Cum fac să am un copil care crede în el?

Sophia are 11 ani și, când îi sunt în preajmă, este absolut fenomenală. Nu că e copilul meu, dar chiar iese în evidență foarte repede prin atitudine, inițiativă și politețe. Îi dă pe spate pe toți cunoscuții prin discuțiile pe care le poate purta, iar, în străinătate, cucerește personalul hotelului prin engleza impecabilă pe care deja o are.

Dar, când e singură, când trebuie să intre în competiții cu alți copii de vârsta ei, face un pas înapoi.

Discutăm mult, în ultima vreme, despre asta pentru că simt că situația se acutizează. La început spunea doar pentru că nu vrea să participe, fără argumente clare. A început, totuși, să ne povestească ușor, ușor de unde vin temerile ei. Dintr-o nesiguranță de sine provocată de faptul că este cea mai mică de înălțime din clasă, din faptul că alte fete deja se machiază și asta le face populare printre colegi, dar și din faptul că vede în social media fete perfecte, așa cum ea nu va arăta vreodată.

Citiți statistica de mai jos. Reflectă exact temerile fiicei mele, dar și ale multor altor fete și femei.

Potrivit Romania Beauty Confidence Report, 2021, tinerii au o stimă de sine extrem de scăzută:

  • 7 din 10 fete (cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani) și 8 din 10 femei (cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani) nu au o încredere de sine ridicată
  • 6 din 10 sunt atât de îngrijorate de felul în care arată încât aleg să nu participe la activități de viață obișnuite – sport, înot, școală, petreceri;
  • 5 din 10 fete nu mai țin cont de mesele regulate atunci când își pierd încrederea în propriul corp;
  • 63% dintre fete resimt o presiune prea mare pentru felul în care ar trebui să arate;
  • 8 din 10 fete și femei din România nu își dau seama de frumusețea lor naturală.
  • 76% dintre fetele care au o încredere scăzută în propriul corp stau cel puțin două ore pe zi pe rețelele de socializare.

 

Încrederea în sine în lumea selfie-urilor:

  • 11 ani este vârsta de la care fetele din România încep să folosească filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media
  • 74% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre fete folosesc filtre pentru a le face „să arate mai bine”
  • 76% dintre fete compară felul în care arată în fotografii cu pozele prietenilor apropiați și mai mult de jumătate dintre fete se raportează la influenceri și la celebrități din perspectiva felului în care arată în poze, dar și a numărului de like-uri și comentarii.
  • Faptul că își compară fotografiile cu ale altor persoane, are un efect negativ, 62% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc filtre deoarece nu consideră că arată la fel de bine fără aplicarea acestora.

În fața acestei probleme, simt că am nevoie de ajutor. Nu mă așteptam să fim vreodată în această situație. Am o relație superbă cu Sophia, cultivată în ani și timp dedicat ei. Până acum, aveam soluții la toate. Dar acum… simt că impactul celor din jur, al societății și culturii urbane actuale, toate astea încep să pună presiune pe ea, presiune pe care nu o mai putem gestiona doar în interiorul familiei, ci trebuie să ascultăm și sfatul specialiștilor.

Așa că salut din tot sufletul programul Ai încredere în tine” al celor de la Dove. Este un program dedicat tinerilor, părinților și profesorilor, care mi se par esențiali pentru un parteneriat funcțional în creșterea încrederii tinerilor.

În cadrul programului, pe 20 Octombrie, la ora 19.00, va avea loc un training pentru părinți, susținut de Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut. Vă puteți înscrie, și vă recomand cu tot dragul, în link-ul de aici.

Găsiți deja acolo o mulțime de articole utile (accesați link-urile de mai sus în funcție de interesul vostru) despre relațiile de prietenie și familie, despre construirea stimei de sine, despre cum să îți înveți copilul să abordeze social media, despre ce cuvinte să folosești ca să-l încurajezi și multe altele foarte interesante.

Noi vom fi online. Și te rog, chiar de data asta te rog, să fii și tu prezent! Pentru copiii noștri și pentru încrederea lor în sine!