1 din 3 copiii ajunge în spital din cauza infecțiilor respiratorii. Avem soluții? Da! 

Cu toții am trecut prin momente grele în privința sănătății copiilor noștri. Când era mică, Sophia răcea foarte repede și imediat atingea temperaturi alarmante. Am ajuns la spital cu ea de nenumărate ori. Sunt sigur că ați pățit la fel.

Pe atunci nu existau atât de multe studii și sfaturi pentru părinți. Nu prea știai cum să previi infecțiile respiratorii.

Din păcate, nici acum părinții nu sunt foarte informați, deși au mult mai multe surse din care se pot interesa. Rata infecțiilor respiratorii inferioare la copiii de vârsta 0-4 ani este 12% la nivel de an, de 3 ori peste media europeană de 4%. România se confruntă cu o reală problemă, una care bagă în spital 1 din 3 copii în sezonul rece. (statistică Raportul Național de Sănătate 2015)

Am descoperit un interviu cu o somitate în domeniu, o doamnă care dă sfaturi concrete, la îndemâna noastră, prin care putem crește imunitatea copiilor în sezonul rece. Căci de la imunitatea scăzută li se trag micuților toate aceste infecții.

Cum vine frigul, mă gândesc că aveți nevoie de aceste informații, așa că iată ce spune doamna doctor Doina Pleșca, un specialist cu supraspecializarea în domeniul pneumologiei pediatrice, director al departamentului de pediatrie de la Facultate de Medicină ”Carol Davila” și managerul spitalului de copii ”Victor Gomoiu”, într-un interviu acordat celor de la Digi24.

Prof. dr. Doina Pleșca: “În primii ani de viață (5-6 ani), capacitatea funcțională a sistemului imun nu atinge maturitatea. Imaturitatea sistemului imunitar, fiind în proces de dezvoltare, este caracteristică sugarilor și copiilor mici. Acesta este și motivul pentru care orice întâlnire a copiilor și bebelușilor cu diferiți agenți infecțioși poate să producă episoade de îmbolnăviri recurente, dintre care cele respiratorii sunt de departe cele mai frecvente. Așadar, atenția pentru un sistem imun cât mai puternic la bebeluși și copii mici trebuie să fie o prioritate pentru părinți.”

CE SOLUȚII EXISTĂ PENTRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII?

Nutriția echilibrată, încă din primele clipe de viață, până spre 10 ani, este cel mai important element care poate influența în bine imunitatea micuților noștri. Mai exact, spune dna doctor: nutriția echilibrată și diversificată, bogată în nutrienți (prebiotice și vitaminele A, C, D).

Prof. dr. Doina Pleșca: “Prin intermediul unor componente cu rol imunomodulator, sistemul de apărare al sugarului se întărește. Foarte important de menționat este că, prin renunțarea la alimentația naturală, sugarul este expus la riscuri. În cazul preșcolarilor, se recomandă o alimentație sănătoasă și echilibrată, parte din ea fiind laptele îmbogățit cu prebiotice și vitaminele A, C, D, formulă bogată în minerale, componente care ajută la fortifierea organismului.”

Prebioticele sunt ingrediente alimentare (fibre) nondigerabile care au un efect benefic asupra organismului prin stimularea creșterii și/sau a activității unor bacterii intestinale, astfel contribuind la îmbunătățirea sănătății organismului. Prebioticele sunt prezente și în laptele matern sub formă de oligozaharide. Cu alte cuvinte, prebioticele favorizează dezvoltarea unei flore intestinale sănătoase la care se asociază un sistem imun optim.

SOLUȚII PENTRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII LA SUGARI

  • Alăptarea la sân este extrem de importantă. Laptele matern conține întregul necesar pentru creșterea imunității sugarului.
  • În cazul în care aceasta nu mai este posibilă, din diferite motive, se recomandă o formulă de lapte de creștere suplimentat cu prebiotice și vitaminele A,C,D.

Prof. dr. Doina Pleșca: “Formula de lapte de creștere suplimentat cu prebiotice și vitaminele A,C,D este una dintre cele mai bune și la îndemână metode prin care părinții pot preveni contactarea unor răceli sau infecții a copiilor. Integrarea laptelui în alimentația copiilor duce la scăderea numărului de infecții în creșe și grădinițe cu până la 10%, copiii având un sistem imunitar mai puternic și o rezistență mai mare la răceli și infecții.”

