Atenție! Se dublează concediul paternal!

sursa foto: Shutterstock
sursa foto: Shutterstock

Știm cu toții că apariția unui copil în familie vine la pachet cu foarte multe probleme. Reguli noi, obligații noi, o viață nouă. Haos!

Mai există, însă, și vești bune pentru proaspeții părinți. Un proiect de lege vizează dublarea concediului paternal.

Concret, în momentul de față, pe baza certificatului de naștere al copilului, în primele două luni de la nașterea micuțului, tatăl, asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, poate solicita un concediu paternal de 5 zile.

Proiectul de lege propune creșterea concediului paternal la 10 zile.

proiect lege

(extras din propunerea legistativă pentru modificarea Legii concediului paternal nr. 210/1999)

PE TOATĂ PERIOADA CONCEDIULUI PATERNAL, TATĂL VA FI PLĂTIT INTEGRAL DE CĂTRE ANGAJATOR. deci 10 zile de concediu plătite, și nu doar 5.

Rămâne în vigoare și prevederea cu atestatul de puericultură. În prezent, concediul paternal se prelungește cu 10 zile pentru tații care au absolvit un curs de puericultură atestat. Acum, astfel de tați pot beneficia de 15 zile de concediu parental.

Pe noua lege, tații cu atestat de puericultură vor avea dreptul la 20 de zile.

Și încă ceva: pe legea veche, tații cu atestatul de puericultură aveau dreptul la un concediu extins o singură dată, chiar dacă deveneau părinți de mai multe ori.

Pe noul proiect de lege, concediul extins se aplică pentru fiecare copil în parte.

Proiectul de lege a fost aprobat de Senat. Mâine va intra în dezbatere la Comisia de Muncă din Camera Deputaților, urmând a fi dezbătut în plenul Camerei Deputaților. Dacă este votat,  proiectul va merge spre promulgare la Președintele României. Dacă și acesta își dă acordul, proiectul devine lege și se aplică după publicarea în Monitorul Oficial. De obicei, acest circuit durează în jur de 30 de zile.

Link-uri utile:

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i SHARE să-l citească toată lumea.

Poate te interesează și „TATĂL, OBLIGAT LA CONCEDIU PENTRU CREȘTEREA COPILULUI”