Vara s-a sfârșit, iar odată cu ea s-a terminat și vacanța mare. Tot ce putem face e să tragem linie și să analizăm cele bune, dar și cele mai puțin bune, încercând să concluzionăm ce am făcut bine și unde am greșit.
În această vară, noi, familia Cruceru, am avut parte de toate: de vacanțe împreună cu tot familionul, în care am colindat și am vizitat tot ce am putut, vacanță all-inclusive, unde doar am dormit, ne-am bălăcit și am mâncat, dar și de tabere: una doar pentru Sophia, iar alta pentru ambii copii împreună cu bunica, timp în care doi părinți obosiți s-au bucurat în decursul unei săptămâni pe deplin de liniștea din casă și de ei doi.
Cum facem să evaluăm corect o vacanță și să nu repetăm greșelile pe care le-am făcut, să tragem concluzii ca data viitoare să evităm unele lucruri mai puțin plăcute? Ce trebuie să aibă în vedere orice familie atunci când vine vorba de vacanță?
- Vacanța de colo-colo este genul de vacanță în care nu se stă doar într-un loc, doar la o singură plajă sau hotel, ci colinzi și te plimbi dintr-un loc în altul, fie cu mașina proprie, cu una închiriată sau cu transportul în comun local. Schimbi stațiunile și plajele în fiecare zi, mănânci în alte locuri, experimentezi, cu alte cuvinte. Poți schimba cazarea la câteva zile, fără să fii legat de o localitate anume.
Aici aș încadra vacanța noastră din Zakynthos, unde ne-am plimbat și am vizitat foarte mult. Am încercat să împăcăm și capra și varza, am găsit locuri frumoase pentru copii, peisaje extraordinare și zone de plajă (unde doamna Cruceru s-a bronzat și a uitat de serviciu), am încercat tot felul de bucate, de la cele europene, internaționale până la cele locale.
Avantajele unei astfel de vacanțe este că nu te plictisești, ai mereu ceva nou de văzut, experiențele sunt senzaționale, de la diversificare culinară, până la culorile nisipului de pe plajă.
Dezavantajele pot fi: oboseală, am sărit peste multe mese, uneori am ratat anumite lucruri pe care ni le-am propus sau am făcut mai multe decât prevăzusem. Noi am stat în același hotel, dar dacă decideți să schimbați des cazarea, luați în calcul făcutul și desfăcutul de bagaje. A fost destul de greu de dus pentru Dan Christian, în schimb, a fost o încântare pentru Sophia.
De asemenea, au mai existat polemici în ceea ce privește locul pe care urma să-l vizităm, programul de trezire și de masă, unul voia plajă, altul voia scufundări, unul voia fructe de mare la un restaurant cu specific, altul voia paste și pizza. În concluzie, ne-am întors mai obosiți decât am plecat, dar cu imagini și peisaje de nedescris și cu amintiri pentru toată viața. Așa că, am decis ca următoarea plecare să fie într-un resort all-inclusive.
- Vacanța all inclusive este genul de vacanță la care părinții ar trebui să apeleze atunci când au copiii mici, le ai pe toate la îndemână: piscine de copii mici, piscine de copii mari, tobogane, discotecă, distracție pentru toate vârstele și, cel mai important, mâncare la orice oră din zi și din noapte pentru toate gusturile.
Cât despre mâncare, de fiecare dată când am mers într-un resort all inclusive, oriunde întorceam capul, inclusiv uitându-mă la copiii mei în farfurie, toți fără excepție, aveau doar paste și cartofi prăjiți. Degeaba încercam noi să le spunem că am plătit acele macaroane la preț de caviar, nu aveai cu cine să te înțelegi. Dar, măcar în felul acesta, nu ne am bătut capul cu mâncarea și nici nu am plătit porții pe care le-am lăsat neatinse pe masă. Noi am ales anul acesta Bodrum Turcia, o vacanță care le-a plăcut la nebunie copiilor. Cei mici chiar se distrau: aveau activități pentru toate vârstele, aveau bălăceală, puteau interacționa și cu alți copii de vârsta lor.
