Un copil informat e un copil protejat!

Copiii noștri devin mari al naibii de repede. Sophia mea are 10 ani și nu știu când au trecut. Și, cu cât devin mai mari, cu atât simt nevoia de a fi lăsați în pace, de a li se da spațiu, de a nu-i mai cicăli. Dar, totuși, cum faci să-i știi bine? 

De exemplu, cum le dai autonomie? Că o cer și chiar au nevoie de ea.

Cum treci peste teama de a-l lăsa să gătească singur? Sau să meșterească la un aparat electrocasnic? Sau să stea măcar câteva ore singur în casă?

Cum depășești spaima asta? O avem mulți dintre noi. Nu, însă, și copiii noștri. Ei de abia așteaptă să scape de babaci. Recunoașteți că am dreptate!

Vă spun ce facem noi cu Sophia. Pe scurt: autonomie din ce în ce mai multă și instructaj. Da, informație livrată pas cu pas începând de când era foarte mică.

Am lăsat-o să mănânce singură. Oau! A fost primul pas. S-a întâmplat ceva? Absolut nimic. Doar niște părinți panicați.

Apoi am învățat-o să folosească un cuțit. Mai întâi unul special pentru copii. I-am povestit, i-am arătat. Asta era pe la trei, patru ani. De atunci nici măcar o dată nu s-a tăiat. Pentru că a înțeles că trebuie să fie vigilentă atunci când îl folosește. Acum a ajuns să-și facă singură salate și să ajute foarte mult în bucătărie. Bineînțeles mai intervine o variabilă: cheful. 🙂 Când îl are, ajută. Când nu, se milogește să o servim ca pe un bebeluș.

Aragazul. La subiectul acesta am combinat exemplificările părințești și sfaturile verbale cu informațiile științifice. 

De câțiva ani, urmărim ce fac cei de la ENGIE în privința educării copiilor și chiar sunt programe super faine și utile. Sub titlul #IntalnirecuEnergia, au sesiuni dedicate prin care îi împrietenesc pe cei mici cu noțiunile din domeniu: gaze naturale și tipuri de energie, inclusiv energia verde. Cum apar ele natural, cum pot fi produse, cum sunt transportate și mai ales cum pot fi utilizate în condiții de siguranță. 

Da, chiar cred că prichindeii trebuie să fie informați și științific despre energie. Ca să o folosească în siguranță și să stăm cu toții liniștiți. Unde mai pui că învață despre energia verde! Iar asta ar trebui să-i preocupe enorm, mai ales că viitorul este al lor. Bonus, îi ajută și la școală. La Fizică, la Chimie, la Științele Naturii.

Ce îmi place foarte mult la aceste programe este că sunt niște “ore” atipice. Informațiile sunt transmise prin povești, prin jocuri, totul ca cei mici să înțeleagă mai bine. Există chiar și două mascote- Metano și Electro, care devin eroi în tot felul de călătorii, iar copiii se regăsesc în ele și ajung să le simpatizeze.

În program au fost incluse tot felul de jocuri cu ochelari VR, o nebunie pentru cei mici și o super experiență.

Ediția 2022 a programului este în plină desfășurare la clase în circa 80 de școli din sudul țării, sesiunile au loc în cadrul orelor de Științe ale naturii și aduc informații valoroase copiilor participanți. Dacă găsești interesant și potrivit conținutul, poți să-i povestești și învățătoarei/învățătorului de lecția asta atipică, astfel încât să poată beneficia și copiii voștri de o lecție cu Metano în sesiunile următoare ale programului.

Cam astea sunt ideile mele despre cum să vă învățați copiii să utilizeze energia și lucrurile prin casă în siguranță. Sunt sigur că mai sunt și altele, așa că vă rog să mă țineți la curent. Împărtășiți cu mine și cu toți din comunitate soluțiile voastre împotriva accidentelor domestice în cazul copiilor. Ne vor fi tuturor de ajutor.