Totul despre aparatele dentare pentru copii. NU sunt un moft!

Sophiei i-a căzut de mai bine de o lună primul dinte. Mare bucurie a fost pe ea atunci, căci astfel a intrat în rândul școlarilor. Toți colegii ei aveau cel puțin un dinte lipsă.

După bucuria ei, însă, au urmat îngrijorările noastre. Pentru că, la scurt timp, a început să-i crească noul dinte, cel definitiv. Și a început să-i crească strâmb. E foarte mare, mult mai mare decât cei de lapte și nu are loc printre ei. Deci crește strâmb.

Așa că am început să ne interesăm de un ortodont bun. Da, ortodonții sunt cei care îți spun dacă ai nevoie de un aparat dentar. Nu dentiștii. Ortodonții sunt un pic mai sus ca cei din urmă, se pricep la mai multe. Inclusiv la ce ne interesa pe noi, la instalarea unui aparat dentar.

Și nu vă mirați, căci nu este prea devreme. Specialiștii, am aflat în timpul discuției, recomandă primul control ortodontic de pe la vârsta de 4 ani. Da, ca să poți monitoriza modul în care cresc dinții, să tratezi problemele de la vârste fragede. Și da, se pot pune aparate dentare încă de la vârsta asta, pe dinții de lapte. Ca, apoi, întregul maxilar să fie pregătit pentru apariția noilor dinți.

În fine, vă povesteam că am început să căutăm un ortodont bun. Am întrebat pe la prietenii cu copii mai mari, pe la cunoștințe și am ajuns la Smile Ambassador, în Primăverii. Mă așteptam să fie un loc frumos, cu super ambient, căci recomandările prietenilor erau foarte faine. Iar impresia a fost pe măsura așteptărilor.

Sala de așteptare, creată după principii feng shui și superbul loc de joacă ne-au făcut să ne simțim imediat ca acasă. Vreo 20 de minute, Soph s-a distrat în voie, înainte de consultație.

Copilul s-a distrat, s-a liniștit, s-a obișnuit cu locul, iar eu am discutat pe îndelete cu ortodontul.

Ce femeie! Dna doctor Iulia Beleni Ilie e senzație. Profesionistă și, mai ales mamă, mi-a răspuns cu răbdare la toate întrebările de parcă ne știam de ani de zile. Iar pe Soph mi-a “împachetat-o” imediat, de nu mai vroia copilul să plece de acolo.

Uitați-vă și voi tehnică de convins copilul să stea la control!!!

Mai întâi au schimbat rolurile. Vreo 10 minute bune, Soph a fost dentist. Apoi a acceptat foarte ușor să se așeze ea pe scaun.

 

Din fericire, fiică-mea nu are nevoie încă de un aparat dentar. Dintele nou se va alinia ușor, ușor, și își va face loc pe măsură ce mai cad dinți de lapte din jurul lor. Dar Sophia va trebui să înceapă să poarte un aparat dentar în cel mult un an. Are maxilarul foarte mic și va trebui creat puțin spațiu astfel încât să aibă loc pe arcadă toți dinții definitivi.

Deci am continuat să studiez subiectul și vă dau și vouă toate informațiile pentru că sunt de mare interes.

PRIMUL CONTROL ORTODONTIC- CÂND SĂ-L FACI?

Între 4 și 5 ani ai copilului, ar trebui să faceți prima vizită. Medicul va avea ocazia să supravegheze și să ghideze creșterea corectă a maxilarelor copilului, astfel încât dinții permanenți să se așeze, ulterior, în poziția corectă. Încă de la 4, 5 ani, ortodontul poate îmbunătăți modul în care buzele și dinții copilului se întâlnesc.

În copilărie, tratamentul ortodontic are rezultate mai rapide. Mulți dintre părinți amână acest control/ tratament până spre vârsta de 12-13 ani a copilului. Dinții se îndreaptă la orice vârstă, dar mult mai greu. Odată apăruți dinții definitivi, cazurile ortodontice nu se mai pot corecta cu aparatul mobil ci doar cu cele fixe și durata poate fi mai mare.

ARE SAU NU COPILUL MEU NEVOIE DE APARAT DENTAR?