Avantajele sunt că nu ai niciun stres, ești total relaxat, liniștit și odihnit. Te trezești la orice oră vrei, te culci când vrei, mănânci ce vrei și când îți poftește stomăcelul.
Dezavantajele unei astfel de vacanțe sunt: ești zero din punct de vedere cultural și intelectual, maximum ce poți e să citești un roman polițist, prăjindu-te la soare. Nu faci decât să stai pe un șezlong, să-ți urmărești și supraveghezi copiii și să revii acasă cu 2‑3 kg în plus.
Chiar dacă nu avem motive să ne plângem, după 2 zile, eu și cu Sophia ne-am cam plictisit. Soția a fost ceva mai fericită, după un an greu și obositor, tot ce își dorea era să lenevească la soare, să doarmă cât mai mult și să nu audă telefonul sunând. Aveam facilități de spa, masaj, dar și sala de sport.
Cel mai bine a rezonat cu all-inclusive-ul juniorul. N-ar mai fi plecat de acolo, puteam să-l las și să-l recuperez anul următor. Nu s-ar fi plictisit și, posibil, nici nu ne-ar fi simțit prea tare lipsa.
- Taberele pentru copii. Vă povesteam într-un articol că, Sophia a fost plecată cinci zile într-o tabără la Londra la un concurs de debate. A fost prima ei plecare într-o țară străină fară noi. Timp de 5 zile a trebuit să se descurce singură, să-și gestioneze singură banii, să-și aleagă hainele cu care se îmbracă, să-și facă prieteni noi, să vorbească doar engleza.
Am fost extrem de mândri de ea, chiar dacă ne-am topit de dorul ei și am stat cu inima strânsă de la plecare până când nu am luat-o în brațe la Sosiri în Otopeni.
- Adult-only acasă sau „Dragă, am trimis copiii în tabără”. În fiecare vară obișnuiam să-mi fur soția câteva zile doar pentru mine și să plecăm undeva doar noi doi. Anul acesta i-am trimis pe cei mici 5 zile, împreună cu bunica, într-o tabără, iar noi părinții ne-am bucurat, după ani de zile, de o liniște în casă, care aproape că îmi “zgâria” timpanul.
Nu a mai văzut casa noastră atâta liniște de ani buni. Nici jucării împrăștiate, nici mofturi la mâncare și nici sirene de mașini și avioane, imitate perfect, cu sonorul la maximum, de un băiețel de 4 ani. Până și noi vorbeam în șoaptă ca să nu stricăm vraja. Am dormit, am văzut filme, ne-am întâlnit cu prietenii, am savurat un vin bun. Chiar ne-a plăcut, aș repeta cu plăcere momentele și nu mă simt vinovat de asta.
Dacă ar fi să tragem linie și să evaluăm tot ce am făcut în această vară, concluziile sunt:
Am bifat:
- Atracții pentru copii.
- Cazări prietenoase pentru familii
- Am fost mereu în siguranță
- Meniuri diversificate
- Confort și facilități
- Ambianță relaxantă
- Experiențe pozitive
Ce ne-a lipsit?
Concluzia supremă a verii a fost că, începe să se vadă tot mai mult diferența dintre cei doi copii ai mei. Soph a crescut, are alte interese, se uită cu alți ochi către lume, își dorește activități educaționale, vrea să cunoască și să afle cât mai multe lucruri, iar Dan Christian este la vârsta la care primează distracția, bălăceala și prezența celor doi părinți.
Așa că, pentru a-mi consolida și mai mult relația cu fiica mea și a mă conecta la un alt nivel cu ea, pentru a-i demonstra cât de mult o iubesc și cât de mult înseamnă pentru mine, am decis ca următoarea destinație să fie doar pentru noi doi. O vacanță exclusiv tată-fiică unde vom petrece timp împreună, în același timp, vizitând și bucurându-ne de lucruri inedite.