Ideea că nașterea unui copil ar trebui să întărească o familie se dovedește uneori a fi eronată: există cupluri care se despart la puțin timp după nașterea primului moștenitor. De ce se întâmplă acest lucru și este oare posibil să-ți salvezi relația?
Putem identifica mai multe motive principale de divorț, care pot surveni după nașterea unui copil.
-
Probleme dinainte
Primul motiv pentru divorț este că au existat probleme în relație cu mult înainte de sarcină. Unele femei vor să nască nu neaparat din dorința de a deveni mame și de a dărui dragoste copilului, ci de teama că soțul lor le va părăsi. Și astfel încearcă să-l păstreze, fără să-și dea seama că nașterea unui bebeluș este o nouă provocare pentru cuplu. Și dacă acesta are deja probleme, el nu va face față.
Alte familii, din contră, se formează pe fondul unei sarcini. Din simțul datoriei, din frica de condamnare sau din alte motive care nu au nimic de-a face cu dragostea. Doar că, pe un astfel de „pământ” este destul de greu să construiești o relație armonioasă și de lungă durată. Dar asta nu înseamnă că nu există și excepții, desigur.
-
Roluri greu de acceptat
O căsnicie se poate destrăma din cauza faptului că femeia și bărbatul nu au reușit să se adapteze noilor roluri din viața lor – de mamă și tată. De multe ori, unul dintre ei își dorește copilul mai mult decât celălalt. Drept urmare, al doilea soț nu este pregătit pentru schimbările care vin peste el și nu se simte încă părinte. El vrea să rămână în continuare soț, partener, iubit, să dea timpul înapoi, să facă ce vrea, să vină când vrea acasă, să plece unde vrea și când vrea. Pentru el totul s-a schimbat și, în mod inconștient, el dezvoltă o atitudine negativă față de copil, considerându-l motivul acestor schimbări radicale ale vieții lui.
-
E mai greu decât și-au imaginat
Se întâmplă ca soții să-și dorească ambii un copil, dar habar nu au ce presupune asta și nu sunt pregătiți din punct de vedere psihologic pentru a fi părinți. Nopți nedormite, plânsete, lipsă totală de viață socială, cariera pusă în pericol și multe altele pot declanșa cutremure serioase în orice cuplu.
De aici certuri și reproșuri, sentimentul că al doilea partener este mai puțin implicat în procesul de creștere, că doar tu trebuie să le faci pe toate, iar toate astea la un loc pot duce foarte usor la separare.
-
Oboseala
Și oboseala fizică a părinților este un factor care poate afecta destul de mult relația. Este foarte greu de depășit pentru un cuplu perioada până când copilul împlinește vărsta de un an, el trebuie alăptat, plânge noaptea, are colici, îi cresc dinții.
-
Bărbatul nu-și înțelege soția
Motivul principal al divorțului poate fi faptul că bărbatul nu poate accepta că o femeie trebuie să se recupereze fizic și psihic după naștere. El nu înțelege că femeia lui nu mai este doar o soție, ci și mama unui nou-născut, care necesită multă atenție, care nu știe nici să meargă singur, nici să mănânce și nici să-și poarte singur de grijă. Iar unii bărbați au pretenția să li se acorde aceeași atenție și îngrijire ca și înainte, fără să-și dea seama că femeia lui are o nouă prioritate. A avea grijă de un bebeluș poate fi destul de epuizant. Ca femeie, nu mai ai nici pe departe timpul tău ca înainte. Uneori, dușul de 5 minute poate fi singurul răsfăț pe zi.
* * *
Toate aceste piedici de mai sus pot fi un hop serios pentru orice cuplu. A avea un copil este o revoluție psihologică și ne modifică atitudinea față de aproape orice. Prioritățile sunt rearanjate, rolurile se schimbă și relația dintre libertate și responsabilitate este reconsiderată.
Proaspeții părinți dorm puțin, atenția lor este toată redirecționată către bebeluș, iar intimitatea celor doi retrogradează în partea de jos a listei de priorități. Este imposibil să te pregătești pentru asta. Toate cuplurile trec prin această criză. Unele fac față acestui test, altele ajung la divorț.
Ce pot face tinerii părinți ca să-și mențină familia, obișnuindu-se ușor cu rolul de părinte și, în același timp, să-și păstreze sau să-și reinventeze iubirea?
-
Iubirea – principalul stâlp al relației
Nu porni într-o familie cu stângul. Nu te căsători din obligație, de gura lumii sau pentru că așa vor părinții. Ascultă-ți inima și sufletul. Orice căsnicie va avea multe urcușuri și coborâșuri de-a lungul vieții. Dacă nu se bazează pe sentimente sincere, sacrificiu, grijă și respect, nu va rezista nici dacă cei doi soți aleg să nu aibă copii.
-
Pregătiți-vă dinainte pentru copil
Este vital să vă pregătiți din timp pentru nașterea bebelușului, atât fizic, cât și mental. Aceasta include să discutați despre responsabilitățile ambilor soți, să urmați cursuri pentru viitorii părinți, să citiți literatură de specialitate sau să vizionați filmulețe. Puteți să apelați și la ajutorul unui specialist care vă va oferi multe informații despre sarcină, naștere sau lăuzie. Este important să discutați dinainte dacă veți avea nevoie de o bonă sau de o menajeră și ce rol vor juca bunicii.
