59% din pastele de dinți „pentru copii” dăunează copiilor! Există și soluții naturale

sursa foto: http://www.citygatedental.ie/prevention.php
sursa foto: http://www.citygatedental.ie/prevention.php

Suntem înconjurați de atât de multă poluare, de atât de multe chimicale, încât trebuie să fim foarte atenți. Nici măcar cu pasta de dinți nu mai e de glumit, mai ales când vine vorba despre copiii noștri!

Așa că trebuie să fim cu urechile ciulite, cu ochii în patru și să citim cu atenție etichetele. Sau să începem să ne facem în casă, cu mânuțele noastre, lucruri cât mai naturale, inclusiv pastă de dinți.

Ultimul studiu al APC-România spune că 59% dintre pastele de dinți pentru copii, analizate de ei, nu pot fi folosite pentru copiii cu vârste mai mici de 6 ani. 

Cum așa? Parcă pasta de dinți făcea bine dinților, nu?, că de aia o folosim! Și, totuși, în multe dintre cazuri, pasta de dinți le poate provoca mai mult rău copiilor decât bine.

ce nu trebuie să conțină pasta de dinți pentru copii

  • FLUOR„mărește riscul de cancer, afectează ADN-ul, inactivează enzimele din corp, accelerează îmbătrânirea, atacă sistemul imunitar și ar trebui evitat atât în pasta de dinți cât și în apă.”
  • GLICERINĂ„frecată de suprafața dinților, lasă o urmă foarte greu de înlăturat. Calciul și fosforul, minerale de care dinții au nevoie și sunt, în mod normal prezente în salivă, circulă constant printre dinți. Reziduurile de glicerină împiedică această circulație naturală, procesul de demineralizare și remineralizare naturală. Trebuie să vă clătiți de 20-30 de ori ca să se înlăture urmele de glicerină. Acest lucru accelerează formarea cariilor și a altor probleme dentare.” (spune Alec Blenche, Co-Owner și Co-Founder la Viața în verde viu.)
  • POLIETILEN GLICOL (PEG-URI)
  • PARABENI/ CONSERVANȚI
  • COLORANȚI SINTETICI
  • SODIUM LAURYL SULFATE (SLS)
  • FENOXIETALON
  • PARFUM SINTETIC
  • AROME SINTETICE

Mai mult, specialiștii spun să fim foarte atenți la termenul de valabilitate al produselor și, în general, să nu cumpărăm produse fără informații clare.

Pe de altă parte, dacă pe pasta de dinți scrie „Nu ingerați!”, cum ne vom convinge copilul să nu înghită pasta, în timpul spălatului? Așa că genul ăsta de paste TREBUIE evitat!

În plus, „Nu vă lăsați păcăliți de anumite mențiuni, cum ar fi: cea mai bună pastă de dinți pentru copii, dezvoltat împreună cu medicii dentiști, intervalul de vârstă pentru care este destinat un anumit tip de pastă de dinți, recomandări ale asociațiilor profesionale etc, care apar pe ambalajul unor paste de dinți, acestea sunt folosite numai în scop de marketing pentru a vă convinge să cumpărați acele produse.” spune Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele Asociației pentru Protecția Consumatorilor din România.

Pastă de dinți făcută în casă

Da, asta pare să fie soluția imediată și sigură pentru a-i proteja dinții copilului: să îi faci inclusiv pasta de dinți în casă. Loredana Kaschovits, antreprenor cosmetice naturale, propune câteva tipuri de paste sănătoase:

1. Pasta pentru dinți și gingii sensibile

50 gr argilă albă

50 ml glicerină vegetală

15 pic. ulei esențial mentă

15 pic. ulei esențial cuișoare

Se amestecă treptat glicerina și argila albă. Se adaugă treptat uleiurile esențiale. Produsul se depozitează într-un recipient închis la culoare, ferit de căldură.

2. Pastă de dinți pentru respirație plăcută

3 lingurițe bicarbonat de sodiu

2 lingurițe ulei de cocos

20-25 pic. ulei esențial de mentă

Se amestecă uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu până când amestecul devine omogen. Adăugați treptat picăturile până la gradul de aromă dorit. Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

3. Pastă de dinți pentru cicatrizarea rănilor:

50 gr argilă albă

50 gr bicarbonat de sodiu

50 gr glicerină vegetală

1/3 linguriță sare de mare fină neiodată

8 picături de ulei esențial de Tea tree

8 picături de ulei esențial de lavandă

8 picături de ulei esențial de cimbru

Se amestecă până se omogenizează. Adăugați treptat picăturile până la gradul de aromă dorit. Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

Subiectul ăsta cu spălatul pe dinți e chiar important pentru sănătatea copiilor noștri. Trebuie să înțelegem că e bine să-i încurajăm să se spele. În România, chestia asta lasă încă de dorit. Suntem codași în lume chiar și la spălatul pe dinți.

Ce ar mai trebui să știm? De exemplu cum să-i învățăm să se spele corect pe dinți!

Reguli pentru o curățare corectă a dinților

Dr. stomatolog Roxana Șerban spune:

4 luni – 2 ani

„Între 4-6 luni, încep să apară primii dinți. Periajul începe odată cu apariția dinților pe arcadă cu periuțe speciale de dimensiuni mici, cu peri fini, care ajută și la periajul gingiilor, care sunt sensibile în acea perioadă. La acea vârstă, părintele va peria copilul. Până la 2 ani, ar trebui să se definitiveze erupția dinților de lapte. Copilul este predispus la înghițirea pastei de dinți, deci se recomandă pasta adecvată vârstei, fără fluor.

2-4 ani

De la 2-3 ani, copilul trebuie să învețe să se perieze corect singur dar sub supravegherea părintelui, după 3 ani, se poate indica și o periuță electrică, potrivită vârstei.

5-7 ani

După 5 ani, poate începe erupția dinților definitivi. Atenție la primii molari care pot să fie confundați cu dinți de lapte de către părinți. Se recomandă sigilarea acestora după erupția totală. La această vârstă, folosesc tot periuțe pentru copii de dimensiuni mici și cu perii moi sau electrice. Vârsta optimă pentru primul control ortodontic este 7 ani. Până la vârsta de 7 ani, apar primii molari definitivi, care definesc mușcătura. Aceasta este perioada în care medicul ortodont poate evalua mușcătura completă.

8-12 ani

Continuă erupția dinților permanenți. Se recomandă sigilarea molarilor care apar la 12 ani. 

Copiii mici nu trebuie să doarmă cu biberonul în gură, dacă acesta conține substanțe dulci, deoarece pot să apară carii ale dinților temporari. Se va descuraja sugerea degetului sau a altor obiecte, care poate determina modificări ale poziției dinților sau a formei oaselor maxilare.”

*** Dacă ți-a plăcut articolul, dă-i share să-l citească toată lumea.

Poate te interesează și CE AR TREBUI SĂ ȘTII CÂND ALEGI UN ȘAMPON PENTRU COPILUL TĂU.