Tu știi ce trebuie să conțină farfuria copilului tău? (P)

Căutăm să le dăm copiilor alimente din ce în ce mai sănătoase. Alimente bio, cât mai puțin procesate, alimente de la bunica de la țară, ferite de chimicale. Cel puțin unii dintre noi. Alți părinți n-au deloc grijă cu ce mâncăruri le dau prichindeilor lor. Așa se face că 1 din 4 copii din România are probleme cu obezitatea, iar, până în 2020, vor fi mai mulți copii grași decât slabi. Tot în România, tot aici la noi. O spun studiile, care ar trebui să ne alarmeze.

Dincolo de implicare sau nepăsare, sunt multe de discutat. Iar informațiile din acest text ar trebui cunoscute de toată lumea. Pentru că nici măcar părinții implicați nu le cunosc.

Mai exact, ce ar trebui să conțină farfuria copiilor noștri? Cum ar trebui să fie împărțită? Ce elemente sunt obligatorii? Din care ar trebui să consume mai mult? Ce ar trebui să uite?

FARFURIA IDEALĂ

Farfuria ideală se împarte în 4.

JUMĂTATE TREBUIE SĂ FIE LEGUME.

UN SFERT TREBUIE SĂ FIE CARBOHIDRAȚI.

UN SFERT PROTEINE.

Da, carbohidrații nu trebuie să lipsească!!! Paradoxal, deși multe doamne și domnișoare fug de ei, pentru copii sunt sănătoși. Dar doar într-un procent de 25% din farfuria unei mese. Deci mămăliga, pâinea, pastele, făinoasele, în general, sunt binevenite în alimentația copilului, dar cu o foarte mare măsură.

Apoi, trebuie să existe și proteine în farfuria celui mic. De preferat, sunt cele animale. Deci carne. Sau pește, mai ales pește. Tot așa, în proporție de 25% dintr-o masă completă.

Și cel mai important: 50% legume!!! Da, într-o proporție atât de mare. Jumătate din farfuria oferită unui copil trebuie să conțină legume! De orice fel. Ideal legume de sezon.

Am aflat toate aceste informații de la Akademia Kinderland, un loc creat la inițiativa celor de la Kaufland, în parcarea magazinului din Barbu Văcărescu. E o zonă interactivă în care li se explică părinților (da, și părinților) și copiilor cum trebuie să mănânce sănătos, ce alimente conțin zahăr, cum ar trebui să arate farfuria perfectă.

Hai să vă mai spun ce am aflat. Și habar n-aveam.

De exemplu, dacă mănânci o porție de cartofi prăjiți, ca să elimini din corp caloriile acumulate, trebuie să mergi o oră cu bicicleta!!! Sau să te plimbi cel puțin 140 de minute. Adică mai bine de 2 ore de mers pe jos pentru o singură porție de cartofi prăjiți.

Sau dacă mănânci un burger, ai nevoie de jumătate de oră de înot sau de 20 de minute de alergare! Nu mi se pare puțin deloc!

Sau o singură tabletă de ciocolată te trimite la 30 de minute de alergare. Dacă vrei să scapi de caloriile acumulate, evident.

Iar sucurile carbogazoase sunt de-a dreptul prăpăstioase!! Pentru o singură doză de suc, trebuie să dansezi sau să mergi cu bicicleta cel puțin 20 de minute.

Greu, nu? Așa că… atenție la ce mâncați atât voi, cât și ce le dați copiilor!

*** Akademia Kinderland poate fi vizitată de joi până sâmbătă, între 10.00 și 18.00, dar și duminica, de la 11.00 la 17.00. Accesul este gratuit și puteți să vă faceți chiar programări, la numărul de telefon 0770795133 sau pe facebook, pentru a beneficia de informațiile unui specialist, practic să aveți un tur cu ghid. Mai multe informații găsiți pe pagina de facebook a academiei.