Jocurile video ajută copilul să se dezvolte

photo credit: Antochi Photography
photo credit: Antochi Photography

Știu, titlul ăsta este paradoxal. Îți dă peste cap toată hotărârea ta de a-i interzice copilului jocurile video și toate planurile tale de a-i ascunde tabletele sau telefoanele inteligente.

Și eu gândeam la fel, eram convins că jocurile video pot crea monștri, că nu fac altceva decât să le strice ochii copiilor sau să le arate tot felul de forme de violență.

Și, totuși, specialiștii, oamenii ăia care vin cu date concrete și imposibil de contrazis, spun exact opusul: „Jocurile video ajută la dezvoltarea copilului”.

Oxford University, (OAU!!! O super universitate!), afirmă într-un studiu din 2014:

copiii care AU ACCES LA jocuri video câteva ore pe săptămână sunt mai bine adaptați social, au mai puține probleme de disciplină și sunt mai empatici.

„Avem o multitudine de motive să ne gândim că un anumit nivel de expunere la jocuri video poate fi avantajos pentru tineri”, spune autorul studiului. „Studiile inițiale au arătat că cei mici descoperă bucuria și amiciția jucându-se pe pc, sentimente pe care le pun în practică alături de alți copii și că jocurile pot, de asemenea, încuraja rezolvarea unor probleme și perseverența atingerii scopului.”

ATENȚIE, ÎNSĂ!

Expunerea la astfel de jocuri trebuie să fie limitată!

Același studiu spune că efectele benefice ale jocurilor video dispar imediat, dacă un copil se joacă mai mult de trei ore pe zi, iar folosirea lor îndelungată poate provoca probleme de comportament, hiperactivitate și probleme de concentrare.

Mai mult decât atât, chiar autorul studiului încurajează părinții să fie alături de copiii lor în astfel de momente.

Chiar dacă e vorba despre un joc video, faceți treaba asta împreună!

Un duel virtual între tată și fiu/ fiică la o cursă de mașini sau de îmbrăcat păpuși este foarte amuzant! Și vă unește și mai mult!

Așa că, din punctul meu de vedere, situația e cam așa: Hai să ne jucăm și pe calculator, xbox sau wii împreună cu copiii noștri, dar cu măsură!

Căci inovațiile merită încercate, iar echilibrul este bun în toate!

*** studiul a fost realizat pe baza supravegherii a 5000 de băieți și fete, din Marea Britanie, cu vârste cuprinse între 10 și 15 ani.

Voi vă lăsați copiii să se joace pe calculator? Ne recomandați niște jocuri? De fetițe, bineînțeles!