Bucate pe bază de lapte de capră. De ce? Pentru că e alimentul minune!

Se știe de mii de ani că laptele de capră este senzațional de sănătos. Cleopatra făcea băi în lapte de capră pentru a-și păstra frumusețea. Mii de ani mai târziu, s-a dovedit că avea dreptate. Laptele de capră crește producția naturală de colagen, iar acum o grămadă de companii cosmetice îl folosesc.

Părintele medicinei, Hipocrate, îl considera un lichid miraculos. Mii de ani mai târziu, s-a demonstrat că laptele de capră nu provoacă alergii sau intoleranțe alimentare și are o grămadă de beneficii la nivelul întregului organism, un conținut mai mare de vitamina A, important pentru imunitate, un aport serios în dezvoltarea creierului și a sistemului nervos.

10 beneficii ale consumului de

lapte de capră *

 

Laptele de capră crește densitatea osoasă

Conform unui studiu publicat în „American Journal of Clinical Nutrition”, adolescentele care au consumat lapte de capră, pe parcursul unui an, au avut o densitate osoasă mult mai mare decât cele care au consumat alt tip de lactate sau au luat suplimente pe bază de calciu. Acest aspect face ca laptele de capră să contribuie nu numai la întărirea sistemului osos, dar și la prevenția osteoporozei.

Laptele de capră susține sistemul cardiovascular

Fiind o sursă importantă de potasiu, laptele de capră ajută la prevenirea hipertensiunii arteriale și protejează împotriva ateroscleorzei. În plus, un studiu efectuat timp de 4 ani pe un eșantion de bărbați care au consumat lapte de capră a demonstrat că acesta a contribuit semnificativ la scăderea riscului de accident vascular cerebral.

Laptele de capră crește imunitatea

Seleniul din compoziția laptelui de capră susține puternic sistemul imunitar, crescând rezistența la infecții.

Laptele de capră are proprietăți antiinflamatorii

Laptele de capră este considerat un puternic antiinflamator natural, susținând sănătatea organismului. Acesta conține acid capric și acid caprilic, doi acizi grași esențiali care au puternice proprietăți antimicrobiene.

Laptele de capră susține sistemul digestiv

Produsele lactate obținute din lapte de capră au un conținut ridicat de probiotice, bacterii benefice care susțin flora intestinală, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care nu provoacă alergii și intoleranțe. În plus, este eficient în prevenirea cancerului de colon.

Laptele de capră aduce beneficii sistemului respirator

Hipocrate recomanda cura cu lapte de capră pentru persoanele care sufereau de afecțiuni pulmonare, studii ulterioare demonstrând că acesta are remarcabile proprietăți antimucolitice. De asemenea, s-a dovedit util în prevenția răcelilor și în grăbirea vindecării în cazul infecțiilor aparatului respirator.

Laptele de capră luptă contra cancerului de sân

Studiile au demonstrat că incidența cancerului la sân a scăzut cu 50% în cazul femeilor care au consumat mai mult lapte de capră și a scăzut cu până la 65% în cazul femeilor aflate la menopauză care l-au introdus în dietă, iar explicația vine din faptul că acesta conține o cantitate foarte mare de calciu natural.”

* sursă info

Noi folosim frecvent laptele de capră, în special în alimentația copiilor. Eu am descoperit în Grecia, brânza de capră, fie tare, clasică, fie feta și, de atunci, salata grecească e la mare cinste în casa noastră.

În România, Olympus mi se pare principalul furnizor de alimente pe bază de lapte de capră. Au o linie întreagă de produse și accesibile și premium: lapte de capră, lapte BIO de capră, iaurt de capră, unt de capră 82%, unt BIO de capră 82%, telemea de capră, sana de capră și kefir de capră.

În  plus, laptele lor provine de la ferme românești, de la animale crescute liber și păstrează toate valorile nutriționale ale laptelui proaspăt muls. O cană cu lapte de capră Olympus, spune compania, conține calciu în proporție de peste 52% din valoarea nutritivă de referință necesară unui adult zilnic, iar fosfor în proporție de 48%. Practic îți iei jumătate din mineralele necesare într-o zi, direct dintr-o cană de lapte de capră, produsă de ei.

Azi, la invitația lor, vă propun o serie de bucate pe care noi le facem frecvent în casă, alimente simple, ușoare, bune inclusiv pentru cină, alimente la prepararea cărora participă toată familia. Pentru că da, masa este mai gustoasă dacă o pregătești împreună!

SALATA GRECEASCĂ

Toată lumea știe să facă o salată grecească, ați zice. Nu e chiar așa și am învățat asta gustând câteva sute de astfel de salate în toată lumea. Sunt câteva mici secrete care fac diferența: calitatea legumelor, a bucăților de brânză de capră, a uleiului de măsline și a condimentelor folosite.

Chiar și modul în care tai legumele influențează gustul final. Deși sunt tăiate grosier, există o tehnică: bucățile de roșii trebuie să fie cele mai mari, apoi ardeiul- neapărat multicolor, apoi castravetele, iar ceapa julienne. Cele mai mici sunt măslinele sau caperele, la alegere.

Da, totul trebuie să se îmbine perfect, cu un aspect vizual impecabil. De ce? Pentru că mai întâi mâncăm cu ochii!

UNT AROMATIZAT CU BUSUIOC SAU ARDEI

Asta este specialitatea soției și ii iese foarte bine. Voi puteți adăuga ce plantă sau legume doriți. E simplu. Dai prin blender ardeiul, sau busuiocul, cu puțină sare și o linguriță de ulei de măsline, pasta obținută o amesteci ușor, cu lingura, într-un castron cu untul moale,  apoi îl pui în forme de gheață sau de aluat, important este să fie micuțe. Și îl bagi la frigider până revine la consistența clasică. A se servi rece, pe pâine fierbinte! Delicios!

TZATZIKI

Mult mai ușor de făcut decât de scris corect, sosul ăsta grecesc este genial într-un amestec de iaurt de capră cu castraveți si mărar. Sunt tot felul de rețete și utilizări încât nu voi insista prea mult. E mult prea simplu de gătit ca să înfruntați obstacole. Îl puteți servi singur sau ca garnitură la un souvlaki de pui sau purcel. În privința cărnii, noi o gătim în air fryer și iese delicioasă, dar sănătoasă.

Iar, la final, dacă vreți o cafeluță, pentru siestă, vă recomand un ice frappe cu lapte de capră. E fix ce trebuie!

Acestea fiind zise, sper că v-am inspirat în alegerea lactatelor pentru viitor și chiar și în privința unor alimente noi pe care să le faceți în familie.

Poftă bună!

Semnat Chef Taticool!