Nu există reţeta perfectă pentru a fi un tată bun. E aşa… ceva ambiguu şi rămâne la latitudinea fiecăruia. Până la urmă, dacă cel mic e fericit înseamnă că îţi faci treaba bine şi poţi să fii mândru de tine şi de performanţele tale. Încerci şi faci tot posibilul să-i dai o educaţie aleasă, îl vrei bine crescut, cu bun simţ dar să şi aibă o doză de ghiduşie în el. Îl vrei vesel, deschis, nu inhibiat, sociabil, aventuros, respectuos şi mereu cu zâmbetul pe buze.
Ei bine, de tine depinde. Fie că ai băiat sau fată, treaba e simplă: tot tu eşti tatăl şi trebuie să ai în vedere câteva repere destul de simple pentru a te percepe ca un taticool ce eşti.
Am să îţi dau câteva sfaturi şi crede-mă că nu le zic din cap. Nu, nu… E documentare la mijloc :). Şi ca să fim si internaționali, să mai furăm din experienţele celor din alte ţări, am dat o raită şi prin site-urile lor, pentru mai multă inspiraţie. Concluzia? Un tată e un tată, indiferent dacă stă în Congo, România, China sau Anglia.
Lista de mai jos te va ajuta să devii un erou, să te implici mai mult, să îi fi alături atunci când are nevoie, să fii primul sau măcar al doilea pe lista lui/ei de priorităţi.
Să începem:
-
Fii felul tău de tată.
Cum spuneam de la început, treaba asta cu “să fii un tată bun” e relativă şi diferă de la persoană la persoană. Repet: dacă cel mic e fericit, înseamnă că îţi faci treaba bine.
Până la urmă, „un tată bun pentru copilul tău” înseamnă să ajungi să îţi cunoşti odorul foarte, foarte bine. Să ştii ce îi place, cum îi place, ce vrea să descopere, ce vrea să înveţe, de ce anume e atras şi să îl ajuţi să se dezvolte. Degeaba îţi plac ţie maşinile dacă fiicei tale îi plac păpuşile. Pe bune… Secretul e să te laşi la mintea lui şi să te transformi dintr-un tată care impune respect şi poate puţină teamă, că na… unii taţi aşa sunt percepuţi, să te transformi în cel mai bun prieten.
Şi ce dacă vrea să îţi vopsească unghiile? Poţi să îi faci chiar tu manichiura. Crede-mă, găseşti dexteritatea necesară. Şi ce dacă vrea să alinieze toate maşinile în sufragerie de să nu mai ai loc să treci? Poţi chiar să îi construieşti un garaj. Ţie îţi place să asculţi muzică tare? Se poate la fel de bine să îi placă şi lui. Îţi place să meştereşti la maşină în weekend? Super! Implică-l şi pe el în tot ceea ce faci. Fotografia? Şi mai bine! N-ai de unde să ştii ce zace în el. Exemplele pot continua.
-
Fii implicat.
Cel şi cel mai important e să vorbeşti cu copilul tău. Să îi scormoneşti prin minte şi să fii la curent cu tot ceea ce gândeşte. Pune întrebări, insistă, ridică-i probleme, tratează-l uneori ca pe un om mare. Tu, ca tată, trebuie să le ştii pe toate. Trebuie să ştii cine îi sunt cei mai buni priteni, cum îi cheamă, ce fac părinţii, care e piesa lui preferată, filmul, distracţia, jucăria, bluza sau pantalonii.
Trebuie să ştii tot! Odată ce te implici atât de profund, iar cel mic vede în tine un stâlp pe care se poate baza, oferindu-ţi încrederea atunci când îţi povesteşte absolut tot, fii sigur că vei fi primul om la care va apela în caz de nevoie. Ce vrei mai mult decât atât? E ca şi cum ai câştiga medalia de aur la Olimpiadă după doar 2 zile de antrenament. O minune!
-
Ţine minte zilele importante şi fă un eveniment din ele.
Nu are sens să menţionez aici zilele de naştere sau sărbătorile, pentru că ştim cu toţii că alea se sărbătoresc în orice situaţie. Cu fast sau fără, se sărbătoresc.
