„Și se miră toți că sunt atâția copii care se lasă de școală”

sursa foto: nancyebailey.com
sursa foto: nancyebailey.com

Să-i spunem Ionuț. Nu contează, în realitate, numele lui. Este elev, are 14 ani și a trecut printr-o depresie destul de puternică în urma divorțului părinților. Chestia asta mi-a povestit-o mama lui, scriindu-mi pe blog. Iată ce a scris Ionuț, pe pagina lui de fb, despre școală:

„M- am săturat de școala asta până peste cap, jur! Pentru ce mă duc eu la școală? Mă duc ca profa de opțional mate să aibă boală pe mine pentru că i-am spus în prima zi că mie nu mi place matematica? Să o aud pe aia de tehno cum spune că a împăiat- o pe mă-sa când a murit? Să stau 6 ore ca prostul în fiecare zi (pe lângă faptul că încep orele la 12-13 și ies la 18-19, deci îmi pierd toată ziua) să văd cum nu mă pot exprima liber? Mai bine nu! Pe lângă toate astea, sistemul e de căcat, și nu o să folosesc nici 30% din ce mi se predă.

Plus că nu mă pot folosi de talentele pe care le am. Să nu mai zic că sunt stresat zilnic de examenul [ cuvânt obscen] pentru a intra la un liceu bun! La una din puținele materii la care merg cu plăcere, engleza, chiar dacă știu răspunsurile la 90% din întrebări, nu sunt ascultat. După sunt băgat în aceeași oală cu restu’ când diriga ne face morală că nu învățăm. De notele la purtare nici nu mai zic, nu mi se pare ok să mi se scadă nota la purtare, după ce diriga i-a zis mamei că nu o să se întâmple nimic, pentru că era conștientă de ce am lipsit, și nota mi-a fost scăzută la fel de mult cum le-a fost scăzută și ălora care nu veneau la școală ca să spargă semințe. Și se miră toți că sunt atâția copii care se lasă de școală. #FuckOff „

E clar mesajul unui tânăr extrem de nemulțumit, poate chiar rebel. Dar ce m-a deranjat pe mine foarte tare a fost reacția dirigintei elevului, după ce el a postat mesajul pe fb. Iată ce spune mama tânărului.

„Reacția dirigintei a fost să-i citească postarea în fața clasei, el nefiind prezent, mi-a trimis mesaj spunând că a vorbit foarte urât despre profesori, că riscă să i se scadă nota la purtare.”

Eu nu vreau să comentez mai mult, dar nu cred că e deloc în regulă să cauți rezolvarea unui conflict adâncindu-l.

Voi ce spuneți? Cum vi se pare mesajul tânărului, cum vi se pare reacția cadrului didactic?

PS: Acum mi-a redat mama lui câteva cuvinte despre Ionuț, vi le las mai jos:

Este un copil minunat, care la 5 ani a luat premiul 1 pe țară la pictură. Un copil care își petrecea vacanțele de iarnă lucrând câte două culegeri la mate (în clasele 1-4). Psihologul școlii, învățătoarea și directoarea școlii ajunseseră să ne spună să-l mutăm într-o școală unde poate face doi ani într-unul. Dar nu am fost de acord. În clasa întâi, scria poezii și povești pentru copii. La 9 ani a descoperit biserica și mergea singur la slujbe și, timp de doi ani, a fost un mic preoțel. A fost alegerea lui. L-am învățat mereu să lupte pentru tot ceea ce consideră că este corect. Uneori exagerează…. dar este doar un copil cu o inteligență peste media normală (în clasa întâi a fost testat și avea 123 IQ) . M-am gândit că societatea are nevoie de bărbați cu caracter puternic, inteligenți și cerebrali. Dar uneori ajung să mă gândesc că poate eu sunt cea care l-a educat greșit. În clasa a cincea i-am spus că nu mai contează notele(era deja stresat să aibă doar note mari pentru examen) dar să-și îmbogățească cunoștințele lui. Încă o dată vă mulțumim că existați, că sunteți un tătic cool și îi mulțumim și fetiței că este de acord să cedeze o mică părticică din acest tătic cool și celor din jur.”