De ce e important un consult oftalmologic de rutină în această perioadă?

ȘTIAI că miopia se instalează lent în jurul vârstei de 6-8 ani? Ați auzit de regula 20-20-20?  Atenție la ochelarii de soare, trebuie verificați!..Sau de ce să nu treacă vacanța de vară fără să mergi cu copilul și pe la medicul oftalmolog, chiar dacă nu reclamă probleme?!

Acest articol a apărut în urma discuției cu specialistul, cu dr. Roxana Cozubas, Medic Primar Oftalmolog, Doctor in Stiinte Medicale, specializată în oftalmologie pediatrică și strabism.

Ea le verifică vederea copiilor noștri încă din primii ani de viață (uite, aici și aici ), iar evaluarea ei este rutina noastră anuală în vacanța de vară. Ne verifică vederea, ochelarii de soare, ne dă sfaturi iar copiii se distrează când o vizitează. 

  1. În primul rând, eviți aglomerația din timpul anului școlar, după principiul vara sanie și iarna car, vei găsi un trafic mai lejer, atât pe stradă, până/de la clinica de oftalmologie, cât și în cabinetul medicului, precum și mai puțini oameni în sala de așteptare. Ai șanse mari să găsești loc liber la data și ora dorite de tine, iar medicul să aibă timp să discute pe îndelete toate întrebările și temerile tale.
  2. În al doilea rând, dacă știi că nu ai probleme oftalmologice, cu siguranță  ți s-a recomandat un control anual, de rutină, de ce să nu-l efectuezi acum, când poate că nu ai un program atât de încărcat ca în restul anului?
  3. Și nu în ultimul rând, profită de acest timp liber al copilului pentru a afla ca ochișorii lui sunt pregătiți să întâmpine școala cum se cuvine!

Știai că miopia se instalează lent în jurul vârstei de 6-8 ani?!

Practic, dacă ai un copil ce abia a început școala, este în cel mai mare risc de a dezvolta vedere neclară la distanță. Dacă mai este și pasionat de ecrane (mai ales cele de aproape – telefon, tableta, laptop/computer), riscul creste și mai mult.

Un alt factor de risc este dat de absența luminii naturale, iar copiii din ziua de azi petrec foarte mult timp în casă, în activități de aproape.

Și, bineînțeles, că și factorul genetic își spune cuvântul – un copil care provine din părinți miopi, are risc de 6 ori mai mare în a face miopie, decât dacă nu ar avea părinții cu această afecțiune.

Tot vara este anotimpul tuturor legumelor și fructelor și nu ar strica să mai audă copilul tău și din gura altuia ce bune sunt aceste alimente, inclusiv pentru vedere! Ca să nu mai pomenesc de sfaturile legate de postura corectă în bancă, distanța corectă la scris/citit de aproape sau reguli de odihnă a ochilor la intervale regulate (ați auzit de regula 20-20-20? –  clipeste la fiecare 20 de minute de 20 de ori, ia-ti privirea de la monitor timp de 20 de secunde si concentreaza-te asupra unui obiect aflat la o distanta de aproximativ 6 metri (20 feet).

Partea bună este că, dacă s-a instalat deja această afecțiune, există ochelari cu lentile speciale sau lentile de contact testate a fi purtate de copiii mici, care încetinesc progresia miopiei (și, bonus, îl lasă fără ochelari pe parcursul zilei – astfel, sunt perfecte pentru sportivi!).

Discută cu medicul oftalmolog despre acest aspect și urmează-i sfaturile personalizate situației voastre.

Hipermetropia și astigmatismul la copii

O altă tulburare de vedere care apare des la copii este hipermetropia, însoțită sau nu de astigmatism. Adesea, copilul de școală, supus la multe activități de aproape, migăloase, constată pe final de zi că îl doare capul sau că vede slab, dificil, simte nevoia să se odihnească mai mult sau, pur și simplu se întoarce cu note mici acasă pentru că la școală nu au putut ține pasul cu ceea ce se nota la tablă.

Copilul vede, însă imaginea se formează greu, dificil, cu un efort mare din partea ochilor, efort ce nu poate fi susținut ușor pe tot parcursul zilei. Deseori, copilul nici nu simte o scădere de vedere propriu-zisă, nu te aștepta ca părinte să primești prea multe semnale din parte lui, cel mic crede că așa este normal să vadă!

Atenție! Ți-ai verificat ochelarii de soare?!

Dacă știi că totul este bine cu vederea ta, mergi și cu ochelarii de soare la controlat – o lentilă zgâriată, cu imperfecțiuni sau ochelarii de soare luați din locuri neautorizate pot fi mult mai dăunători decât dacă nu i-ai purta. Practic, în spatele lentilei colorate, pupila ochiului se dilată și lasă să intre o cantitate mai mare de radiație ultravioletă care afectează iremediabil țesutul din interiorul ochiului.

Și, dacă în urma consultului constați că ai probleme de vedere și trebuie să porți ochelari, află că nu trebuie să renunți la ochelarii de soare preferați – fie optezi pentru lentile de contact care să corecteze viciul de refracție, fie îți poți efectua o pereche de ochelari de vedere cu lentile fotocromice (heliomate, care se închid la soare) sau lentile colorate, cu dioptrie.

Dacă vacanța mare te prinde și în București, fă-ți timp să-i faci o vizită Roxanei sau colegilor ei!