De-a lungul vieții, am auzit de multe ori Am mașină tare, nu mi se poate întâmpla nimic! Și, totuși, nu e deloc așa. Mașinile “tari” prind rapid viteze mari și, oricât de bine echipate ar fi, au nevoie de anvelope pe măsură. Apoi, cinic vorbind, întotdeauna poate apărea cineva cu o mașină mai mare ca a ta. Un camion, de ex. Iar, în astfel de situații, anvelopele pot salva vieți. La fel și scaunele auto pentru copii.
CAPITOLUL I: ORICÂT DE TARE E MAȘINA, TOT CU PATRU ROȚI FRÂNEAZĂ
Anvelopele sunt singurul contact la mașinii cu suprafața de rulare.
Vă las mai jos câteva paragrafe dintr-un articol scris de experți. Mai bine citez, decât să las impresia că m-aș pricepe la toate.
“Nu contează cât de bun este motorul de pe maşină dvs., ce construcţie are aceasta, care este viteza de accelerare sau ce dotări suplimentare de ultimă generaţie aveţi. În final, totul se rezumă la anvelope; la siguranţa oferită de acestea şi la modul în care va modifică performanţa maşinii pe drum. Rețineți că și cea mai evoluată mașină, dotată cu cele mai inteligente sisteme de control a tracțiunii, frânării și stabilității în viraje, precum și o mașină de epocă își bazează stabilitatea și aderența pe aceleași banale cauciucuri și, în final, ele sunt cele care fac diferența.
Anvelopele adaugă tracţiune, optimizează procesul de frânare, oferă precizie direcţiei şi suport de încărcătură pentru vehiculele mai încărcate sau cele destinate transportului de mărfuri sau persoane, în timp ce absorb şocul şi ne asigură o călătorie lină şi confortabilă. Având anvelopele potrivite pentru maşina ta, poți maximiza economia de combustibil, manevrabilitatea maşinii şi cel mai important, siguranţa acesteia.
Iată o listă scurtă de lucruri pe care trebuie să le aveţi în vedere la achiziţionarea anvelopelor, pentru a face alegerea corectă, adaptată nevoilor tale:
- Asiguraţi-vă că alegeţi mărimea anvelopelor corespunzătoare autovehiculului pe care îl conduceţi. O dimensiune greşită a pneurilor poate însemna de la un uşor disconfort la o problemă gravă de siguranţă care poate duce la incidente nedorite în trafic. Dimensiunile anvelopelor sunt de regulă indicate în manualul maşinii şi cartea de identitate auto, verificați-le cu atenție înainte să achiziționați cauciucuri noi.
- Dacă conduceţi într-un anumit sezon, este bine să folosiţi anvelope special făcute pentru acesta. Anvelopele de vară se vor folosi în sezonul cald, iar cele de iarnă în sezonul rece. Există şi anvelope “all-season” pentru toate anotimpurile, însă au destul de multe dezavantaje.
- Evitaţi să folosiţi doar 2 anvelope de iarnă în sezonul rece, sau doar 2 anvelope de vară în sezonul cald, atunci când de fapt aveţi nevoie de un set complet. Nu contează cât de mult încearcă să vă convingă cineva că este acelaşi lucru, nu le acordaţi atenţie. Acest lucru poate provoca nu doar disconfort, ci şi pierderea siguranţei în trafic. În cazul în care utilizaţi 2 tipuri diferite de pneuri, înseamnă că cele două părţi ale maşinii se vor comporta diferit atunci când schimbaţi direcţia, iar acest lucru este un potenţial risc.“
Aceasta a fost un curs foarte scurt despre importanța anvelopelor. Ar fi multe alte lucruri de spus. Sunt sigur că cei de la Continental vă vor lămuri. Sunt pe piață de 150 de ani, inovează în permanență, câștigă premii peste premii pentru produsele lansate și sunt cei mai buni la testele de frânare. Da, pneurile lor sunt considerate cele mai sigure la frânare din lume.
Iar vara asta sunt puși și pe distracție. Adică se gândesc și la jocurile cu prichindeii. Așa că dau cadou câte un lego fain pentru fiecare set de patru anvelope achiziționate de la ei. Mami, tati sunt echipați cu pneuri, iar copiii cu lego. Aflați cum puteți primi o mașină de pompieri sau o furgonetă de înghețată, accesând link-ul.
Acum, nu cred că ați cumpăra cauciucuri Continental pentru un lego gratuit. Dar sunt sigur că veți cumpăra Continental pentru siguranța oferită de produsele lor, iar lego-ul respectiv pică bine. Vine tati cu un cadou fain acasă, bucuria copiilor.
CAPITOLUL II: NU ȚINEȚI COPIII ÎN BRAȚE!!!
La capitolul acesta, mă știți cât de vehement sunt. Am scris și voi mai scrie zeci de articole în privința siguranței copiilor în mașină. După cinci ani de activitate în domeniu, chiar mă declar expert pe acest subiect.
