Cum să-ți ajuți copilul să treacă cu succes de examene?

De curând, Sophia a avut un concurs de public debate, pentru care s-a pregătit de zor, iar rezultatele s-au și văzut: la finalul zilei avea o cupă, 6 medalii și calificarea pentru etapa continentală de la Stockholm. Am fost foarte mândru de ea și voi fi întotdeauna, dar nu despre asta voiam să vă vorbesc, ci despre emoții. Și anume, emoțiile dinaintea unui examen, concurs sau olimpiadă. Cum să-ți ajuți copilul să treacă peste ele și să facă performanță? Mai ales că ne apropiem cu pași repezi de Evaluarea Națională, de BAC și de admitere.

Susținerea examenelor este o etapă foarte dificilă și stresantă în viața fiecărui copil. De aceea, familia trebuie să-l susțină și să-l ajute în toată această perioadă de pregătire și promovare a examenelor.

Cum să iei de pe umerii lui stresul, să-l ajuți să se concentreze pe ce are de făcut și să nu se piardă cu emoțiile, ratând poate o șansă importantă în viața lui?

În primul rând, cu sprijinul și grija voastră! Suportul psihologic este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul copilului în promovarea unui examen. Sprijinul se bazează pe credința în capacitatea înnăscută a copilului că poate depăși orice provocare. Copilul tău va trece cu succes examenele dacă:

  • nu este într-o stare de panică și stres;
  • își autoreglează emoţiile;
  • crede în forţele proprii;
  • simte că îl sprijini;
  • știe să învețe;
  • își gestionează eficient timpul;
  • are cunoștințe și noțiuni de bază pe subiect;
  • știe să-și exprime clar gândurile;
  • citește cu atenție subiectele și verifică cu atenție la final lucrarea.

Și atunci, care este rolul tău de părinte și cum îți aduci aportul în toată perioada de pregătire, în timpul și după examen?

9 Sfaturi pentru a-ți ajuta copilul să treacă peste un examen

  1. Crede în copilul tău

Sprijinul psihologic pentru copii este unul dintre cei mai importanți factori care determină succesul acestora în depășirea oricărei provocări. Încrederea în reușită și reușita în sine se datorează, în mare parte, sprijinului exterior și cât de mult vei reuși tu, ca părinte, să crezi în el și să-l faci să aibă și el încredere în forțele proprii.

Sprijinul real ar trebui să se bazeze pe accentuarea abilităților, capacităților, aspectelor pozitive și resurselor copilului. Trebuie să-l asiguri că va reuși, dacă va depune eforturi și își va dori cu adevărat să ia acest examen.

Creează un mediu prietenos și de respect acasă. Spune-i cât mai des: „Cunoscându-te, sunt sigur că vei face totul bine!”, „Cunoști materia destul de bine, vei reuși!” Concentrează-te pe punctele forte ale copilului și evită să scoți în evidență eșecurile lui din trecut.

  1. Ai grijă de alimentația lui

         În timpul muncii mentale intense, elevilor li se recomandă să mănânce 4-5 mese pe zi, care să conțină legume și fructe, pâine integrală, ouă, carne slabă, produse lactate, pește, cereale și semințe.

Nucile și alunele nesărate, fructele uscate și cele proaspete sunt ideale pentru gustări. Este bine să uite de chipsuri și alte „ronțăieli” nesănătoase din cauza conținutului ridicat de grăsimi, care vor pica greu la stomac. Acestea pot fi înlocuite cu un morcov, citrice, un pumn de stafide, căpșuni sau alte fructe de sezon. Bananele sunt ideale pentru înlăturarea stresului, ele conțin „hormonul fericirii” – serotonină, care este atât de necesară într-un moment atât de dificil.

 Multă lume recomandă ciocolată în timpul examenelor, care îl poate ajuta pe copil să se concentreze și să se calmeze puțin. Dar nu ar trebui să folosească în exces dulciurile. Contrar credinței populare, nu este deloc un „aliment pentru creier”, ci mai degrabă o sursă consistentă de calorii.

De asemenea, este foarte importantă hidratarea. Fie că este apă plată, limonadă sau sucuri proaspete de fructe, copilul trebuie să consume lichide, pentru că acestea nu numai că îl vor ajuta să facă față stresului, ci îi vor îmbunătăți calitatea pielii, părului și a unghiilor.

