Calmează-te, bărbate! Vei fi foarte bun și în meseria de părinte!

Vă spuneam că sărbătorile au fost la mine mai mult haos decât linişte. Muncă, musafiri, cadouri, muncă și tot așa. Parcă ne-am deschis pensiune în perioada sărbătorilor. Aproape toate rudele și prietenii au fost pe la noi… unul nu ne-a ocolit. Oameni fericiți suntem, ce să mai?

Ei bine, într-una din zile, au venit în vizită niște prieteni foarte buni, proaspăt căsătoriți. Încă n-au copii dar ne-au anunțat că anul acesta îl proiectează pe primul. „Mamă, felicitări! Mă bucur mult de tot pentru voi!”, le-am zis super entuziasmat.

La un moment dat, doamnele s-au retras la o poveste în sufragerie unde cel mic își făcea de lucru, iar noi, ca bărbații, am zis să ne cinstim cu un pahar de vin. Ne-am retras în balcon ca să poată și omul să fumeze o țigară. A început discuția abrupt, fără prea mari introduceri. Încerc să vi-o redau și mai vorbim după aceea.

-Auzi, George? Cât de greu e să fii tată?

-Măi… nu e ușor, mai ales că noi ne petrecem tot timpul cu el, dar e al naibii de frumos.

-Aha… De ce zici că nu e ușor?

-Că trebuie să fii mereu cu ochii pe el, să interacţionezi în permanenţă, să fii atent să nu întârzii cu masa, să fii atent să nu transpire, să nu stea în curent, să nu se înece cu un covrig, să bea sufiecientă apă, să te joci, să îl culci, să ieși la plimbare… Na, sunt multe. Cam tot ce îți poți imagina.

-Aha… Dar bănuiesc că nu e așa… full time job, nu? Adică te mai lasă să și vezi un film câteodată, nu?

-A… nu. Când e treaz el e filmul tău, cafeaua ta, ceaiul, mâncarea… El e prioritate.

-Hai, frate, și dacă vrei să mergi la toaletă? Nu stă și el cuminte până te întorci? Al tău nu face asta? Mă întreba cumva revoltat.

-Hahahaha, ce spui? Clar nu stă!!! Trebuie să fii foarte vigilent.

-Aha… Și noaptea vă trezește? Am auzit că ăștia micii nu le prea au cu somnul noaptea.

-Măi… noi suntem norocoși. Dormim tun toată noaptea și dimineața ne trezește la 8, 9. Cam așa… E super!

Prietenul meu mai sorbea din paharul cu vin și făcea ochii mari la mine.

-8, 9?? Frate… la ora asta mă întorc de pe o parte pe alta. N-ai cum… Râdea deja cumva speriat.

-Păi și dacă se trezea la 6, cum fac alții?

-Nu există așa ceva.

-Ehe… există…

-Şi sex? Iartă-mă că sunt indiscret…

-Măi… nu mai e ce a fost. Acum mai și programezi, ceea ce înainte nu se întâmpla, mai adormi arzând de dorință, dar e ok. O scoatem la capăt și cu asta.

-Aha… Dar… tu te-ai simțit pregătit pentru postura asta? De tată, mă refer.

-Iniţial am zis că va fi floare la ureche, că sunt mega, ultra pregătit. Așa cum spui tu acum. Am citit, am întrebat, așa cum o faci tu acum, dar când l-am adus pe pitic acasă mi-am dat seama că sunt ca un burete. Uscat și gol. Eram praf.

Cam asta în linii mari. Omul era cam neliniștit, dar mă lua în râs când îi spuneam ceva ce nu îi convenea. I-am și zis că nici măcar nu își poate imagina ceea ce va urma. I-am mai spus una, alta și fiindu-mi prieten bun, cunoscându-mă de ani de zile, parcă, la finalul discuţiei, omul meu nu mai părea la fel de încrezător. Parcă nu se mai simțea atât de pregătit. Parcă se panicase. L-am liniștit într-un fel oferindu-i propriul exemplu: „Vezi, frate? N-am murit și sunt mega fericit!”

Ideea e că nu te naşti pregătit pentru a deveni părinte. Nu contează cât citești, cât observi, cât analizezi alți părinți, copii sau situații. Al tău va fi total diferit faţă de oricare altul. Va face alte lucruri, va plânge altfel, va râde altfel, îi vor plăcea alte mâncăruri, alte jucării. Va fi unic! Pentru că așa trebuie să fie.

Da, prietenul meu va fi și el un burete uscat și gol. Va învăța cot la cot cu copilul lui. Va deveni un părinte bun, și mai bun, cel mai bun, cu fiecare zi pe care o va petrece alături de cel mic sau cea mică.

Degeaba ne amăgim spunând că suntem pregătiți 100% pentru a deveni părinți. Nu suntem… Ne dorim? Asta clar! Dar surprize vom întâmpina la tot pasul. Imprezivibilul, suspansul, enigma, întrebările și satisfacțiile imense vor dormi cu noi în pat, vor sta cu noi la masă.

Va fi ca-ntr-un film de maximă acțiune fără publicitate. Intens, total, pe viață! Asta e frumusețea. E cea mai minunată experiență pe care o putem trăi.