării. O dată nu o fi foc!
O dată nu e o tragedie, dar… din păcate, la multe familii, situația devine obicei și mesele se umplu de junk food.
În tot dezastrul ăsta, e nevoie urgentă de educație. Și pentru copil și pentru părinte.
Pentru tine, adultule, e destul de ușor: pune mâna și citește! Învață să-i faci copilului mâncare sănătoasă. Nu îți zic să renunți definitiv la mâncarea aia de la mama de-acasă, dar începe să te uiți și spre legume, spre mese ușoare, înlocuiește halca de slană cu pește și alte cărnuri slabe. Și nu-mi spune că românul e prea sărac ca să mănânce sănătos! E ușor să găsești scuza asta! Un kg de cartofi din piață costă la fel de mult ca o porție de cartofi prăjiți dintr-ăia de la fast-food. Și ăia au o tonă de zahăr în ei. Comoditatea și scuzele sunt cei mai mari adversari ai tăi, nu lipsa banilor!
Bun, dar la copii ce facem? Și ei au nevoie de educație, mai ales dacă acasă nu o primesc. Au început să apară programe de educație alimentară prin școli, lucrurile se mișcă. Din ce în ce mai multe asociații caută să intre în contact cu copiii, dar puține reușesc să-i facă să conștientizeze avantajele mâncării sănătoase. Pentru că, nu-i așa, al naibii de gustoasă e mâncarea proastă.
Ei bine, îmi place mult Akademia Kinderland. E un proiect inițiat de câțiva tineri pe care îi cunosc, am lucrat împreună ca jurnaliști, și care a obținut finanțarea celor de la Kaufland. Proiectul ăsta reușește să transpună teoria în realitate.
În parcarea supermarketului, au construit două containere imense, foarte faine, în care copiii se joacă și învață despre junk-food și despre mâncare sănătoasă.
Accesul e complet gratuit și e plin de joculețe prin care cei mici văd ce se întâmplă când bagi prea mult zahăr în corp și creierul o ia razna, ce se întâmplă cu grăsimea și făinoasele nesănătoase și cum ar trebui să arate o farfurie sănătoasă. Sunt multe butaforii care, pur și simplu, îi fac pe copii să vizualizeze clar noțiunile teoretice precum E-uri, zaharuri sau fibre.
Am vizitat împreună cu Sophia Akademia Kaufland. Momentan e instalată în parcarea supermarketului din Barbu Văcărescu. Va ajunge în toate colțurile Bucureștiului- Basarab, Mihai Bravu, Valea Cascadelor, Odăi.
Nouă ne-a plăcut mult. Akademia poate fi vizitată de joi până sâmbătă, între 10.00 și 18.00, dar și duminica, de la 11.00 la 17.00. Accesul este gratuit și puteți să vă faceți chiar programări, la numărul de telefon 0770795133 sau pe facebook, pentru a beneficia de informațiile unui specialist, practic să aveți un tur cu ghid. Mai multe informații găsiți pe pagina de facebook a academiei.
Scurt pe doi: făceți-vă timp și vizitați locul ăsta! Vă rog mult. Copiii voștri vor învăța foarte multe și sunt sigur că și voi! La noi exact așa a fost.