Știu că titlul sună ca un fake news. Asta aș fi crezut și eu, dacă nu aș fi ascultat-o înainte pe Urania Cremene.
Pe bune, ce idei miraculoase poate avea cineva despre cum ar trebui să fie la mine în casă?
Știm cu toții că relația de cuplu are de suferit după ce apare un copil. Cel puțin primele șase luni, mama este dedicată exclusiv copilului, poate avea și depresii, iar soțul se simte neglijat.
De multe ori, cuplurile sunt puse la grele încercări și unii dintre ei chiar cedează.
Un copil nu salvează o căsnicie, ci din contră. Chiar poate să o distrugă.
Totuși, dincolo de sfaturile generale, alea cu fii mai bun, fii mai implicat, caută să ai răbdare, susține-o etc, sfaturi care, hai să fim serioși, că le știm cu toții și zicem că n-au nicio legătură cu căsnicia noastră, ei bine, dincolo de toate sfaturile astea, cei doi părinți chiar pot face mici lucuri care îi pot readuce cu zâmbetul pe buze în privința relației.
Vă rog să o ascultați pe Urania Cremene, autoarea programului All about parenting. Am stat de vorbă cu ea și, sincer, mi-a dat/ ne-a dat niște sfaturi chiar mișto. Chestii dintr-alea la mintea cocoșului, dar pe care nu le faci. Pentru că… na, ești stresat cu bebelușul, ești prea ocupat, ești prea prins în probleme.
Ei bine, fă-le! Ascult-o pe experta asta că bine le zice! Și zău că vă veți reveni ușor, ușor!
SE MUTĂ SOȚIA DIN DORMITORUL CONJUGAL? DU-TE DUPĂ EA!
O recunoaște chiar Urania și, până la urmă, e normal. Multe femei se dedică complet creșterii copilului nou- născut în primele luni.
Unele chiar pleacă din dormitorul părinților și se mută în camera copilului. Să aibă grijă de el mai repede, să-i fie lui bebe mai bine.
Iar soțul are de suferit. Pentru că, fără să-și dorească asta, ajunge să simtă că e pe locul al 15-lea, deși până ieri, era pe locul 1, fără pic de concurență. Așa că trebuie să ia măsuri. Da, el, bărbatul, stâlpul. Să se ducă după soață, să se implice și să-i spună tot ce are pe suflet.
Urania Cremene: “E nevoie de multă comunicare. Și le-aș spune bărbaților să nu se lase abandonați. Să insiste! Adică soțul poate fi pro-activ în a ajuta și, dacă ea se duce spre camera copilului, să se ducă după ea, să doarmă acolo împreună, să pună o saltea pe jos, dacă altă soluție nu este! Dar să rămână prezent lângă ea, chiar dacă încă nu își simte locul și rolul.”
APELATIVELE “MAMI” și “TATI” NU AU CE CĂUTA ÎN RELAȚIE
Fiecare cuplu e diferit. Un cuplu care are puțini ani de relație și în care flacăra e încă vie va trece, teoretic, mai repede peste șocul bebelușelii. Acolo unde relația este veche și are, deja mari probleme, cu siguranță apariția copilului nu va ajuta.
Dar, dacă cei doi încă se iubesc, atunci există soluții.
De exemplu, spune Urania, cei doi părinți trebuie să se apeleze la fel ca înainte de naștere. Trebuie, fie și prin acele cuvinte simple precum “iubitul meu” sau “iubita mea” să-și amintească de faptul că mai întâi au fost ei doi și de abia apoi trei. Și că acest trei nu poate exista fără ei doi.
Urania Cremene: “Comunicarea ar trebui să rămână la fel. Apelativele de tipul mami și tati nu au ce căuta în relația lor pentru că a-ți petrece mult timp cu un copil duce la tocirea nevoii de relații sexuale, la scăderea libidoului de ambele părți.”
UN PAHAR DE VIN ȘI O BAIE FIERBINTE FAC MINUNI
Bărbatul poate propune anumite momente pe care, poate, cuplul nu le avea înainte de apariția bebelușului. Știu că veți spune că nu mai aveți timp pentru minute dedicate exclusiv partenerului, dar vă răspund că nu există nu pot.
După ce bebele adoarme, o baie împreună poate fi ceva senzațional. Și un pahar cu prosecco sau cu vin sau chiar un ceai. Doar să-l beți împreună.
Urania Cremene: “Pot fi 20 de minute cu spumă și un pahar cu prosecco sau un ceai care să facă o diferență foarte mare în felul în care ne simțim unul pe celălalt.”
FOARTE IMPORTANT: “CUM TE SIMȚI?“
E nevoie de multă empatie. Știu că e greu să o găsești când copilul urlă, dar doar așa poți merge mai departe.
Hai să găsim soluții împreună! spune Urania.Știu că ți-e greu! Dar uite, împreună, putem face asta!
Și, chiar dacă femeia alăptează, măcar o dată pe săptămână, cuplul TREBUIE să iasă două ore la o cină, la un restaurant. Nici măcar nu contează restaurantul, ci decuplarea ei de bebe și încercarea de a o relaxa.
NICIODATĂ NU E CU PUMNUL ÎN MASĂ
Piciorul pus în prag de soață nu ajută. Zice Urania. Și nici absenteismul soțului sau evadarea lui din noua familie.
Cuvintele folosite sunt foarte importante. Reproșurile nu ajută pe nimeni. Dar o frază precum “Înțeleg că ai de lucru, înțeleg că ești stresat, înțeleg că vrei să ne fie bine, dar că transformările astea sunt la fel de bruște și pentru tine. Și eu mă simt la fel. Dar vreau să te ajut!”Ei bine, fraza asta chiar face minuni! Știu că, aparent, nu mulți am fi în stare să spunem cuvintele astea, dar cu toții vrem să ne meargă căsniciile. Corect? Atunci le spunem!
Deci, din nou cuvântul magic: EMPATIE!
SPUNE-I CE E IMPORTANT PENTRU TINE ȘI VREI SĂ RĂMÂNĂ ÎN CONTINUARE
Sunt lucruri care ne plac mult. Acele lucruri care ne fac fericiți ca bărbați și ca femei, dincolo de statutul de soț, soție, tată sau mamă.
Dacă jobul unui dintre cei doi membri ai familiei e important, ei pot găsi un echilibru ca îngrijirea copilului și jobul respectiv să meargă în paralel. De exemplu, exact cum facem noi acum. În unele zile eu sunt bonă, în altele soția.
La fel și pentru tabieturile de “burlac”. Nu mai ies la bere în fiecare seară, dar o dată pe săptămână se întâmplă. Sau fotbalul cu băieții. Sau ieșitul cu fetele, de cealaltă parte.
Dacă înțelegem ce e important și pentru cel de lângă noi, atunci putem să le îmbinăm.
O parafrazez pe Urania: trebuie găsit timp să nu te golești. Trebuie găsit timp și pentru acele lucruri care ne plac ca indivizi. Cele din afara căsniciei și din afara parentingului.
Pentru că totul este despre PLANIFICARE. O căsnicie poate fi fericită cu unul, doi sau mai mulți copii, dacă cei doi încă se iubesc și dacă sunt organizați. Foarte organizați!