Învață-l, prevede, supraveghează! Rămâneți bine!

Conform statisticilor, mai mulți copii își pierd viața în fiecare an în urma accidentelor casnice decât în urma unor boli grave. Multe dintre aceste accidente au loc chiar în casă din cauza curiozității copiilor, dar și a neglijenței părinților și pot fi evitate. Conform unei statistici britanice, în fiecare an mai mult de 67.000 de copii experimentează un accident în bucătărie, iar 43.000 dintre aceștia au vârsta mai mică de 4 ani. Se pare că băieții sunt mai predispuși riscului de accidente casnice decât fetele; copiii mai mari suportă fracturi, iar cei mai mici arsuri, opăreli, precum și otrăviri sau ingerări accidentale de diverse substanțe/obiecte.”(Sursa info)

Trăim înconjurați de tehnologie. E bine pentru că toate dispozitivele ne fac viața mai ușoară. Dar oare copiii noștri știu că pot fi și periculoase? În casă, un aragaz pornit, un fier de călcat încins, pe afară, un stâlp de electricitate, un cablu neizolat căzut la pământ…

Uite un video pe care l-am realizat împreună cu fiica mea despre curentul electric, despre cum circulă el prin casă. E amuzant, sunt sigur că îl va captiva și pe prichindelul tău.

Sunt multe alte video-uri interesante făcute de noi pentru România Sigură, un proiect promotor al siguranței copiilor, susținut de E.ON Romania, Delgaz Grid și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Anul acesta au demarat și o campanie amplă, „Ai grijă la cea mai mare grijă: Siguranța copilului tău”. Au construit un canal de youtube în care postează video-uri cu specialiști.

Noi ne-am rezumat la ce ne pricepem mai bine, la învățarea prin joacă. Împrenă cu ei, am creat lecții distractive despre siguranță, despre cum se pot feri cei mici de electricitate, dar și de alte pericole din natură. Suntem deja la al doilea sezon al proiectlului Lecții de siguranță și vă invităm să le vizionați, în cazul în care nu le-ați descoperit deja.

CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ PUI MÂNA PE UN FIER DE CĂLCAT FIERBINTE?

Un alt exemplu. Știu că nouă, adulților, ni se pare banală întrebarea. Dar, oare, pentru un copil de câțiva anișori, nu reprezintă de fapt o întrebare importantă? Oare nu e o întrebare ce îl frământă foarte mult? Oare nu va încerca să afle pe propria piele?

Mai bine arată-i acest video sau faceți împreună experimentul.

Sunt multe lucruri la care trebuie să fim atenți cu cei mici. Celor de peste cinci ani, cred că e imperios necesar să le predăm câteva noțiuni de bază legate de electricitate – cum circulă curentul electric în casă și care sunt obiectele electrificate, care sunt obiectele electrificate de afară, ce pericol reprezintă și de ce este esențial să stea departe de acestea; gaze naturale – pericolele reprezentate de electrocasnicele și aparatele alimentate cu gaze naturale, pericolele reprezentate de substanțe inflamabile și de foc, dar și pericolul de înec la înotul sau scăldatul în spații neamenajate și în spații în care acesta este interzis.

Iar pentru bebeluși, e și mai complicat. E clar că ei nu înțeleg noțiunile, așa că aici rolul părintelui e și mai important. Doar nu credeați că e ușor să ai grijă de un copil?! Cred că v-ați dat seama deja, dar o mai spun și eu: supraveghere continuă. Scoate ochii din telefon și pune-i pe copil. Vezi tot timpul ce face, vezi să rămână în siguranță. Blochează, acoperă, ascunde obiectele periculoase.

Nu e vina copilului dacă se accidentează. E vina părintelui că s-a întâmplat asta. Copiii sunt doar curioși și e bine că sunt așa. Dar mama, tatăl trebuie să ghideze și să supravegheze această curiozitate.

Top 5 Reguli atunci când folosești aragazul și cel mic este prin preajmă!

  1. Asigură-te că cel mic nu se apropie de aragaz, cuptor, plită sau orice alt aparat electrocasnic!
  2. Explică-i că atunci când atinge obiectele încinse își poate provoca arsuri serioase!
  3. Folosește pe cât posibil arzătoarele aragazului dinspre perete și îndreaptă întotdeauna mânerele tigăilor, oalelor și cratițelor spre perete pentru a evita ca cel mic să fie tentat să le răstoarne!
  4. După ce ai luat de pe foc o cratiță/oală încinsă, asigură-te că o pui într-un loc inaccesibil celui mic!
  5. Pentru a evita ca cel mic să încerce să folosească aragazul, montează protecție atât pentru aragaz, cât și pentru butoanele acestuia!

Nu uita: Copiii NU trebuie lăsați niciodată nesupravegheați! În orice moment de neatenție se poate întâmpla o tragedie!

Când scriu acest articol, am în minte doar tragedia gemenilor de la Ploiești. Sper să nu se repete vreodată. Și sper să nu apară nici alte forme de tragedii cu micuții noștri. Așa că vă rog accesați România Sigură! Citiți informațiile, luați aminte, vedeți clipurile cu ai voștri copii. Rămâneți bine!