Copiii nu trebuie ținuți în brațe în mașină! Nu la mami, nu la tati, nu la buni. Nu între scaune, nu pe jos, nu fixați doar cu centura dacă sunt prea mici.
Copiii mei stau în scaune auto. Perfect potrivite pentru vârsta lor.
Sophia are aproape 10 ani și da, stă într-un scaun auto. Este un scaun de până la 12 ani sau 150 cm înălțime. Îi dă siguranță. Are protecții împotriva impactului lateral. Și are și poziții de somn. Sophia stă perfect cu orele în el, fără să-i amorțească vreo părticică din corp. Îl adoră.
Dan Christian are și el scaunul lui. La 2 ani și două luni, este fixat cu spatele la sensul de mers. Este un scaun rotativ, care îți oferă posibilitatea de a scoate sau introduce copilul ușor în dispozitiv. Și repet, stă Rear Facing, deși îl puteam întoarce de mult timp cu fața la sensul de mers. Dar copilul stă bine, e relaxat, nu știe că scaunul se poate fixa și altfel, așa că nu avem niciun motiv să mergem altfel. (Fotografia este mai veche, din perioada în care DCC stătea în scoică. Cum spuneam, însă, și acum este tot cu spatele la sensul de mers.)
În cinci ani de activitate, am auzit multe “scuze” din partea părinților, pentru că așa le consider. Le-am demontat pe toate într-un alt articol. Credeți-mă că am trecut prin toate cu ai mei copii. Nu există copilul nu vrea să stea în scaun, copilul nu se simte bine, copilul nu știu ce. Nu există. Doar în scaun trebuie să stea.
Așa că, mai departe, vă voi furniza câteva informații esențiale pentru momentul în care alegeți scaunul pentru copilul vostru. Ca și pe piața anvelopelor, există o sumedenie de oferte. Cele mai bune nu sunt cele mai ieftine. Pentru că tehnologia se plătește în orice domeniu.
În primul rând, trebuie să vă răspundeți la cele cinci întrebări de mai sus. Sunt foarte importante. Scaunele sunt făcute pentru anumite grupe de vârstă. Toate detaliile le găsiți într-un articol scrise de mine în urmă cu doi ani. Lucrurile nu s-au schimbat.
Ar trebui să cumperi un scaun cu o perioadă de utilizare scurtă și apropiată vârstei copilului tău: pentru un nou născut- o scoică, pentru un copil de 1-4 ani- un alt scaun, iar, peste 3 ani, un scaun utilizabil până la 12 ani sau măcar un înălțător. Și ideal ar fi ca scaunele până în 4 ani să permită RF.
Apoi, vedeți dacă acel scaun este compatibil cu mașina voastră. Dacă aveți isofix, dacă poziția finală în care va sta copilul este influențată de înclinația banchetei.
Normele UE sunt și ele importante. Dacă scaunul are aceste norme, e un scaun cu materiale mult mai bune decât unul non- UE. Ar mai fi de discutat și despre rezultatele obținute la testele de siguranță. E bine ca scaunul să fi fost testat și să aibă rezultate foarte bune.
Ușurința în instalare e și ea un criteriu. N-ai vrea să ai nevoie de o facultate ca să fixezi un scaun.
Cele mai multe scaune au indicatori, niște marcaje care te avertizează vizual sau sonor dacă scaunul este instalat corect. De exemplu, anumiți indicatori își schimbă culoarea din roșu în verde la clipsarea corectă în tijele isofix ale mașinii sau la instalarea piciorului de sprijin în podea.
Una peste alta, un scaun de calitate se fixează destul de simplu, două, trei reglaje, și asta e tot. Trebuie să fii atent, însă, să-l instalezi corect pentru că, deși are rezultate excepționale la testele de siguranță, un scaun instalat incorect nu mai protejează real.
Și, da, poți cumpăra un scaun second hand. Evident că e mai ieftin, dacă motivul financiar te împiedica să cumperi așa ceva. Dar trebuie să-i știi foarte bine istoricul, pentru că un producător serios de scaune auto nu-ți va recomanda să folosești un scaun implicat într-un accident.
Una peste alta și foarte pe scurt, ar trebui să faci cam așa:
Recomandări minime: scaun potrivit înălțimii și greutății copilului, scaun potrivit mașinii voastre, scaun cu istoric clar.
Ideal: scaun recomandat pentru grupe restrânse de vârstă, scaun cu prindere isofix, scaun nou, pentru bebeluși- scoică, pentru copii- scaun rotativ, și rear facing până la 4 ani!
Și, dacă ați ajuns până la finalul articolului și tot nu v-am convins, accesați video-ul acesta. Vedeți cam ce i se poate întâmpla unui copil când e ținut în brațe, în mașină.