#7DaysChallenge- rețete cu ingrediente sănătoase pentru toată familia

Hai că e ușor! Și distractiv, dacă îi implici și pe copii. La noi funcționează. Se gătește în casa noastră într-un mare fel! N-am să vă mint, așa că nu voi spune că eu le fac pe toate. Dar mănânc tot din farfurie de fiecare dată. 🙂 Cu adevărat responsabilă de bucătăreală este mama, iar soața face niște plating-uri geniale. Eu mai spăl vasele uneori sau tai cartofii. Copiii dau și ei o mână de ajutor, după puteri. Oricum e bine că, atunci când se gătește, ne implicăm toți.

Așa că vă las mai jos 7 rețete inspiraționale pentru fiecare membru al familiei.

Ingredientele sunt cumpărate din Carrefour, care au o listă lungă de produse atent selecționate și ambalate sub branduri proprii- Drag de România sau Carrefour Bio- sau cumpărate de la fermieri locali, ce respectă standardele cerute de Carrefour- Filiera Calității. Au absolut de toate, de la vită Black Angus, la somon, creveți și midii, până la carne de pui, mere, cartofi sau ouă.

Dar gata cu vorbăraia, să înceapă bucătăreala!

RETEȚE PENTRU FETE (ȘI NU NUMAI)

SALATĂ DE LEGUME ȘI BRÂNZĂ LA GRĂTAR

INGREDIENTE

2 vinete mici-medii, 4 roșii mari, 1 dovlecel mic, 1 zucchini mic, 200 g brânză – orice tip de brânză specialăpentru grătar, ulei de măsline, oțet balsamic, 1 cățel de usturoi zdrobit, 1 lingură de apă, 2 linguri sos de rodie (opțional), frunze de mentă, frunze de busuioc, sare, piper proaspăt măcinat

PREPARARE

Dacă stau bine să mă gândesc, nici nu contează ingredientele, legume să fie! Când ești la dietă, nici măcar grătarul nu trebuie să miroasă a purcel. Așa că le pregătiți fără urmă de grăsime și vă puneți pe băgat la ghiozdănel. Când rupeți brânza în dinți, vă puteți imagina că-i o friptură.

Secretul aici e sosul. Serios acum, pune într-un blender usturoiul cu puțină sare, ulei de măsline, apă, sosul de rodie și frunzele de busuioc și mentă, iese delicios. Inovat, testat, garantat! Și da, platingul contează. Vă confirmă asta un carnivor care a devorat o tavă de legume.

SALATA NICOISE

INGREDIENTE

250 g cartofi, 3 ouă, 250 g fasole verde, 1 ceapă, 1 salată verde mică, 200 g ton (noi preferăm bucățile mari de ton), 150 g roșii cherry, 100 g măsline negre, 3 frunze busuioc, 1/4 legătură pătrunjel, lămâie, 6 linguri ulei de măsline extravirgin, muștar, sare, piper

PREPARARE

Oare ce prepare complicată să fie?! Doar nu e Chateaubriand sau Wellington! E doar o salată! Hai bine, detaliez câteva aspecte: cartofii se fierb cu coajă, îi cureți după ce îi scoți din oală. Fasolea se fierbe și ea. Dacă este proaspătă, se fierbe 10-15 minute, apoi se scurge și se scufundă în apă rece cu gheață. Dacă este congelată, aveți nevoie de doar 3 minute de fierbere. Restul, ca-n imagine. Cu dichis, imaginație și atenție. Mai ales când scoți bucățile de ton din borcan, ca să rămână întregi. Tot pentru design, căci oricum sfârșesc și ele în bucăți mici.

Dressingul: toci fin busuiocul și pătrunjelul, le amesteci într-un bol cu uleiul de măsline, muștar și zeamă de lămâie. Și poftă să ai! Sau nu? Hai că, dacă arată ca în imagine, are trecere și la carnivori!

REȚETE PENTRU COPII ȘI, DACĂ MAI RĂMÂNE CEVA, ȘI PENTRU PĂRINȚII LOR

SUPĂ CREMĂ DE ROȘII

INGREDIENTE

1 kg roșii cărnoase foarte coapte, 2 cepe medii, 3 căței usturoi, 1 linguriță sare, 1/2 linguriță piper, 1 lingurăoregano uscat, 5 linguri ulei de măsline, 100-150 ml supă legume/ supă pui/ apă, 4-5 frunze busuioc, pâine prăjită, brânza feta/ telemea

PREPARARE

Pe mine mama m-a crescut ciorbar, așa că nu sunt fiert pe supe. Dar asta, chiar e genială. Secretul: să le și coci puțin. Detaliez mai jos.