Asta este o întrebare pe care sunt sigur că și-o pun mulți părinți. Evident, doar după un control la ortodont, veți ști cu siguranță.

Dar sunt câteva semne care ar trebui să vă trimită mai repede la specialist: copilul are o întârziere în pierderea dinților de lapte, sau chiar e precoce; dinții de lapte sau cei nou apăruți sunt strâmbi, copilul mușcă din alimente cu greutate, își mușcă din greșeală obrazul, suferă de bruxism (scrâșnește dinții în somn- Sophia e campioană la asta!), nu poate respira decât cu gura deschisă, își suge degetele, maxilarele nu se suprapun corect sau sunt disproporționate cu restul feței.

 

Nu toți copiii au nevoie de aparate dentare. La fel, specialistul îți va spune exact. Totuși, mulți dintre ei au nevoie. Pentru că, prin tratatamentul ortodontic, nu rezolvi doar probleme legate de zâmbet, ci pot fi lucruri mult mai grave precum dezvoltare anormală a maxilarelor sau prevenirea unor probleme parodontale atunci când vor fi adulți.

ȘI DACĂ NU-I PUN APARAT, CE SE ÎNTÂMPLĂ?

Cei mai mulți dintre părinții de azi, adică noi, nu am avut sârme în gură. Iar cei care am avut, am fost ținta glumelor proaste ale colegilor. Pe atunci, nu știam că ăsta e bullying.

Între timp, lucrurile s-au schimbat, copiii nu mai râd de faptul că unul dintre ei are aparat dentar, ba chiar se laudă între ei cu accesoriile pe care și le-au prins pe sârme. Da, se pot pune și tot felul de elastice colorate, foarte haioase pentru copii.

Lucrurile s-au schimbat și nu mai poți spune că aparatul dentar e un moft. Noi am crescut fără multe dintre lucrurile de azi. Poate la țară, la coada vacii, cum spun cei mai bătrâni. Dar acum suntem adulți și părinți și vrem ce e mai bun pentru copiii noștri. Vrem ca ei să fie sănătoși, iar, pe acest subiect, să aibă un zâmbet frumos. Pentru că… un zâmbet cald și larg deschide ușa succesului! Iar noi vrem ca ai noștri pitici să reușească în viață.

Netratarea problemelor dentare de acest tip duce la poziționarea incorectă a dinților, la riscuri de fractură a acestora, la periaje incorecte și, implicit, la mai multe carii, la tulburări în vorbire, în respirație și masticație, la afectarea sănătății întregului organism.

Deci mai crede cineva că aparatul dentar e un moft?

TIPURI DE APARATE DENTARE

Evident sunt mai multe tipuri, fixe sau mobile, iar ortodontul știe exact ce îi trebuie copilului tău. Există chiar și aparate dentare invizibile!!! Da, se fixează pe interiorul dinților și sunt folosite mai ales de vedetele din media care vor să zâmbească larg, fără sârme, dar au nevoie de corecții ortodontice. Evident, prețul e pe măsura efortului.

Cele mai folosite la copii sunt aparatele mobile, pe care cei mici le poartă mai ales noaptea, sau cele fixe cu elastice. Nu știu exact cum se numesc, dar îmi povestea doamna doctor că sunt foarte apreciate de copii pentru că și le pot personaliza cu tot felul de elastice colorate.

Părerea copilului este foarte importantă și pe acest subiect pentru că el va purta aparatul, așa că trebuie să luați ceva ce îi place lui, în primul rând.

Tratamentul cu aparatul dentar durează în funcție de complexitatea „lucrării”, dar, în general, după cel mult 2 ani, copilul scapă de el.

Una peste alta, eu vă îndemn să-i faceți o vizită doamnei doctor Iulia Beleni Ilie. Sunt sigur că Iulia va avea mare grijă de copiii voștri. Nouă ne-a plăcut mult.

 

PS: Are doamna doctor la cabinet o altă fiță de aparat, un dispozitiv pentru inhalosedare, de ultimă generație. Este pentru pacienții, inclusiv copii, care urmează să fie supuși unor operații complicate. Doamne, ce stare de bine îți dă! Te liniștește instant și ești pregătit pentru orice intervenție. 🙂