Mă refer la zilele voastre importante. Un an de când a căzut primul dinte! Mâncaţi o prăjitură în cinstea acestui eveniment. 3 ani de grădiniţă, 5 de când a spus prima oară mama sau tata, 2 de când a făcut primii paşi. Prezintă-te cu o floare la prima serbare a fiicei tale, scoate-ţi băiatul în oraş, doar voi, ca băieţii, după prima competiţie la care participă, oricare ar fi ea.
Indiferent de ceea ce îţi trece prin cap şi crezi că e important, merită sărbătorit. Ieşiţi în oraş, la un loc de joacă, la un restaurant, oriunde vă place. În orice relaţie, fie că vorbim despre femei şi bărbaţi, părinţi şi copii, detaliile sunt cele care fac diferenţa! Nu rata momentele importante!
-
Implică-l în tot ceea ce faci.
Nu-l lăsa de-o parte pentru că e mic. Ai de mers la piaţă? Foarte bine, ia-l cu tine. Ştiu că singur ai termina cumpărăturile într-un sfert din timpul petrecut cu el acolo, dar pentru cel mic va fi foarte important să meargă cu tine.
Ai de scris un e-mail important? Explică-i şi chiar lasă-l să stea lângă tine, dacă are răbdare. Faci curăţenie? Dă-i şi lui o cârpă că nu păţeste nimic. Mergi la alergat în parc? Excelent! Nu uita acasă tricicleta. Îi va fi mai uşor să se ţină după tine, dacă e mic. Ai inţeles ideea. Implică-l în ceea ce faci ca să aibă un model bun de urmat. Până la urmă, dacă tu nu îl înveţi, cine să o facă?
-
Fii sincer cu copilul tău.
Nu-l subestima. Chiar dacă e mic, nu-l subestima. Ştii bine că minciuna are picioare scurte şi n-ai vrea să fii tu cel care îl dezamăgeşte pentru prima oară. Nu-ţi doreşti asta.
Şi să mai ai în vedere ceva: dacă tu eşti sincer cu el, la fel va fi şi el cu tine. Umbli cu ascunzişuri, la fel va face şi el şi atunci să te văd pe unde scoţi cămaşa. Aşa că atunci când te întreabă de ce faci un anumit lucru, spune-i-o pe aia dreaptă: “de ce foloseşti pompa în chiuvetă? Pentru că s-a înfundat şi trebuie reparată”. Nu îi spune, de exemplu, că încerci să salvezi o muscă…
-
Fă-ți timp să faci “nimic” cu copilul tău.
Când nu plecaţi pe undeva, când nu vă jucaţi, când nu meşteriţi şi doar staţi în faţa televizorului, fii şi atunci conectat cu el. Explică-i ce se întâmplă în filmul pe care îl urmăriţi, în desenele animate sau la documentarul acela interesant. Încearcă să îl implici şi în “nimicul” acesta, care este de asemenea foarte important.
-
Ia-l cu tine în bucătărie.
Cumva trebuie să înveţe că mâncarea nu pică din cer şi nu ai angajată o echipă întreagă de chefi care îţi prepară micul-dejun sau masa de prânz. Pune-i în mână o lingură şi un bol şi ai să vezi ce preparate minune îţi va pregăti. Lasă-l să se murdărească de făină, lasă-l să spargă ouăle, să frământe aluatul. Implică-l în ceea ce faci şi dă-i de făcut ceea ce e în stare să facă.
Se va simţi implicat şi foarte, foarte important. Va conştientiza că ai încredere în el. Cu toţii ştim cam cât de importantă e mâncarea, mai ales când ne e foame, aşa că şi el sa va simţi la fel de important.
- ORGANIZAȚI ÎMPREUNĂ VACANȚE.
Tututor ne plac excursiile şi mai ales copiilor. Că-i la munte, că-i la mare, e perfect atâta timp cât acolo vor învăţa lucruri noi, vor petrece timp cu voi părinţii şi vor vizita ceva interesant. Fă din excursia asta ceva memorabil.
Organizează un tresure hunt, dormiţi sub cerul liber, număraţi stele, faceţi o baie noaptea sau măcar băgaţi-vă picioarele în apa mării, alergaţi pe plajă, culegeţi scoici, faceţi un castel, etc… etc…
Implicaţi-l în toate activităţile şi concentraţi-vă atenţia cât mai mult asupra lui. Apoi, dacă mai aveţi bani, puteţi pleca şi singuri undeva. 🙂