Am ajuns la finalul sezonului de „Vorbește lumea!”, în care am învățat împreună și am încercat să descoperim cât mai multe modalități de a deveni părinți mai buni, mai implicați și mai devotați, atât față de copiii noștri, cât și față de familie, în general.
Împreună cu voi, am învățat și eu, am pus în practică, am întrebat atunci când nu am găsit răspunsuri și am căutat soluții la multe dintre problemele cu care m-am confruntat sau pe care mi le-ați sugerat chiar voi, telespectatorii noștri.
Astăzi, vom face bilanțul acestui sezon cu cele mai importante 10 idei pe care le-am învățat cu toții.
10 idei importante pentru părinți
- Nu aglomerați timpul (și așa puțin al copilului) decât cu activitățile extrașcolare necesare. Nu-l suprasolicitați, pentru că nu va mai avea randament și, pe lângă faptul că veți arunca bani pe fereastră, va ajunge obosit, frustrat și nefericit. În schimb, este foarte important ca cel mic să practice un sport, fie că este balet, îmbinând pasiunea și mișcarea, fie că merge la atletism sau fotbal. Alegeți ceva ce îi place cu adevărat. Mișcarea, pe lângă faptul că îl va dezvolta armonios, îi va crește starea de spirit, obosindu-i corpul și odihnindu-i mintea.
- Timpul petrecut în fața ecranelor, tabletelor sau telefoanelor poate provoca dureri de cap la propriu copiilor și multe alte probleme de sănătate. De la encefalite, stări de greață, oboseală, pierderea vederii, obezitate și postură incorectă, până la afecțiuni mai puțin vizibile, cum ar fi izolarea socială, tulburări de atenție, dificultăți de concentrare și probleme cognitive. Prin urmare, noi, părinții, trebuie să fim foarte atenți cât timp stau cei mici pe telefon, tabletă sau la TV.
- Nu te poți relaxa nici măcar într-o vizită la țară, unde pot fi pericole la tot pasul, iar tu, ca părinte, trebuie să ai grijă și ești primul responsabil de orice pățește copilul tău, indiferent dacă te afli sau nu la fața locului. De la fosele septice, câinii agresivi, până la fructele sau legumele nespălate din grădină – toate acestea îți pot strica orele sau zilele pe care le-ai crezut a fi liniștite și relaxante.
- Certurile dintre părinți sunt doar ale lor, iar cei mici nu au ce căuta în preajma lor și nici nu trebuie să fie martori la aceste polemici aprinse, tonuri ridicate, reproșuri și, mai ales, jigniri și înjurii, care pot fi spuse în momente de nervi.
- Am mai învățat împreună că, în cazul unui divorț, copilul nu trebuie să devină marfă de schimb și nici să fie pus să aleagă între părinți. Mai degrabă, el are nevoie de sprijinul celor doi, deoarece perioada prin care trece este extrem de dificilă pentru el și îl poate lăsa cu sechele pentru toată viața.
- Cuvântul dat unui copil și promisiunea făcută trebuie respectate la fel de riguros ca și un contract cu FBI. Pe lângă iubirea necondiționată din partea părinților, copilul trebuie să aibă încredere totală în ei, să știe că se poate baza mereu pe tatăl sau mama lui, că aceștia îl vor asculta, înțelege și ajuta, indiferent de nevoia sau greșeala pe care a făcut-o.
- Și copiii pot avea relații toxice, iar un prieten care îl terorizează mereu, se victimizează, doar cere și nu oferă niciodată nimic la schimb, care încearcă să profite de pe urma copilului tău și mereu dă vina doar pe el, nu este deloc potrivit pentru o relație de prietenie. Tu, ca părinte, trebuie să intervii și să-ți protejezi copilul.
- Jocurile, timpul petrecut în familie, plimbările, vacanțele, discuțiile și orice gest de afecțiune care arată grijă, respect și implicare între cei doi soți vor fi un pământ fertil și un exemplu pentru familia și relația viitoare a copilului tău. La fel de mult, nepăsarea, indiferența, tonul ridicat sau agresivitatea adulților din jurul său îl vor influența negativ.
- Atunci când nu mai aveți idei, scoateți artileria grea – toate jocurile, pasiunile și activitățile pe care le făceați voi în copilărie, de la felicitările trimise la aniversări și sărbători, până la Războiul Stelelor și drumeții pe munți sau picnicuri în natură. Povestiți-i despre voi, despre tot ce v-a plăcut, v-a marcat sau v-a traumatizat. Copiii păstrează pentru totdeauna povestirile pe care le aud în copilărie, mai ales dacă sunt spuse de cei dragi.
- Creați-vă cât mai multe amintiri și faceți cât mai multe lucruri împreună. Dormiți în cort, faceți foc de tabără, mergeți la cules de ciuperci și multe alte activități semnificative pentru suflet. Toate acestea se vor imprima în memoria copilului, îl vor dezvolta și chiar îl vor inspira atunci când va deveni, la rândul său, părinte.
Să nu uităm: cresc atât de repede! Mâine-poimâine vor deveni complet independenți și nu știi în ce colț de lume îi va duce viața, și vom fi noi cei care vom tânji după câteva ore cu ei.
Cel mai important, nu vă surmenați și nu adunați în voi oboseală și frustrare. Nu vă fie rușine să cereți ajutorul prietenilor, bunicilor sau altor cunoștințe de încredere. Să crești un copil nu este deloc ușor, iar ca părinți, aveți nevoie de pauze, de timp pentru voi înșivă, de ieșiri cu soțul sau soția, de vacanțe în doi. Am spus-o mereu și o susțin în continuare: parinți odihniți și mulțumiți înseamnă copii minunați și familie fericită.
Să crești un copil nu este o pedeapsă, ci o bucurie și așa ar trebui să rămână. Așa că, bucurați-vă unul de altul, când aveți ocazia și vă permiteți, mergeți într-o vacanță sau o escapadă romantică, vizitați un muzeu, încântați-vă sufletul cu un concert sau un spectacol de teatru, fără să vă simțiți vinovați sau triști. Le meritați pe deplin, sunt importante, sunt o fundație solidă pentru familia voastră.
Amintiți-vă că sunteți modele pentru copiii voștri și că influențați în mod semnificativ viața lor. Fiți prezenți, iubiți-i și susțineți-i în fiecare pas al drumului lor și veți crea o legătură puternică și o relație de încredere pe termen lung.