SOLUȚII PENTRU CREȘTEREA IMUNITĂȚII DUPĂ 6 LUNI

 Odată cu începerea diversificării la micuți, plaja din care se pot obține vitaminele necesare este mult mai largă.

Vitamina A (Retinol) este esenţială pentru creşterea şi integritatea funcţională a celulelor epiteliale, pentru vederea normală, pentru sinteza unor proteine. În plus, aceasta vitamină ajută la creşterea oaselor şi dinţilor și are rol în creșterea imunității. Necesarul de vitamina A se poate asigura prin consumul de morcovi și toate legumele şi fructele colorate în galben şi portocaliu.

Vitamina C sau acidul ascorbic contribuie la formarea celulelor roşii ale sângelui, la dezvoltarea oaselor şi ţesuturilor, ajută la întărirea gingiilor şi a vaselor de sânge, reducând învineţirea în cazul loviturilor. Această vitamină este necesară pentru creşterea şi maturarea normală a celulelor, ajută organismul în lupta împotriva infecțiilor și facilitează absorția fierului din alimente. Principalele surse de vitamina C sunt citricele, fructele roșii, ananasul, legumele cu frunze verzi (ardei, varza, etc.).

The sunshine vitamin” sau vitamina D este în prezent considerată mai mult decât o simplă vitamină. Există tot mai multe dovezi asupra importanței vitaminei D în buna funcționare nu doar a sistemului muscular, ci și pentru celelalte aparate și sisteme ale organismului, cel mai important, în prezent, fiind rolul acestei vitamine în creșterea imunității.

“Mai mult, s-a demonstrat că există o legătură între nivelul seric al vitaminei D la gravidă și exprimarea unor gene, care vor condiționa riscul de infecții respiratorii la copil. Astfel, suplimentarea cu vitamina D la gravidă se pare că ar avea efecte benefice asupra sănătății copilului.”

Sursa majoră de vitamina D este reprezentată de sinteza cutanată mediată de razele ultraviolete. Cele mai bogate surse alimentare de vitamina D sunt: carnea de pește gras (somon, ton, macrou, sardine, etc.), carnea roșie, gălbenușul de ou, ficatul de vită, laptele și derivatele lactate, cerealele, nucile, merele, etc.

Prof. dr. Doina Pleșca: În plus, se consideră că administrarea de suplimente de vitamina D poate reduce riscul apariției infecțiilor respiratorii la copil. Inițial, legătura între deficitul de vitamina D si problemele respiratorii au avut ca punct de plecare constatarea că există o rată crescută a infecțiilor respiratorii la copiii cu rahitism. Studiile efectuate în ultimii 20 ani au explicat această legătură bazându-se pe rolul important al vitaminei D pentru un sistem imunitar puternic.

ALȚI FACTORI CARE INFLUENȚEAZĂ IMUNITATEA COPIILOR

Atenție, dragi părinți, că nu doar alimentația este importantă. Fumatul în prezența copiilor noștri le afectează imunitatea!

Prof. dr. Doina Pleșca: “Un factor de risc important în apariția infecțiilor respiratorii recurente îl reprezintă mediul în care copilul trăiește. Expunerea acestuia la fumatul pasiv, aer poluat, mucegai, umiditate, toate acestea cresc riscul îmbolnăvirilor respiratorii. Acești factori de mediu produc o permanentă iritație și inflamație a mucoasei sino-bronșice, modificări anatomice care creează condiții prielnice pentru contactarea germenilor infecțioși.

Igiena locuinței, igiena individuală, a alimentelor și tipul de alimentație joacă un rol important în prevenirea diferitelor infecții. Mai mult, e extrem de benefic ca părinții să înțeleagă care este importanța imunizării pentru copiii lor. Prevenirea infecțiilor acute (respiratorii și digestive) care survin la copii se realizează printr-o dietă echilibrată, parte din ea fiind laptele îmbogățit cu prebiotice si vitaminele A, C, D, dar și prin igiena somnului și respectarea calendarului de vaccinări.

În speranța că vă sunt utile toate aceste informații, vă mulțumesc pentru lectură. Dați, vă rog, și un share acestui articol, astfel încât să ajungă la cât mai mulți părinți preocupați de sănătatea copiilor lor.