Tăiem roșiile în jumătate. Le scoatem miezul și îl punem într-o sită. Punem roșiile într-o tavă de cuptor. Lângăele punem și felii de ceapă tăiate mediu și 3 căței de usturoi în coajă. Asezonăm totul cu sare, piper, oregano uscat, apoi turnăm ulei de măsline peste ele. Coacem roșiile 10-12 minute în cuptorul preîncălzit la 200°C sau până în momentul în care feliile de ceapă sunt moi. Între timp, trecem miezul de roșii prin sită pentru a scoate pulpa și suc de roșii curat, fără sâmburi. Punem într-un vas adânc roșiile coapte, ceapa, usturoiul curățat de coajă, sucul de roșii obtinut mai devreme și pasăm totul cu un mixer vertical. Strecurăm pentru a elimina cojile de roșii. Punem iar la fiert, adaugăm supa de legume (poate fi și supă de pui sau apă), frunzele de busuioc, gustăm și adaugăm sare, dacă are nevoie. După ce a dat în clocot 1-2 minute, oprim focul și mâncăm supa cât este caldă, cu pâine prăjită și cubulețe de brânză (feta sau telemea).

Repet: genială! Am ras două ulcele dintr-astea! Inspirația ne-am luat-o de aici.

GRIȘ CU LAPTE

INGREDIENTE

Griș, lapte, 1 pliculeț zahăr vanilat, gem/ dulceață/ cremă de ciocolată

MOD DE PREPARARE

Nu voi da eu această rețetă pentru că fiecare mămică sigur a făcut-o măcar o dată. Secretul nostru: copiii Taticool îl mănâncă rece, așa că e perfect să-l răsturnăm din bol și să-l decorăm cu dulceață, ca să fie mai atrăgător. La micul dejun sau chiar la cină.

REȚETE PENTRU ADEVĂRAȚII MÂNCĂCIOȘI

SPAGHETTI AGLIO OLIO E PEPERONCINO

INGREDIENTE

200 g spaghetti, 2 l apă, 2 lingurițe sare, 4 linguri ulei măsline, 3 căței usturoi, 1 ardei iute mediu (1/2 lingurițăfulgi de ardei iute), busuioc

PREPARARE

Sunt preferatele mele, iar mama este campion centură neagră în prepararea lor. Fiți atenți, că are un mare secret: păstrează din apa cu care le fierbe și o folosește ca sos!

Am pus pastele la fiert în apa cu sare. Le-am fiert cu 1 minut mai puțin decât scria pe ambalaj! Le-am scurs, dar am păstrat într-un bol 2 polonice din apa în care au fiert pastele. Am pus ulei într-o tigaie încăpătoare și am adăugat usturoiul tocat, apoi am pus tigaia la foc mic. Am adăugat și ardeiul iute feliat (fără semințe și vene). În momentul în care usturoiul a început să devină auriu pe margini, am pus apa de la spaghetti. Am adăugat busuiocul, apoi pastele. Am amestecat și le-am lăsat 1 minut pe foc, la foc mediu de data aceasta. Am presărat puțină sare și piper proaspăt măcinat.

Eu le mănânc extra- picante, dar asta ține de fiecare cât de curajos este.

ARDEI UMPLUȚI

Nici aici nu vă dau prea multe detalii pentru că fiecare gospodină are rețeta ei, poate chiar mai delicioasă decât a noastră. Ce recomand: ca ardeii să fie gătiți cu slană dintr-aia bună pe lângă și cu urme de ciuperci în interior, totul în cuptor, în oală autentică. Lângă ei, merge bine o smântână din abundență, o mămăliguță aburindă, un ardei dat naibii și un pahar cu vin alb sau mai multe. Mai multe ciuperci, zic.

TOCHITURĂ MOLDOVENEASCĂ

Hard way- iei carne proaspătă și prăjești la ea. Bagi și niște cârnați, mai mici sau mai mari. Și dai la cuptor. Cantitatea aici nici nu contează. Burtă încăpătoare să ai.

Easy way- iei direct de la Carrefour tochitură moldovenească, din gama Drag de România. Mai pui tu un cârnăcior în tigaie, să nu zici că n-ai gătit nimic.

Ori așa, ori așa. Voi alegeți. Important este să nu lipsească murătura, neică. Gogonica adevărată, morcovul și poate chiar varza cu moare cu tot. Și niscaiva usturoi. Întreg, să-l spargi în pumn sau direct în dinți.

Hai, poftă bună! Că iar mi s-a făcut poftă. Și mă întreb oare ce gătim diseară? Dau o fugă până la Carrefour și mă lămuresc acolo!