  1. Nu-i transmite copilului stresul tău

De multe ori, în timpul pregătirii pentru examene, părinții înșiși agravează anxietățile și temerile copiilor, deoarece ei percep succesul copilului ca pe un indicator al propriei reușite parentale: „dacă fiul ia examenele și intră la o facultate bună, înseamnă că eu, ca părinte, mi-am îndeplinit misiunea!

Doar că, un copil, oricât de matur ar părea, simte subtil emoțiile părinților săi și nu știe să se apere pe deplin de ele. Anxietatea, constrângerea externă și previziunile negative nu vor face decât să-i dăuneze și nu vor deveni factori motivatori. Făcându-ți griji, crești stresul copilului tău și îi adâncești lipsa de încredere în propriile abilități, capacitatea de a gândi logic, de a analiza, de a se concentra și de a-și distribui atenția.

  1. Ajută-l să învețe

Stabiliți împreună un program de învățare, cu pauze de relaxare și de masă. Împărțiți materia pe zile, în așa fel încât s-o parcurgă pe toată, să aibă timp de odihnă, de mișcare și de recapitulare.

Ajută-l să întocmească planuri, scheme și tabele pentru materia studiată. Explică-i copilului că nu trebuie să învețe pe de rost tot manualul, este suficient să înțeleagă sensul și logica. Formulele și definițiile de bază pot fi scrise pe bucăți de hârtie și atârnate deasupra biroului sau a patului. Îi va fi mult mai ușor să le memoreze.

Ascultă-l și pune-i întrebări sau dă-i teste. Exersând și rezolvând cât mai multe subiecte, va scăpa de sentimentul de incertitudine și nesiguranță.

  1. Creați-i condiții optime pentru învățare

Oferă-i elevului tău un loc confortabil pentru a studia, astfel încât să-i facă plăcere să învețe acolo. Îndepărtează lucrurile inutile din camera de studiu pentru a nu-i distrage atenția.

Psihologii consideră că este bine să introduceți culori galbene și violete, deoarece acestea cresc activitatea intelectuală. Nu este nevoie să schimbați tapetul sau draperiile pentru aceasta, este suficient doar un tablou, poză în aceste culori, o jucărie sau o floare etc.

În casă trebuie să fie liniște în perioada de pregătire și nu deranjați copilul inutil. Uitați de prieteni, de musafiri, de muzică dată la maximum sau alte petreceri în familie. Veți avea tot timpul după examene să recuperați.

  1. Nu-i schimba radical rutina zilnică

O schimbare bruscă a stilului obișnuit de viață nu „se potrivește” bine cu bioritmul unei persoane și necesită o perioadă lungă de adaptare. Prin urmare, în perioada de pregătire, este indicat ca elevul să-și mențină ritmul obișnuit de somn și veghe, limitându-se la modificări minime în rutina zilnică. Dacă el este o persoană matinală se va trezi oricum devreme, dacă, în schimb, e o pasăre de noapte nu te chinui să-i modifici programul și lasă-l să învețe noaptea, cum este obișnuit.

Nu există un „cel mai bun” moment pentru pregătire: acesta variază de la persoană la persoană. Cel mai bine este atunci când ceea ce citești este cel mai bine înțeles.

Nu se recomandă creșterea perioadei de studiu în detrimentul somnului. Mai ales că somnul nu numai că înlătură oboseala psihică și asigură refacerea energiei irosite în organism, dar joacă și un rol vital în mecanismele memoriei. În timpul somnului, informațiile asimilate sunt transferate din memoria operativă în memoria pe termen lung. De aceea, nu-ți stresa copilul inutil. Prin urmare, dormind mai puțin, vom reduce și eficiența învățării. Ba chiar este recomandabil să se doarmă 1-1,5 ore la prânz.

În perioada examenelor, mulți se plâng de tulburări ale somnului. Stresul și anxietatea duc la tentația de a apela la ajutorul calmantelor. Dar aceasta este o cale periculoasă. Orice sedativ, chiar și valeriană inofensivă, are un efect inhibitor asupra sistemului nervos. Ca somnifer, dacă este necesar, cel mai bine este să folosiți cel mai vechi remediu – mierea, care, de asemenea, hrănește perfect creierul.

  1. Învață-l să se relaxeze

Pentru a-și normaliza și chiar îmbunătăți starea fizică și psihică în timpul pregătirii pentru examene, îl poți învăța pe copilul tău câteva exerciții ușor de efectuat și cu un efect uimitor.

