Sunt prea mică de înălțime pentru vârsta mea.
Am sprâncenele prea groase!
Am cearcăne.
Părul meu nu are volum!
Nu vreau să-mi iau hate pe Insta.
Pozele pe care le postez trebuie să fie perfecte!
E foarte greu să fac față presiunii de aici!
Acestea sunt câteva dintre lucrurile pe care le simte Sophia aproape în fiecare zi, la nici 12 ani. Deși este un copil fenomenal, încrederea în sine este destul de scăzută. Deși vorbim cu ea enorm. O îmbrățișăm, îi oferim dragoste, o ascultăm. Și totuși…
Discutam chiar cu diriginta ei despre stima de sine. A sesizat și ea problema. Nu este doar la Sophia. Este la toți colegii ei. Deși sunt toți absolut fenomenali, cu rezultate excepționale, cu proiecte geniale, n-au încredere în ei.
Se consideră PREA PUȚIN. Prea puțin pentru lumea asta perfectă de pe social media. Da, de acolo vine totul.
Problema a fost sesizată de cei de la Dove (Raportul “Dove Ai încredere în tine și social media” (aprilie, 2022) condus de Edelman DXI în parteneriat cu profesorul Phillippa Diedrichs.), în urma unui raport cu rezultate îngrijorătoare:
- 1 din 2 fete afirmă că sfaturile toxice din social media îi afectează încrederea în sine;
- 1 din 2 fete spune că social media este primul loc în care caută sfaturi de frumusețe;
- 6 din 10 fete spun că au încercat sau ar încerca un trend de frumusețe pe care l-au văzut pe rețelele de socializare;
- 64% dintre mame spun că „conținutul care idealizează frumusețea” poate avea un impact negativ asupra stimei de sine a fetelor tinere;
Reamintesc și alte câteva date (Romania Beauty Confidence Report, 2021) pe care le aduceam în discuție și anul trecut și anume că:
- 7 din 10 fete (cu vârsta cuprinsă între 10 și 17 ani) nu au o încredere de sine ridicată;
- 6 din 10 sunt atât de îngrijorate de felul în care arată încât aleg să nu participe la activități de viață obișnuite – sport, înot, școală, petreceri;
- 63% dintre fete resimt o presiune prea mare pentru felul în care ar trebui să arate;
- 76% dintre fetele care au o încredere scăzută în propriul corp stau cel puțin două ore pe zi pe rețelele de socializare
- 11 ani este vârsta de la care fetele din România încep să folosească filtre și programe de editare ale pozelor pentru postările pe care le fac în social media
- 74% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc aplicații de editare foto pentru a schimba felul în care arată în poze, iar mai mult de jumătate dintre fete folosesc filtre pentru a le face „să arate mai bine”
- 76% dintre fete compară felul în care arată în fotografii cu pozele prietenilor apropiați și mai mult de jumătate dintre fete se raportează la influenceri și la celebrități din perspectiva felului în care arată în poze, dar și a numărului de like-uri și comentarii.
Faptul că își compară fotografiile cu ale altor persoane, are un efect negativ, 62% dintre fetele cu încredere de sine scăzută folosesc filtre deoarece nu consideră că arată la fel de bine fără aplicarea acestora.
În același raport (Raportul “Dove Ai încredere în tine și social media” (aprilie, 2022) condus de Edelman DXI în parteneriat cu profesorul Phillippa Diedrichs.), 80% dintre fete și-ar dori să vorbească cu părinții despre gestionarea sfaturilor toxice din social media. DAAAAA! Copiii vor să vorbească despre asta cu noi, vor să ne spună ce au pe suflet. Și atunci ce mai așteptăm? Hai să ne facem timp și să-i ascultăm!
Nu știm cum să vorbim cu ei despre acest subiect? E ok, apelăm la specialiști.
De asta a creat Dove Programul Ai încredere în tine pentru că ei au conștientizat problema și au creat materiale care să ne ajute pe toți: copii adolescenți, părinți și profesori. Toți trebuie să lucrăm împreună, rolul fiecăruia e extrem de important.
Ce pot face copiii?
#FărăSfaturiToxice este o invitație către toți tinerii să nu mai urmărească sursele online care le afectează stima de sine și care îi fac să nu se simtă bine cu ei. Să-și definească propriile standarde de frumusețe și să-și aleagă sursele de influență sau de inspirație. Să nu mai urmărească sursele care le afectează stima de sine și care îi face să nu se simtă bine cu ei.
7 din 10 fete s-au simțit mai bine după ce nu au mai urmărit sfaturi toxice pe rețelele sociale – spune același raport.
Cum poți conștientiza, draga adolescentă, că ai o stimă scăzută de sine? Cum poți realiza că sfaturile de care ții cont in social media sunt toxice. Accesează link-ul! Sunt sigur că vei găsi o grămadă de informații utile.
Ce pot face părinții?
#FărăSfaturiToxice încurajează conversațiile necesare între părinți/îngrijitori/profesori și adolescenți despre pericolele sfaturilor toxice de frumusețe din social media.
Uite, dragă părinte, ditamai documentul cu o grămadă de sfaturi practice.
Îți las doar câteva titluri din “Ghidul practic pentru consolidarea încrederii”, creat de Dove. Știi că și tu influențezi stima de sine a copilului tău?
- Apreciați-vă corpul și astfel vă veți ajuta copilul!
- Discuții despre rețelele sociale, filtre și selfie-uri.
- Învingeți bullying-ul!
- Celebrarea individualității.
Mi-a plăcut mult citatul ăsta, de exemplu. Când am făcut noi, adulții, asta ultima oară?
“Reconectați-vă cu propriul corp. Luați-vă timp pentru a vă observa corpul și pentru a-l folosi. Câteva exerciții ușoare de întindere a gâtului și a spatelui, folosirea mâinilor, respirația profundă și lentă vă vor ajuta să simțiți că trupul dumneavoastră este acolo, puternic și prezent.”
Ce pot face profesorii?
Extraordinar de important este rolul profesorilor în povestea asta. Pentru că ei trebuie să înțeleagă că, la școală, nu predau doar materie, ci modelează caractere. Degeaba luptăm doar noi, părinții, dacă, în bănci, stima de sine este călcată cu bocancul sau problemele tinerilor sunt ignorate.
În cadrul programului Dove – Ai încredere în tine, sunt puse la dispoziție în mod gratuit materiale ample pentru ore de dirigenție, pentru discuții aplicate și sincere profesor- elev despre stima de sine. Uitați, dragi profesori, link-ul: ateliere școlare pe tema imaginii corpului. Dar mai sunt multe altele. Tot acolo.
Iată cum arată o fotografie ce poate fi afișată în clasă și de la care să nașteți discuții ample.
Dragii mei! Preadolescenți, adolescenți, părinți, profesori! Stima de sine este, cred, cel mai important subiect al copiilor noștri. Sfaturile toxice pe care le primesc nu sunt o glumă! Nu sunt lucruri de ignorat!!! Avem nevoie cu toții să discutăm și să luăm măsuri. Așa că citiți și accesați link-urile. Asta pentru că avem nevoie de copii care au încredere în ei!