-
Nu avea așteptări false
Pentru a evita „credeam că ești așa”, „mă așteptam la altceva”, discută cu partenerul tău ce interese urmărește, ce este el sau ea cu adevărat, ce vrea și ce ar putea să facă.
Este foarte important să privim în același fel momentul nașterii unui copil. Dacă un soț își dorește acest lucru, iar celălalt este categoric împotrivă, atunci cum ai putea să crezi că relația va rezista?
-
Cereți ajutorul
Discutați despre ajutor după venirea pe lume a copilului, fie că apelați la o bonă, la o soră mai mică sau la bunici. Proaspetele mămici se desprind foarte greu de copil, dar nu trebuie s-o facă pentru mult timp. Poate apela la ajutoare pentru câteva ore într-o săptămână sau o dată la câteva zile. Fie că merge la coafor, la cumpărături sau doar pentru a se plimba și a sta puțin cu propriile gânduri. Aceste momente vor face minuni cu psihicul ei.
-
Nu uita de partener
Nu-ți neglija rolul de soț sau de soție. Nu sunteți doar părinți, ci și doi oameni care se iubesc. Este important să mențineți o medie între a fi părinte și calitatea de soț, să vă împărtășiți sentimentele, să vă oferiți afecțiune. Luați cina în doi, gătiți împreună, oferiți-vă mici surprize romantice și aveți grijă unul de celălalt.
-
Formați o echipă
Când doi oameni devin părinți, ambii parteneri au o cauză comună. În prezent, tații participă activ la pregătirea pentru naștere, la naștere și la îngrijirea copilului. Dacă vă împărțiți treburile casnice în mod egal și vă ajutați reciproc, ambii veți avea un sentiment de îndeplinire a unei sarcini comune, iar asta sudează cel mai bine o relație.
-
Învață să negociezi
Găsirea unor soluții este o abilitate foarte importantă în relații. Trebuie să cădem de acord și să discutăm toate aspectele: cum ne petrecem timpul, cum cheltuim banii, cum supraviețuim toți trei și cum facem față schimbărilor. În loc să acumulați nemulțumiri, este mai bine să începeți un dialog constructiv, să discutați problemele și să căutați rezolvări sau să ajungeți la compromisuri. În niciun caz, o frustrare nu trebuie lăsată la mocnit.
-
Adaptați-vă la noua viață
Conștientizarea că viața după nașterea unui copil nu va mai fi niciodată la fel nu vine imediat. Este mai dificil pentru bărbați: spre deosebire de femei, natura nu i-a înzestrat cu hormoni care să le dezvolte rapid calitatea de părinte. Tata are nevoie de mai mult timp pentru a se adapta, de aceea, trebuie lăsat să-și intre treptat în noul rol.
Datorită contactului constant și apropiat cu copilul, mama este expusă în permanență la o suprasolicitare emoțională. Hormonii feminini îi permit să reziste lipsei constante de somn, dar impactul stresului este încă foarte mare. Chiar și cea mai echilibrată femeie poate deveni plângăcioasă și capricioasă după naștere. De aceea, rolul partenerului este s-o înteleagă și s-o ajute să depășească cât mai ușor aceasta perioadă.
-
Ieșiri în doi
Planifica-ți-vă timpul astfel încât să aveți o seară liberă la fiecare 6-8 săptămâni doar pentru voi. Lăsați copilul cu bunica sau angajați o bonă și ieșiți toată seara pentru a vă distra și nu vă faceți griji că trebuie să ajungeți repede acasă. O astfel de ieșire vă va oferi un sentiment de relaxare și vă va aminti de viața voastră dinainte. Copiii îți schimbă programul, dar asta nu înseamnă că întreaga ta viață ar trebui să-i fie dedicată.
-
Fă-ți timp doar pentru tine
Asigură-te că partenerul tău are măcar puțin timp doar pentru sine. Fie că este vorba de o bere cu amicii sau de-o bârfă cu fetele. Fiecare persoană are nevoie de un timp doar al lui pentru a-și simți integritatea. Și aceasta este o condiție importantă pentru menținerea unei relații de viață într-un cuplu.
Nașterea unui copil este evenimentul principal din viață pentru majoritatea oamenilor. Dar, copilul vine la pachet cu multe provocări și încercări pentru orice cuplu. Cei doi părinți, din motive obiective, sunt nevoiți să-și schimbe stilul de viață, programul, obiceiurile – iar pentru unii acest lucru devine o problemă.
Prin urmare, adesea au nevoie de mai mult timp pentru a se adapta, iar cheia principală pentru a-și salva familia este să găsească echilibrul între calitatea de părinte și relație. În ciuda faptului că ați devenit tată și mamă, nu trebuie să uitați că sunteți și soți, prieteni, iubiți, doi oameni apropiați. De aceea, aveți încă o sarcină separată și importantă – să vă dedicați timp și emoții unul altuia. Cu cât investiți mai mult în relația voastră în această perioadă, cu atât va fi mai bine pentru toți trei.
foto credit – CristianAndrei.ro