În primul rând, apelați la exercițiile de respirație care îi vor permite să elibereze rapid excesul de tensiune neuromusculară și să-și optimizeze starea funcțională.

Apoi, folosiți formulele de „autohipnoză”, prin care fiul sau fiica ta să traseze mental o imagine a unui examen luat cu brio, a unei reușite complete. Lipsa încrederii în reușită te poate împiedica chiar și atunci când știi. Copilul trebuie să se pregătească pentru succes și să-și atragă starea: „Totul este bine, voi reuși, îmi voi aminti totul!”. Dacă ne pregătim să eșuăm, așa se va și întâmpla.

Este de asemenea util să… te tragi de părul de la ceafă sau măcar să masezi acea zonă a capului. Acolo se află un număr mare de puncte active, care stimulate, ajută la creșterea concentrării.

Lipsa oxigenului este una dintre cele mai negative consecințe ale stresului. Provoacă oboseală rapidă, dureri de cap și reduce performanța. De aceea, camera trebuie des aerisită. De asemenea, puteți crește oxigenarea creierului într-un mod simplu: cu ajutorul unui căscat. Cu toții am fost învățați că a căsca este nepoliticos. Dar, când vine vorba de stres, nu este doar acceptabil, ci chiar util.

  1. Nu-l cicăli!

În perioada de pregătire, părintele trebuie să ofere și nu să ceară. „Cum te pot ajuta?” ar trebui să fie întrebarea, în loc să-l iei la rost pentru ce n-a făcut sau nu a reușit.

Fii discret și delicat, nu-l forța, ci încurajează-l. Nu stabili standarde prea înalte pentru copilul tău. Subliniază-i toate succesele și realizările și nu te concentra pe un posibil eșec.

Nu-ți compara niciodată copilul cu nimeni, fie că este vorba de prieteni, frați sau surori. Acest lucru este contraproductiv pentru că el este el, cu propriile sale puncte forte, slăbiciuni, aptitudini și trăsături de personalitate.

  1. Importanța zilei dinaintea examenului

În seara dinainte, copilul trebuie să-și pregătească hainele, ghiozdanul, să se odihnească și să doarmă bine. Dar, din păcate, somnul în noaptea de dinainte poate fi destul de agitat. Ar fi bine să-i faceți un masaj sau doar să-l mângâiați pe spate: se va relaxa și somnul nu va întârzia să vină. Nu uitați de proprietatea uimitoare a apei de a elimina oboseala acumulată. Un duș sau o cadă caldă chiar înainte de a merge la culcare vor ajuta copilul să-și pregătească mintea și corpul pentru somn.

Sub nicio formă nu trebuie să ia calmante. Într-o stare de calm absolut, elevul va fi lipsit de suficientă motivație pentru a obține succesul și nu se va putea concentra în mod corespunzător. Cel mai bine e să faceți împreună o plimbare scurtă.

Încearcă să-i spui că o ușoară emoție înainte de examen este o stare complet naturală și chiar necesară. În felul acesta, corpul se mobilizează și se pregătește pentru o muncă mentală intensă.

Dacă este foarte stresat, vorbește cu el despre asta. Un proverb englez spune că „o problemă împărtășită este o problemă rezolvată”. Prin urmare, copilul tău trebuie să știe că îți poate spune totul. Este foarte important pentru el să fie convins că nu este singur, că în jurul lui sunt oameni care îl vor ajuta.

După examen, felicită-l, întreabă-l cum a fost și ce a făcut, dacă i s-a părut greu sau nu. Și, neapărat, oferă-i posibilitatea de a se odihni activ după promovarea tuturor examenelor.

Indiferent de rezultat, spune-i din toată inima că este cel mai iubit și că îți este drag pentru tot ceea ce este, pentru tot ce înseamnă pentru tine, pentru toate celelalte calități minunate ale lui, indiferent de succesul sau eșecul academic. Dragostea noastră părintească este un sprijin uriaș pentru ei și o condiție necesară pentru atingerea succesului.

Superstiții de examen! (de amuzament)

– Să mergi la examen în aceleași haine în care ai avut succes (eventual, hainele să nu fie spălate);

 – Folclorul studențesc susține că nu ar trebui să te speli în ajunul unui examen. Dacă totuși este prea cald, poți face un duș, dar în niciun caz să nu te speli pe cap (dintr-o dată, formulele, definițiile și regulile pe care le-ai învățat se vor „spăla” împreună cu șamponul);

– Înainte de a intra la examen, atinge pe cineva care a luat deja o notă mare.