Urania Cremene: “Copilul nu e obligat să-și iubească frățiorul mai mic”

Preocuparea mea principală în momentul de față este despre cum așez lucrurile în familia noastră astfel încât să-i găsim bebelușului locul său, fără a știrbi din dragostea și timpul pe care i le acordăm Sophiei.

Am citit, zic eu, destul de mult despre asta, ne luptăm să găsim timp pentru activități doar cu ea, să avem acele momente tată- fiică sau mamă- fiică, în care îi arătăm cât de mult o apreciem, căutăm să nu simtă apariția bebelușului ca pe ceva negativ, ceva care îi ia ei din dragostea noastră.

Nu e ușor.

Tocmai de aceea, pentru mine, dar și pentru voi, am invitat-o pe Urania Cremene să ne dea câteva sfaturi. Îmi place maxim de ea, este unul dintre cei mai faini experți în parenting din România și spune lucrurilor pe nume.

Vă rog să priviți interviul. Este un prim moment dintr-o serie de subiecte pe care le-am discutat cu ea. Eu zic că merită din plin să-l vedeți.

“Gelozia este inerentă”

URANIA CREMENE

Gelozia este necesară supraviețuirii. Ne naștem cu ea, este în ADN-ul nostru, ne face să luptăm pentru ce e al nostru, ne face să supraviețuim.

Da, asta spune Urania Cremene și, evident, că are dreptate. Așa că, dragă părinte, când aduci al doilea copil acasă, nu trebuie să te ia prin surprindere gelozia copilului mai mare. Va apărea și va trebui să o tratezi ca pe orice alt lucru din casa ta. E ceva normal, așa că nu trebuie să te sperii.

Explicațiile detaliate ale Uraniei, în video.

“Copiii nu gândesc abstract. Ei cred că iubirea părinților este limitată și pierd din ea.”

Urania Cremene

Da, aici este marea provocare. Cum îi explici copilului că sacul de iubire al părinților e fără fund. Că, de fapt, odată cu apariția unui bebeluș, cantitatea de iubire din casă nu scade, ci, din contră, crește. 

Da, simt asta chiar eu, care mă temeam fix de acest lucru. Că nu voi fi în stare să-mi împart iubirea între cei doi copii, după ce, timp de 7 ani, i-am oferit Sophiei toată dragostea mea, maximul meu de iubire.

Odată cu apariția bebelușului, însă, de la zi la zi, am observat că sufletul meu produce și mai multă iubire. Că-i pot oferi același maxim Sophiei, dar și lui Dan Christian. Că am rezerve nelimitate.

Despre cum să-i explici vizual copilului mai mare acest fenomen continuă să urmărești clipul cu Urania.

“Nu e treaba copilului mai mare să aibă grijă de bebeluș. Dar implică-l dacă își dorește asta!”

Urania Cremene

Dacă tot petrecem mult timp cu bebelușul, ce facem cu cel mare? Ca să nu se simtă exclus, implică-l în îngrijirea nou-născutului. În joacă, fără mari responsabilități, dar într-un fel în care să se simtă parte a noii familii. Că doar el este de câțiva ani buni membru, așa că nu trebuie dat la o parte.

Exact asta facem noi cu Sophia. Nu e treaba ei să aibă grijă de bebe, nu este responsabilă și nici obligată de ceva sau la ceva, dar este binevenită să ajute. În fiecare seară, la băița bebelușului, Sophia îmi dă șamponul, stă lângă mine, privește și, la final, ea îl piaptănă pe bebe. Toate astea doar pentru că și le dorește.

“Fratele mai mare nu este obligat să iubească bebelușul!”

Urania Cremene

Da, da, ați citit bine. Nu-i îi poți cere copilului mai mare să țină la frățiorul său din prima clipă. E firesc să nu-l iubească, totul se construiește în timp. Are Urania o glumă faină despre asta. O găsiți în video.

Și da, la fel de normal, copilul mai mare poate face o criză de nervi, după ce apare bebe. Sophia a făcut-o chiar în prima seară, când mami a rămas în spital cu bebe, iar noi doi ne-am dus acasă.

Dar, cu foarte multă empatie, i-am explicat. Am strâns-o în brațe, i-am povestit de ce mami nu poate merge acasă, dar că va veni în câteva zile și că, oricum, a doua zi ne întorceam la spital. A trecut totul, și-a revenit. Dar a avut nevoie de vreo 15 minute de lacrimi și tristețe ca să-i facă loc, în mintea și sufletul ei, lui bebe.

Empatia noastră, răbdarea noastră, calmul nostru au fost ingredientele necesare pentru eliminarea crizei. Doar așa putem depăși astfel de momente.

Plus că e nevoie de timp. O spune Urania. Timp, timp, timp. Pași mici, fără așteptări imense de la o zi la alta, ci cu evidențierea progreselor făcute.

Și cu dragoste, multă dragoste pentru toți cei mici și mari din casă!

…….

Urania Cremene are o experiență de peste 15 ani ca trainer și public speaker, iar în ultimii trei ani, a organizat peste 300 de seminarii gratuite de parenting, conferințe și workshop-uri intensive la care au participat peste 70.000 de părinți din toată țara.

O găsiți pe site-ul personal- www.uraniacremene.ro sau la radio Itsy Bitsy, în fiecare joi, de la 15.00 la 16.00.